Tomografia computerizata

Actualizat: 20 August 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Tomografia computerizata (CT) foloseste razele X pentru a crea imagini detaliate a structurilor din interiorul corpului.

In timpul testului pacientul va sta intins pe o suprafata plana (masa) ce este legata la scaner; acesta are forma cilindrica. Scanerul trimite pulsuri de raze X spre acea parte a corpului ce se doreste investigata. O parte a aparatului este mobila, astfel incat poate efectua imagini din mai multe pozitii. Imaginile sunt memorate in computer.

Tomografia computerizata este folosita pentru a investiga diferite parti ale corpului precum pieptul, abdomenul, pelvisul sau membrele. De asemenea, poate realiza imagini ale organelor, precum ficatul, pancreasul, intestinele, rinichii, glandele suprarenale, plamanii si inima.

Tomografia computerizata poate oferi informatii asupra vaselor sanguine, oaselor si coloanei vertebrale. In timpul scanarii se poate folosi si fluoroscopia, metoda ce foloseste un fascicul stabil de raze X, pentru a vizualiza motilitatea si aspectul diferitelor parti ale organismului.

O substanta iodata (substanta de contrast) poate fi folosita pentru a vizualiza mai bine structurile si organele investigate. Aceasta poate fi folosita pentru a investiga fluxul sanguin, pentru a decela tumori sau alte afectiuni. Substanta poate fi administrata intravenos (IV), oral sau poate fi introdusa in diverse alte parti ale organismului (de exemplu, in rect). Imaginile pot fi realizate inainte si/sau dupa administrarea substantei de contrast.

Indicatiile testarii

Tomografia computerizata este folosita pentru a studia diferite parti ale corpului:

- toracele: tomografia computerizata a toracelui investigheaza posibile afectiuni ale plamanilor, inimii, esofagului, a principalelor vase sanguine (aorta) sau a tesutului din mijlocul pieptului; cateva afectiuni comune ce pot fi descoperite la scanare sunt infectiile, cancerul pulmonar, embolia pulmonara sau anevrismele; poate fi folosita, de asemenea, pentru a investiga gradul de metastazare (raspandire) a cancerului la nivelul toracelui sau a altei parti a corpului;

- abdomenul: tomografia computerizata este folosita pentru a descoperi chisturi, abcese, infectii, tumori sau anevrisme, ganglioni limfatici mariti de volum, corpuri straine, hemoragii, diverticulita, boala inflamatorie intestinala, apendicita;

- tractul urinar: tomografia computerizata poate decela prezenta pietrelor de la nivelul rinichilor, a blocajelor, tumorilor, infectiilor si a altor probleme renale; o tomografie computerizata mai speciala, denumita urografie CT, poate decela prezenta pietrelor de la nivel renal (litiaza renala) sau a prostatei marite de volum (hiperplazie benigna de prostata) fara a fi necesare alte teste;

- ficatul: tomografia computerizata poate descoperi la acest nivel tumori, hemoragii si alte afectiuni hepatice; de asemenea, tomografia computerizata poate identifica o posibila cauza a unui icter (simptom caracterizat prin culoarea galbena a pielii);

- pancreasul: CT-ul poate identifica tumori si inflamatii (pancreatita) ale pancreasului;

- vezica biliara si caile biliare principale: CT-ul poate fi folosit pentru identificarea cauzei unui blocaj a cailor biliare; pietrele de la nivelul vezicii biliare (litiaza biliara) pot fi identificate ocazional prin computer tomografie, dar investigatia de electie pentru aceasta afectiune ramane ecografia;

- glandele suprarenale: prin CT se pot identifica tumori sau cresterea de volum a glandelor;

- splina: CT-ul poate fi folosit pentru identificarea leziunilor traumatice ale splinei sau pentru determinarea dimensiunilor acesteia;

- membrele: CT-ul poate identifica probleme ale bratelor sau picioarelor, a umerilor, coatelor, articulatiei pumnului, mainilor, soldurilor, genunchilor, gleznelor sau picioarelor; de asemenea, CT-ul poate fi folosit pentru ghidarea acului in timpul biopsiei sau in timpul drenarii unui abces.

Pregatirea pentru tomografia computerizata

Inainte de efectuarea tomografiei computerizate medicul trebuie sa stie urmatoarele:

- daca femeia este sau poate fi insarcinata

- daca femeia alapteaza: in acest caz trebuie sfatuita sa apeleze la alimentatia artificiala (sa foloseasca un preparat de lapte) pentru 1 sau 2 zile dupa folosirea substantei de contrast necesara efectuarii tomografiei;

- daca pacientul este alergic la vreun medicament, inclusiv la substanta de contrast;

- daca are vreo afectiune cardiaca, precum insuficienta cardiaca;

- daca are diabet zaharat si daca foloseste metforminul ca medicament hipoglicemiant;

- daca are sau a avut vreo afectiune renala;

- daca are astm bronsic;

- daca are probleme cu glanda tiroida;

- daca are mielom multiplu;

- daca a facut vreo radiografie in care s-a folosit bariul sau daca i s-a administrat tratament ce contine bismut in ultimele 4 zile; bariul si bismutul sunt vizibile pe radiografii si fac dificila interpretarea tomografiei computerizate;

- daca pacientul este claustrofobic (devine nervos in spatii inguste); in acest caz, pacientul va trebui sedat.

In cazul in care se considera necesar ca pacientul sa fie sedat in timpul investigatiei, acesta ar trebui sa apeleze la apartinatori pentru a putea sa fie transportat acasa dupa terminarea testului.

Daca se investigheaza abdomenul, pacientul va fi sfatuit sa nu manance hrana solida din seara zilei precedente investigatiei. In cazul tomografiei computerizate abdominale, pacientului i se poate administra oral substanta de contrast. In alte cazuri, inainte de efectuarea tomografiei, poate fi necesara administrarea unor laxative sau a unei clisme.

Modul de efectuare a testelor

Computer tomografia este efectuata, de obicei, de catre un tehnician radiolog. Imaginile sunt interpretate de cate un medic radiolog, dar sunt si alti medici care pot citi o tomografie computerizata precum medicii de familie, medicii internisti sau chirurgii.


Pacientul trebuie sa indeparteze toate bijuteriile pe care le are si majoritatea hainelor inainte de investigatie. Lenjeria intima este de obicei mentinuta; in locul hainelor, pacientul va purta un halat ce va fi furnizat de catre spital.

In timpul testului, pacientul va sta intins pe masa tomografului care este conectata la aparat; aparatul propriu-zis are forma cilindrica. Masa aluneca in interiorul cilindrului, iar scanerul se va roti in jurul corpului pentru a prelua imaginile. In timp ce masa culiseaza spre interiorul aparatului, pacientul va auzi un zumzet specific.

Pe durata investigatiei, pacientul trebuie sa stea nemiscat. De asemenea, pe parcursul testului pacientul va ramane singur in camera unde este situat tomograful, insa va fi urmarit printr-o fereastra de catre tehnician si i se va vorbi prin intermediul unui speaker.


Daca este necesara folosirea substantei de contrast, aceasta poate fi administrata pe mai multe cai, in functie de zona ce se doreste a fi examinata:
- substanta de contrast poate fi administrata intravenos (IV), la nivelul bratului pentru examinarea toracelui, abdomenului sau a zonei pelvine;

- substanta de contrast se poate administra oral (se bea), poate fi administrata printr-un tub intrarectal sau intravezical sau se poate injecta la nivelul articulatiilor.

O tomografie computerizata dureaza, in medie, 30-60 de minute, dar se poate prelungi pana la 2 ore. Dupa efectuarea investigatiei, pacientul este sfatuit sa bea cat mai multe lichide, pentru a grabi eliminarea substantei de contrast din organism.

De retinut!

Tomografia computerizata nu este dureroasa. Suprafata plana pe care va sta intins pacientul poate fi incomoda, iar camera poate fi racoroasa. Unii pacienti se pot simti inconfortabil in interiorul scanerului (cilindrului). Daca este necesara administrarea unui sedativ sau a substanei de contrast, atunci se va monta o perfuzie intravenoasa. Pacinetul va simti o mica intepatura atunci cand perfuzia este montata.

Substanta de contrast poate determina senzatia de caldura si aparitia unui gust metalic in gura. Unii pacienti pot avea senzatie de greata sau dureri de cap. Indiferent ce senzatii experimenteaza pacientul, va trebui sa i le comunice medicului sau tehnicianului.

Riscuri

Riscul de aparitie a unor probleme in timpul efectuarii tomografiei este mic:

- substanta de contrast poate determina reactie alergica;

- in cazul in care pacientul are diabet zaharat si este in tratament cu metformin, substanta de contrast poate duce la aparitia unor probleme; in aceasta situatie medicul va recomanda cand sa se opreasca administrarea metforminului si cand sa se reia;

- exista un mic risc de aparitie a cancerului dupa CT datorita razelor X; riscul este mai mare la copiii sau la persoanele care au avut multiple examinari cu raze X in antecedente. Medicul va trebui informat de numarul expunerilor la radiatii inainte de efectuarea investigatiei

Rezultate

Tomografia computerizata foloseste razele X pentru a realiza imagini detaliate ale structurilor din interiorul corpului. Dupa efectuarea investigatiei, radiologul va interpreta imaginile si va comunica rezultatul pacientului. Este posibil ca rezultatele complete sa fie comunicate medicului curant in aproximativ 1- 2 zile.

Tomografia computerizata

Normal

Organele si vasele de sange sunt de dimensiuni normale, au forma si localizarea corespunzatoare. Nu exista blocaje la nivelul vaselor de sange.

Nu exista corpuri straine (de exemplu fragmente de metal sau sticla) si nu sunt prezente tumori (precum cancerul), inflamatia sau infectia.

Nu exista hemoragii sau colectii de fluide.

Anormal

Un organ poate fi supradimensionat sau prea mic, lezat sau infectat. Chisturile sau abcesele sunt prezente.

Sunt prezente corpuri straine (fragmente de metal sau sticla).

Sunt prezente pietre la nivelul rinichilor sau a vezicii biliare.

Sunt prezente tumori la nivelul colonului, a plamanilor, a ovarelor, a ficatului, a glandelor suprarenale sau a pancreasului.

O tomografie computerizata a toracelui poate detecta prezenta emboliei pulmonare, a prezentei lichidelor la nivel pulmonar sau a infectiei.

Prezenta unui anevrism.

Prezenta unui blocaj la nivel intestinal sau a cailor biliare.

Tomografia computerizata abdominala poate detecta prezenta bolii inflamatorii intestinale sau diverticulita.

Prezenta unor ganglioni mariti de volum.

Prezenta blocajelor la nivelul vaselor sanguine.

Prezenta unor tumori, infectii sau alte probleme la nivelul membrelor.

Factorii care afecteaza testul

Mai jos sunt redate situatiile care pot determina amanarea efectuarii investigatiei sau care pot influenta rezultatele testarii:

- sarcina: tomografia computerizata nu se realizeaza, de obicei, in timpul sarcinii;

- imagini CT in care apar urme de bariu sau bismut: in cazul in care este recomandata o tomografie computerizata abdominala, ea trebuie efectuata inainte de alte teste ce folosesc bariu, precum clisma baritata;

- daca pacientul nu poate sa stea nemiscat in timpul testului;

- prezenta obiectelor metalice, precum capsele chirurgicale sau protezele articulare ce pot determina imagini greu interpretabile.

De retinut!

- uneori rezultatele tomografiilor computerizate pot fi diferite in functie de centrul medical unde au fost efectuate;

-copiii care trebuie sa efectueze acest test au nevoie de instructiuni speciale; copilul va trebui sa-si tina respiratia in timpul testului; daca acesta este prea mic sau daca ii este frica de aceasta investigatie, medicul poate recomanda sedarea;

- in cazul in care copilul necesita o computer tomografie, parintii ar trebui sa consulte pediatrul, pentru a evalua riscul expunerii acestuia la radiatii;

- uneori se pot folosi scanere speciale precum cel spiralat sau "multislice"; acestea sunt folosite pentru diagnosticarea unor afectiuni precum litiaza renala (pietre la rinichi), embolia pulmonara, hiperplazia benigna de prostata sau ateroscleroza.

Aceste scanere speciale pot:

- sa realizeze imagini mai bune ale vaselor sanguine si ale organelor, astfel incat nu mai sunt necesare teste suplimentare;

- dureaza mai putin, economisesc timp;

- rezultatele tomografiei computerizate sunt deseori comparate cu cele ale tomografiei cu emisie de pozitroni (PET), in special in diagnosticul cancerului; unele scanere de generatie mai noua efectueaza ambele teste in acelasi timp;

- tomografia computerizata cu fascicul de electroni, este un alt tip de CT folosita pentru decelarea aterosclerozei si a bolilor coronare; acest tip de tomografie este mult mai rapid decat tomografia computerizata standard si realizeaza imagini ale arterelor coronare in timp ce inima bate; acest tip de investigatie nu este insa disponibila in multe tari; CT-ul "multislice" este la fel de rapid ca tomografia cu fascicul de electroni, dar accesibilitatea sa este mult mai mare;

- angiografia arata imagini bi- sau tridimesionale ale vaselor sanguine, mult mai performante comparativ cu CT-ul clasic;

- "calcium scoring" cardiac este un nou tip de tomografie computerizata, folosita pentru a determina riscul unui individ de a dezvolta boala coronariana; aceasta nu este inca disponibila in multe tari; expertii se contrazic asupra importantei acestui test, in special asupra aplicabilitatii sale la persoanele ce nu fumeaza si nu au alti factori de risc pentru boli cardiovasculare;

- rezonanta magnetica nucleara (RMN) poate furniza mai multe informatii decat CT-ul clasic in anumite afectiuni; totusi, CT-ul reda imagini mai bune asupra oaselor si a hemoragiilor decat RMN-ul;

- expertii nu sunt de acord cu folosirea CT-ului pentru scanarea intregului corp cu scopul realizarii unui screening pentru boli vasculare sau cancer; scanarea intregului corp este costisitoare si poate creste riscul de aparitie a cancerului; majoritatea medicilor nu recomanda aceasta scanare decat daca pacientul are un risc pentru o anumita boala.


Citeste si despre:

Imagistica prin rezonanta magnetica (IRM sau RMN) Fractura nazala Un nou tip de ecografie ar putea detecta cancerul mai eficient Imagistica prin Rezonanta Magnetica a toracelui Rolul ecografiei toracice in monitorizarea afectiunilor pulmonare menoTEST, evaluarea personala pentru menopauza Metode imagistice Tot ce trebuie stiut despre scanarea PET Melanomul ocular Tomografia Optic Coerenta ca metoda neinvaziva utilizata in identificarea defectelor de material in masele ceramice Ce este mamografia si de ce avem nevoie de ea? Interviu cu Dr. Andreea Lefter, medic specialist radiologie si imagistica medicala