Pleura

Membrana care acopera aproape complet plamanul, cu exceptia hilului (mica regiune a fetei sale interne pe unde trec vasele si arborele bronhic).
Pleura cuprinde doua foite care se unesc la nivelul hilului: pleura viscerala, care tapeteaza plamanul, si pleura parietala, care tapeteaza peretele toracic. Aceste foite sunt separate printr-un spatiu denumit cavitate pleurala, care contine un film lichidian.
Bolile pleurei, atunci cand cauza lor este cunoscuta, sunt mai ales infectioase (tuberculoza, in particular) sau tumorale (mezoteliom, metastaze ale unui cancer din alta parte a corpului). Cavitatea pleurala poate disparea prin lipirea foitelor (simfiza pleurala) sau, din contra, poate creste in volum din cauza unei efuziuni de lichid (pleurezie) sau de aer (pneumotorax).

Citeste si despre:

Mezoteliomul benign Mezoteliomul malign Pleurezia Mezoteliomul, consecinta expunerii la azbest Pleurezia - afectiunea care provoaca durere toracica ascutita Histoplasmoza pulmonara Azbestoza sau fibroza pulmonara cauzata de azbest Pionefroza Anatomia plamanilor Abcesul periamigdalian