Tomografie prin emisie de pozitroni

Tehnica de imagerie medicala bazata pe detectia, cu un aparat adecvat, a radiatiilor asociate pozitronilor (particule elementare usoare, de aceeasi masa cu electronii dar cu incarcatura pozitiva) emisi de o substanta radioactiva, introdusa in organism, care permite obtinerea de imagini in sectiune (tomografii) ale unor organe. In engleza, Positrons Emission Tomography (PET).
Tomografia prin emisie de pozitroni (T.E.P.) permite obtinerea in cateva secunde a unei imagini in sectiune, ceea ce face din ea un instrument deosebit de adecvat pentru observarea fenomenelor fiziologice ca: debitul sau volumul sangvin, metabolismul glucozei sau al oxigenului, sinteza proteinelor etc. Aceasta tehnica este utilizata, in principal pentru examinarea inimii si creierului, dar sunt posibile si examinarile oaselor, rinichilor si plamanilor.

Perspective - La ora actuala, tomografia prin emisie de pozitroni este, in principal, un instrument de cercetare fundamentala si clinica. Ea incepe totusi sa fie recunoscuta si ca instrument de investigatie clinica, indeosebi in cardiologie (cercetarea zonelor de tesut cardiac ramase viabile dupa un infarct), in neurologie (epilepsie) si neuropsihiatrie (dementa senila, boala lui alzheimer), precum si in cancerologie (detectarea, cu o foarte mare sensibilitate, a unor tumori).

Sinonim: PET.

Citeste si despre:

Tomografia computerizata Tot ce trebuie stiut despre scanarea PET Parkinson Cancerul cervical Depresia Boli ale plamanilor si respiratorii Hipermetabolismul Explorarea imagistica a toracelui Pleurezia maligna Principii si metode de diagnostic in cancer