Peritoneu

Peritoneul este o membrana subtire, transparenta, care acopera interiorul peretilor cavitatii abdominali si organele din acea regiune.

Este formata dintr-un tip de tesut cunoscut sub numele de tesut seros.

Aceasta membrana este alcatuita din doua straturi - peritoneul parietal si peritoneul visceral.

Peritoneul parietal este stratul exterior care acopera interiorul peretilor abdominali, in timp ce peritoneul visceral este stratul interior care infasoara organele din abdomen.

Aceste doua straturi formeaza un spatiu inchis denumit cavitatea peritoneala, care contine o cantitate mica de lichid seros produs de peritoneu.

Lichidul are rolul de a reduce frecarea intre organele abdominale in timpul miscarii lor, facilitand alunecarea neteda a unora fata de altele.

Desi este foarte subtire, peritoneul are functii extrem de importante.

Pe langa rolul sau in protejarea organelor interne, asigurandu-le o anumita mobilitate si evitand posibile leziuni prin frecare, peritoneul are si un rol foarte activ in metabolism, deoarece contribuie la transportul lipidelor si al celulelor imunologice.

In plus, peritoneul mai joaca si un rol vital in apararea organismului impotriva infectiilor, fiind principalul organ implicat in declansarea inflamatiei peritoneale ca raspuns la infectii sau leziuni.

Atunci cand este afectat de anumite afectiuni, cum ar fi peritonita sau cancerul, poate duce la aparitia unor simptome grave care necesita ingrijiri medicale imediate.

Citeste si despre:

Mezoteliomul malign Cancerul peritoneal: cauze, stagii, simptome, tratament si prognostic Mezoteliomul cat de rar este si cum il tratam Cum functioneaza apendicele? Mezoteliomul benign Hemoragia interna Ce trebuie sa stim despre biopsia renala Abcesul perirenal Laparoscopia in diagnosticul endometriozei Laparoscopia – in chirurgia sterilitatii