Cicatricile

Actualizat: 13 Iulie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Cicatricile constituie o parte a procesului de vindecare si pot aparea atat in interior, cat si la exterior. Cicatricile vizibile apar dupa ce tegumentul a suferit o pierdere de substanta dermo-epidermica, dar pot aparea cicatrici si la nivelul organelor interne, de exemplu in cazul unei rupturi musculare sau inciziilor din timpul interventiilor chirurgicale.

In cazul unui traumatism sau agresiuni, cu ruptura sau pierdere de substanta la nivelul tesuturilor corpului, corpul se vindeca prin producerea unei substante denumita colagen.

Aceasta este o proteina si se sintetizeaza la nivelul regiunii traumatizate, ajutand eventual la inchiderea plagii. Colagenul continua sa se acumuleze la nivelul acestei regiuni o perioada mare de timp din momentul traumatismului, de aceea cicatricile devin treptat mai netede si moi. Cicatricile cutanate pot necesita pana la doi ani pentru estompare, dar dupa aceasta perioada este putin probabil sa mai dispara.

Anumite regiuni ale corpului sunt mai predispuse la cicatrici comparativ cu altele. Genunchii si coatele au de obicei cicatrici mai vizibile, deoarece in timpul procesului de vindecare se efectueaza miscari si intinderi ale regiunii, ce nu pot fi evitate. Pielea inchisa la culoare este de asemenea predispusa la formarea de cicatrici.

Uneori se dezvolta cicatrici anormale. O cicatrice hipertrofica este o cicatrice foarte larga, care se poate forma atunci cand se distruge o zona foarte larga din tegument sau daca leziunea se infecteaza. Cicatricea cheloida reprezinta un tesut in exces, cand se produce colagen in exces la nivelul regiunii traumatizate, iar cicatricea continua sa creasca chiar daca leziunea s-a vindecat.

Semne si simptome

Cicatricile de la nivel cutanat apar in urma unei taieturi sau altui tip de traumatism. In prima faza, acestea pot fi rosii si inflamate, dar de obicei se estompeaza cu timpul. In cazul in care marginile plagii s-au afrontat aproape perfect, probabil datorita unui traumatism ingust sau pentru ca marginile au fost suturate, de obicei cicatricea se va vindeca printr-o linie palida.

In cazul cicatricilor largi, cand lipseste mult tegument si este nevoie de tesut cicatricial mai mult pentru inchiderea deschizaturii dintre margini (de exemplu o julitura urata la nivelul genunchilor), cicatricea poate fi de culoare inchisa si necesita o perioada mai lunga de vindecare.

Cicatricile nu sunt dureroase. Pot fi de culoare inchisa si inestetice, iar cand tesutul cicatricial paleste, poate fi mai vizibila cand pielea se bronzeaza si cicatricea ramane de culoare palida sau in cazul persoanelor de culoare.
Cicatricile anormale sunt de obicei largi (proportional cu plaga initiala).

Cicatricile cheloide se extind la nivelul tesutului sanatos sau atarna de tegumente ca o cocoasa.
Cicatricile hipertrofice, care acopera o regiune larga, pot limita miscarile deoarece tesutul cicatricial nu este la fel de flexibil sau sensibil ca tegumentul initial.
Vergeturile sunt semne cutanate ce pot avea un aspect similar cicatricilor fine, lungi, dar se formeaza prin mecanisme diferite.

Etiologie

Cicatrizarea este o etapa normala a procesului de vindecare, in cazul in care tesuturile sunt traumatizate. Pierderea de substanta dermo-epidermica poate aparea prin mecanisme diferite:

- traumatisme accidentale, de exemplu taieturi prin cazatura de bicicleta;
- traumatism prin arma de foc sau autovatamare;
- incizii din timpul interventiilor chirurgicale, de exemplu operatia de cezariana;
- muscaturi sau zgarieturi produse de animale sau oameni;
- arsuri cu lichide sau obiecte fierbinti.

Cicatrizarea este un simptom al unor afectiuni, de exemplu sclerodermia, o boala care afecteaza tesutul conjunctiv si consta in ingrosarea tegumentelor.

Cicatrizarea poate fi si un efect advers sau o complicatie a altor afectiuni. De exemplu, in cazul in care scarpinam leziunile care apar in timpul varicelei, pot aparea cicatrici la nivelul acelor leziuni.
Cicatricile interne pot fi produse prin injurii accidentale sau deliberate sau prin interventie chirurgicala.

Tratament

Cicatricile necesita tratament numai in cazul in care sunt inestetice sau dureroase. Cicatricile nu pot fi indepartate in totalitate, dar in foarte multe cazuri se pot face mai putin vizibile. Medicul de familie poate trimite pacientul catre un medic dermatolog pentru tratament adecvat.

Atat barbatii cat si femeile pot folosi diverse camuflaje pentru acoperirea cicatricilor, mai ales cele care exista pe fata. Farmaciile pun in vanzare diverse tipuri de camuflaje cosmetice, mai ales pentru acoperirea cicatricilor.

Cremele sau suplimentele cu vitamina E pot ajuta in grabirea procesului de vindecare si in obtinerea unor cicatrici mai putin vizibile. Ouale si legumele verzi (cu frunze) sunt bogate in vitamina E.

Foliile cu silicon sunt uneori folosite pentru reducerea vizibilitatii cicatricilor, prin aplatizarea si inmuierea acestora. Aceste produse pot fi achizitionate din farmacii. Gelurile cu silicon pot fi folosite pentru tratarea si prevenirea cicatricilor cheloide si hipertrofice, fiind aplicate pe zonele in proces de vindecare (nu pe plagile deschise). Se recomanda consultul medicului dermatolog, de familie sau al farmacistului pentru sfaturi suplimentare in legatura cu aceste tratamente.

Medicul dermatolog poate prescrie medicamente de tipul aminobenzoatului de potasiu, pentru a distruge cicatricile tisulare. Acestea se folosesc pentru tratarea sclerodermiei care evolueaza cu cicatrizare extensiva si intarirea tegumentelor.

Cicatricile postacnee severe sunt uneori indepartate prin folosirea remodelarii cu laser, cand portiunile superioare ale tegumentului sunt indepartate.

Uneori, chirurgia este folosita pentru imbunatatirea aspectului cicatricilor. Aceasta procedura este cunoscuta sub denumirea de revizuire a cicatricilor si poate include proceduri de tipul grefelor de piele, in cazul in care cicatricea nu se vindeca adecvat sau daca s-a distrus o suprafata mare de tegument.

In cazul arsurilor severe, se poate folosi imbracaminte compresiva pentru prevenirea cicatricilor. Aceasta implica purtarea de sosete extensibile la nivelul zonei arse, ce determina presiune la nivelul zonei lezate si ajuta la inchiderea uniforma a acesteia. In cazul arsurilor severe, este necesara purtarea lor timp de 23 de ore pe zi, pe o perioada de pana la 12 luni.
Alte tratamente utile in cazul arsurilor sunt terapia prin masaj si medicatia corticosteroida.

Complicatii

Cicatrizarea, mai ales cea de la nivelul fetei, poate avea implicatii psihologice. Persoanele cu cicatrici pot deveni deprimate deoarece sunt marginalizate, deci vor avea mai putine contacte sociale.

Cicatricile anormale mai pot aparea fie secundar suprainfectarii unei plagi, fie din cauza pierderii unei suprafete largi de tegument sau din cauza unei arsuri severe. Pot fi pruriginoase, dureroase si inestetice.

Cicatricile cheloide reprezinta tesut cicatricial in exces la nivelul unei leziuni. Se dezvolta la nivelul leziunii de baza si pe tegumentele normale din jur, putand forma pliuri care se leagana sau atarna de tegumente. Cicatricile de la nivelul anumitor regiuni ale corpului, de exemplu parteaa inferioara a fetei, toracele superior si urechile sunt mai predispuse sa evolueze anormal.

Cicatricile hipertrofice sunt cicatrici mari (largi), ce apar daca exista o pierdere mare de tegument sau daca o plaga se infecteaza. Spre deosebire de cicatricile cheloide, acestea au tendinta la contractare si vindecare in timp, neafectand tesuturile sanatoase din jur. Cicatricile hipertrofice pot limita miscarile deoarece tesutul cicatricial nu este la fel de sensibil si extensibil ca tegumentul normal.

Prevenire

Nu se poate preveni in totalitate formarea de cicatrici, dar exista cateva lucruri pe care medicul specialist le poate face pentru a limita evolutia severa a unei cicatrici si vindecarea adecvata.

Este recomandata indepartarea prafului si a corpurilor straine de tipul cioburilor sau pietrisului de la nivelul plagii. Acest lucru scade riscul de infectare a leziunilor. Tesuturile moarte trebuie indepartate. In cazul in care este necesara efectuarea de copci, se recomanda utilizarea celui mai bun tip de material de sutura pentru afrontarea marginilor plagii.

Gelurile cu silicon si imbracamintea compresiva pot fi de asemenea utile in prevenirea cicatricilor.
Pentru prevenirea aparitiei cicatricilor, se recomanda evitarea scarpinatului si jupuirea cojitelor si a petelor.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Episculpt Beauty Sibiu
Tel: 0757758837
Selimbar, Doamna Stanca 5F

Citeste si despre:

Metode de tratament a cicatricilor post-acnee Cicatricile hipertrofice: preventie si tratament Acneea nodulara si cicatricile Remodelarea cutanata cu ajutorul laserului Proceduri de umplere a ridurilor Implanturi dentare: Sfaturi de la Dr. Buza pentru prevenirea pierderii osoase dupa extractia dentara Peelingul chimic (Chemexfolierea sau dermapeelingul) Dermabraziunea - generalitati Traumatisme ale sanului Osteoartrita, afectiunea care 'face ravagii' in randul femeilor Transplantul de par (graftingul) si reducerea scalpului