Vaccinarea antigripala

Actualizat: 13 Septembrie 2023
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Ileana Nasui
Consultant medical:

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timisoara

Ce trebuie sa stim despre vaccinarea antigripala


Vaccinarea sau imunizarea activa este o metoda de profilaxie impotriva bolilor infectioase. Vaccinul este un preparat care are in compozitie antigene virale sau microbiene (inactivate sau vii atenuate), care odata introduse in organism activeaza sistemul imunitar care va secreta anticorpi ce vor proteja organismul impotriva infectiei.

Vaccinarea antigripala

Una dintre cele mai frecvente afectiuni virale in sezonul rece este gripa, o infectie virala aparent banala, dar care poate fi insotita de numeroase complicatii, de aceea este prudent sa se efectueze profilaxia prin vaccinare la persoanele cu risc crescut: varstnici (peste 65 de ani), copii (peste 6 luni), bolnavi cronici (boli pulmonare sau cardiovasculare cronice, metabolice), gravide cu risc crescut de a contracta infectia si cele in trimestrul II si III (nu in primul trimestru de sarcina), personalul medical sau care lucreaza in colectivitati de copii sau institutii de ingrijire (crese, gradinite, scoli, aziluri de batrani, spitale, policlinici etc.) si toti cei care doresc sa se protejeze.

Momentul ideal pentru vaccinare este toamna (octombrie-decembrie), deoarece productia de anticorpi dureaza cateva saptamani, vaccinarea asigurand o protectie antigripala timp de minim 6 luni, ceea ce acopera sezonul rece octombrie-martie.

Daca vaccinarea nu s-a efectuat toamna se poate face si la inceputul unei epidemii de gripa. Este bine sa stiti ca virusul gripal se gaseste intr-o mare varietate de tipuri si are o mare capacitate de a se modifica de la an la an, ceea ce inseamna ca chiar daca v-ati vaccinat este posibil sa contractati o infectie cu alt tip de virus gripal, insa veti face o forma mult mai usoara de boala daca sunteti vaccinati.

Reactiile adverse posibile dupa vaccinare sunt:
- reactii locale de scurta durata la locul injectarii: durere, eritem, prurit;
- mai rar, reactii sistemice de tip: febra, frisoane, cefalee, mialgii, varsaturi; toate acestea sunt de scurta durata (1-2 zile), minore in comparatie cu complicatiile posibile ale unei infectii gripale.

Vaccinurile antigripale sunt contraindicate in timpul unor boli febrile acute sau in cazul unei alergii la substantele componente (in special la ou).

Exista mai multe preparate comerciale de vaccin antigripal:

La pacienti cu imunodeficiente si copiii sub 6 ani la prima vaccinare se recomanda vaccinarea de doua ori la interval de 4 saptamani.

Tipuri de vaccin pentru alte infectii respiratorii

Vaccinarea antigripala nu asigura protectia impotriva altor infectii respiratorii: la persoanele cu risc crescut de aparitie a infectiilor respiratorii se pot administra si alte tipuri de vaccinuri sau imunomodulatoare.

De retinut

Atentie! Vaccinurile se pastreaza la frigider (intre 2 grade Celsius-8 grade Celsius, nu la congelator), ferite de lumina si nu se utilizeaza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj!

Cititi cu atentie prospectul si solicitati sfatul medicului de familie inainte de administrarea vaccinurilor, dar si a oricarui alt medicament!


Citeste si despre:

Vaccinarea antigripala (vaccinare neinclusa in programul national de imunizari) Vaccinul antigripal. Afla cum te protejezi de gripa sezoniera Riscurile si beneficiile vaccinului antigripal Cand trebuie facut vaccinul antigripal? De ce poti raci chiar daca te vaccinezi antigripal? Vaccinarea antigripala la copii Importanta acizilor grasi OMEGA-3 pentru dezvoltarea armonioasa a copiilor Avantajele Retelei de Policlinici din orasul medical pentru abonati Imunizarea – Prevenirea imbolnavirilor prin vaccinare Conceptii gresite despre vaccinare Vaccinarea este ca educatia, adica indispensabila Vaccinarea - act de preventie obligatoriu sau recomandat? Gripa - metode de preventie Enzimele si organismul uman