Fumul de tigara si fumatul: mituri

Actualizat: 03 Martie 2010
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


In anii '60 companiile de tutun difuzau, regulat, spoturi publicitare cu persoane sarmante care fumau dupa cina. Era o perioada in care se considera ca tigarile te fac mai sexy, ajuta la relaxare sau imbunatateste starea de spirit. Cand au aparut tigarile subtiri/slim, femeile s-au asociat cu acest brand si au inceput sa cumpere intens deoarece erau promovate de femei subtiri, zvelte exact cum isi doresc majoritatea doamnelor sa arate.

Astazi, promovarea tigarile prin mijloacele de informare mass-media a fost interzisa, dar cu toate acestea, potrivit datelor statistice, in fiecare an se inregistreaza cel putin un milion de noi fumatori.

Daca vreau pot renunta la tigari in orice moment!

Nicotina este o substanta care determina aparitia unei dependente majore, iar majoritatea persoanelor care incearca sa renunte la tigari au nevoie de multa convingere, vointa si timp. Substantele chimice ajug de la plamani la creier si stimuleaza productia de dopamina, o substanta care induce starea de bine. Cu toate ca nicotina induce o stare de bine, de fericire, organismul are nevoie de o cantitate din ce in ce mai mare de nicotina pentru ca aceasta stare sa ramana permanenta.

Cand o persoana incearca sa renunte la fumat va constata ca se confrunta cu simptome greu de suportat cum ar fi: oboseala, pofta de mancare ridicata, irascibilitate etc.
Anual peste 35 milioane de persoane incearca sa renunte la tigari, insa numai 7% dintre acestia isi ating scopul. Acest lucru nu inseamna ca dvs. nu puteti face parte din cei 7% care reusesc sa renunte la tigari! Terapia de inlocuire a nicotinei este cea mai utila si cea mai utilizata de catre persoanele care doresc sa scape de acest viciu!

Tigarile il afecteaza numai pe cel ce fumeaza, nu si pe cei din jur!

Riscurile provocare de fumatul pasiv au fost intens studiate. Astfel, potrivit studiilor, persoanele nefumatoare expuse fumului de tigara sunt expuse riscului aparitiei cancerului de plamani, bolilor cardiovasculare, astmului si alte afectiuni cronice. Se estimeaza ca fumatul pasiv ucide 49.000 nefumatori, in fiecare an. Aproximativ 46.000 decedeaza din cauza bolilor cardiovasculare, si circa 3.000 din cauza cancerului la plamani.
Daca fumul de tigara nu ar mai fi in mediul inconjurator ar scadea riscul aparitiei infectiilor de ureche, a atacurilor de astm sau diferite probleme respiratorii.

Fumatul in sarcina creste riscul aparitiei avortului spontan sau nasterea unui fat fara viata. In cazul fatului, exista riscul ca acesta sa suferea de sindromul mortii subite a sugarului. Acestea sunt numai cateva exemple care ar trebui sa le determine pe viitoarele mame ca in perioada sarcinii sa renunta la fumat si la alcool si sa se fereasca de fumul de tigara.

Trabucul sau mestecarea tutunului nu afecteaza sanatatea deoarece fumul nu este inhalat!

Nu doar fumul de tigara ucide! Rata de deces in randul persoanelor care fumeaza trabucuri este de 34% mai mare decat rata de deces cauzata de cancer in randul persoanelor nefumatoare. Fumatorii de trabucuri sunt expusi riscului imbolnavirii cu BPOC (Boala pulmonara obstructiv cronica), si prezinta un risc de 10 ori mai ridicat, in comparatie cu nefumatorii, de a deceda din cauza a diferite forme de cancer: cancer laringian, cancer bucal, cancer esofagian etc.

Persoanele care mesteca tutunul sunt expuse imbolnavirii de cancer bucal, afectandu-i, totodata: limba, buzele, gingiile etc. Ca si in cazul fumatului, cu cat renuntati mai repede la acest viciu cu atat riscul de a suferi de una dintre afectiunile mentionate este mai mic.

Fumatul sau mestecarea tutunului ajuta la scaderea tensiunii arteriale

Nu exista studiu care sa ateste aceasta afirmatie, cu toate ca foarte multi oameni cred ca fumatul sau mestecarea tutunului ii ajuta sa se relaxeze prin scaderea tensiunii arteriale.

Un grup de cercetatori din Stockholm, Suedia, au studiat 135 de persoane sanatoase care nicioadata nu fusesera diagnosticate cu hipertensiune arteriala. Dar, masurand tensiunea arteriala, cercetatorii au descoperit ca cele care fumau sau mestecau tutun prezentau o tensiune arteriala mai ridicata spre deosebire de cele care nu aveau aceste vicii.

Fumatul imbunatateste starea de spirit

Sunt persoane care cred ca fumatul le anima starea de spirit, o concluzie total grasita. Daca o persoane deja a cazut intr-o depresie, tigarile nu fac altceva decat sa accentueze aceasta stare, conduncand la aparitia depresiei clinice, hiperactivitate si tulburari cu deficit de atentie. Potrivit studiilor, adolescentii care fumeaza sunt de 4 ori mai expusi riscului de a suferi de depresie, spre deosebire de cei care nu au acest viciu.

Cateva tigari pe zi nu afecteaza sanatatea si nici nu provoaca dependenta!

Nu conteaza numarul de tigari fumate intr-o zi, oricare ar fi situatia sanatatea fumatorului este pusa in pericol. Fiecare tigara contine aproximativ 1-2 miligrame de nicotina, care ajunge la creier in 10 secunde de la inhalare. Imediat, dupa acest prim suflu, organismul elibereaza adrenalina care poate conduce la cresterea tensiunii arteriale, la cresterea ritmului respirator etc.

Tigarile cu filtru, mentolate sau cu un continut scazut de gudron nu afecteaza sanatatea!

Persoanele care fumeaza doar cateva tigari pe zi sau care fumeaza numai tigari cu un continut scazut de gudron au tendinta de a aloca mai mult timp desfasurarii acestui viciu, deoarece cred ca organismul lor primeste o cantitate mai mica de nicotina si simt nevoia psihica de a satisface aceasta dorinta.

In ciuda filtrelor, nicotina si alte substante chimice periculoase din fumul de tigara tot ajung la plamani. Persoanele care fumeaza tigari cu filtru sau tigari cu un continut scazut de gudron au tendita de a inhala profund, astfel, la plamani ajunge o cantitate mai mare de dioxid de carbon dar si de alte substante continute de tigari.

Cancerul de plamani este singura afectiunea provocata de fumat!

Din pacate aceasta afirmatie este total eronata. Fumatul conduce la aparitia mai multor afectiuni ale plamanilor, cum ar fi: emfizem, afectiune degenerativa care afecteaza ritmul respirator. De asemenea, fumatul conduce la aparitia bolilor cardiovasculare (hipertensiune arteriala, hipercolesterolemie) si creste riscul aparitiei afectiunilor de sistem digestiv.

Mai mult, fumatul este un factor de risc pentru: cancerul bucal, cancer laringian, cancer esofagian si joaca un rol important in aparitia cancerului pancreatic, de rinichi, cancerului la vezica urinara si cancerului de col uterin.

Daca ma las de fumat sigur voi creste in greutate!

Este adevarat ca dupa ce s-au lasat de fumat multe persoane au crescut in greutate, dar acest lucru s-a intamplat deoarece au substituit fumatul cu mancatul. Trebuie mentionat ca in medie persoanele care se lasa de fumat se ingrasa cu pana la 5 kilograme, insa aceasta crestere in greutate nu este permanenta. In aceasta perioada, daca incepeti un program de exercitii fizice si adoptati o alimentatie sanatoasa si echilibrata aveti toate sansele nu numai sa pierdeti in greutate, ci sa imbunatatiti sanatatea plamanilor si sa reduceti dependenta organismului de nicotina.

Pentru ca cresterea in greutate sa fie minina, in loc sa consumati mancare puteti mesteca guma, puteti face exercitii de respiratie sau puteti consuma supe cu paiul. Cresterea in greutate este un motiv de ingrijorare pentru barbati, dar mai ales pentru femei. Potrivit studiilor, majoritatea femeilor care cresc in greutate au nevoie de consiliere psihologica, pana scad in greutate, pentru recapatarea increderii de sine.

Fumatul te face mai cool si mai sexy!

Fumatul pateaza dintii, cauzeaza riduri, respiratie urat mirositoare si va strica hainele, atunci cand din neatentie sunt arse cu scrumul de tigara. De asemenea potrivit studiilor, cauza principala a impotentei este fumatul.

Dupa ani de fumat, renuntarea nu mai este benefica!

Fumatul "taie" ani din viata. O persoana de 35 ani, de exemplu, va trai cu pana la 5 ani mai mult numai daca renunta la fumat, potrivit cercetatorilor. Partea buna este ca cu cat renuntati la fumat mai repede, cu atat riscul aparitiei cancerului sau bolilor cardiovasculare va scade mai mult.


Citeste si despre:

Program de interes national de prevenire a consumului de tutun, alcool si droguri - 2009-2012 Legea pentru prevenirea si combaterea efectelor consumului produselor din tutun Sarcina sau Tutun? 19 mai 2008 - Ziua Mondiala a Hepatitei Implicatiile fumatului in igiena orala Conferinta One Health International Student Conference USAMV Bucuresti 2025 – abordari interdisciplinare pentru provocarile globale in materie de mediu si sanatate Renuntarea la tigari: reactii imediate in organism Cancerul: intrebari si raspunsuri Despre dependenta Cannabisul si cannabinoidele Congestia nazala