10 mituri despre dieta bolnavilor de diabet

Actualizat: 25 Mai 2010
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Este foarte posibil sa fi auzit ca bolnavii de diabet trebuie sa tina o dieta alimentara stricta si extrem de complicata care necesita o atentie deosebita, ca diabeticii nu au voie sa manance dulciuri sau daca mancati foarte multe dulciuri puteti face diabet. In realitate, lucrurile nu stau chiar asa. In cele ce urmeaza va vom prezenta ce este adevarat si ce este fals in ceea ce priveste dieta alimentara a bolnavilor de diabet zaharat.

Mitul 1. Daca mancati prea multe dulciuri faceti diabet

In realitate cauzele care conduc la aparitia diabetului zaharat nu sunt pe deplin cunoscute; un lucru este insa sigur: alimentatia bogata in dulciuri nu cauzeaza diabet. Diabetul zaharat apare atunci cand se strica acel echilibru fin intre cantitatea de dulciuri ingerata si abilitatea organismului de a transforma aceste alimente in energie.

Ce se intampla in organismul uman cand apare diabetul zaharat? Organismul uman transforma cea mai mare parte a dulciurilor din alimentatie in glucoza, un zahar care este utilizat de catre celulele intregului corp, carora le furnizeaza energie. Pancreasul produce un hormon numit insulina; aceasta ajuta celulele din corpul uman sa utilizeze glucoza pentru a o transforma in energia atat de necesara.

Iata care sunt tipurile de diabet zaharat si ce se intampla la nivel biochimic in fiecare dintre acestea:
- Diabetul zaharat tipul I apare atunci cand pancreasul nu mai poate produce insulina. In absenta acesteia, nivelul glucozei din sange (glicemia) creste, intrucat nu mai poate fi preluata de catre celule si apoi utilizata ca si substrat energetic. Persoanele afectate de diabetul de tip I necesita o suplimentare a insulinei proprii pentru a putea introduce glucoza in celule, unde sa fie transformata in energie;
- Diabetul zaharat tip II apare atunci cand pancreasul nu produce cantitati suficiente de insulina si/sau insulina nu actioneaza in parametri normali. Acest tip de diabet zaharat apare mai frecvent in cazul persoanelor supraponderale, indiferent de varsta
- Diabetul gestational poate aparea in timpul sarcinii, intrucat in perioada gestationala ansamblul modificarilor hormonale din intregul organism poate produce modificari ale actiunii insulinei. Femeile care sufera de diabet gestational necesita de cele mai multe ori un aport suplimentar de insulina. De obicei insa diabetul gestational nu este permanent, dupa nastere organismul revenind la normal.

Mitul 2. Dieta alimentara in cazul diabetului zaharat este foarte complicata

Bolnavii de diabet zaharat trebuie sa isi planifice mesele de pe parcursul zilei, dar principiul general este unul simplu: dieta trebuie sa fie in concordanta cu activitatile zilnice si cu medicamentele antidiabetice care controleaza nivelul glicemiei. Scopul dietei este de a mentine nivelul glicemiei in limite normale. Chiar daca pot exista diferente intre dieta unui diabetic si alimetatia uzuala a unei persoane sanatoase, acestea nu sunt foarte mari.

Mitul 3. Carbohidratii nu fac bine la diabet

In realitate carbohidratii au un efect benefic asupra bolii, ei stand la baza unei diete corecte in cazul bolnavilor de diabet. Carbohidratii (zaharurile) au un efect direct asupra nivelului glucozei din sange, acesta fiind si motivul pentru care diabeticii trebuie sa fie atenti la cantitatea de zaharuri din alimentatie.

Alimentele bogate in glucide contin multi nutrienti esentiali si vitamine, minerale si fibre. Un aspect important al oricarui regim pentru diabet este sa se aleaga acele alimente care contin cei mai multi nutrienti, cum ar fi painea integrala sau fructele si legumele bogate in fibre. Deseori pentru a afla care sunt alimentele cele mai potrivite poate fi necesar sfatul unui nutritionist.

Mitul 4. Proteinele sunt mai bune decat carbohidratii in alimentatia bolnavilor de diabet

Avand in vedere ca zaharurile au efectul cel mai rapid asupra nivelului glicemic, multe persoane bolnave de diabet au tendinta de a le elimina din alimentatie in totalitate, inlocuindu-le cu proteine. De fapt, prea multe proteine pot cauza probleme importante in cazul persoanelor care sufera de diabet zaharat. Cea mai mare problema este aceea ca alimentele bogate in proteine - cum ar fi carnea - sunt bogate in grasimi saturate. Alimentatia bogata in grasimi saturate creste riscul afectiunilor cardiace, si de aceea in cazul persoanelor care sufera de diabet, proteinele nu trebuie sa reprezinte mai multe de 15 - 20% din totalul caloriilor zilnice.

Mitul 5. Medicatia poate fi ajustata continuu, pentru a acoperi orice exces alimentar

Persoanele care utilizeaza insulina pentru controlul glicemiei invata cum sa isi ajusteze dozele adiministrate in functie de aportul zilnic de calorii. Acest lucru nu inseamna insa ca aceste persoane pot manca oricat si orice, atata timp cat isi modifica doza de insulina! Ajustarea nu se face cu aceeasi usurinta in cazul celor care isi controleaza nivelul glicemiei cu ajutorul medicatiei orale. Majoritatea acestor medicamente functioneaza in parametri normali doar atunci cand sunt luate in anumite doze constante.

Mitul 6. Trebuie sa renuntati la alimentele favorite

Fals.
Nu este necesar sa renuntati la alimentele favorite daca aveti diabet.
Puteti apela la urmatoarele:
- Schimbarea modului de preparare a alimentelor;
- Inlocuirea alimentelor care insotesc de obicei mancarea favorita;
- Reducerea marimii portiilor cu mancare;
- Mancarea favorita poate fi utilizata ca si recompensa in cazul in care ati reusit sa urmati indeaproape planul alimentar propus in prealabil. Un nutritionist poate sa stabileasca cu exactitate modalitatile de includere a mancarurilor favorite in schema alimentara ce sta la baza dietei bolnavilor de diabet.

Mitul 7. Trebuie sa renuntati la desert daca suferiti de diabet

Acest lucru nu este catusi de putin adevarat! Exista multe strategii de includere a alimentelor preferate in dieta. Iata cateva exemple:
- Utilizati indulcitori artificiali la prepararea desertului;
- Reduceti marimea portiilor;
- Folositi desertul ca si recompensa in cazul in care ati reusit sa urmati indeaproape dieta propusa;
- Alegeti deserturi bogate in nutrienti, precum cele preparate cu fructe proaspete sau uleiuri sanatoase. Uneori se poate reduce cantitatea de zahar specificata in reteta fara a modifica semnificativ gustul sau consistenta desertului;
- Largiti aria de deserturi posibile: alegeti fructele si iaurturile, in detrimentul prajiturilor sau inghetatei.

Mitul 8. Indulcitorii artificiali sunt periculosi pentru cei cu diabet

Indulcitorii artificiali au un gust mult mai pregnant decat zaharul natural, astfel incat sunt necesare cantitati mici pentru a obtine acelasi gust ca si in cazul utilizarii zaharului. Astfel se poate reduce in mod semnificativ si numarul caloriilor, prin simpla inlocuire a zaharului cu indulcitori.

La momentul actual sunt disponibili mai multi edulcoranti, precum:
- Zaharina;
- Aspartamul;
- Sucraloza;
- Acesulfam K.
Un nutritionist va poate sfatui ce indulcitor este cel mai potrivit in cazul dumneavoastra.

Mitul 9. Trebuie sa se gateasca anumite mancaruri pentru diabetici, separat fata de restul familiei

Adevarul este ca nu exista o dieta standard pentru persoanele care sufera de diabet. Alimentele recomandate in diabet sunt utile si celorlalti din familie, astfel incat nu trebuie sa fie gatite separat fata de mancarea celorlalti membri ai familei. Diferenta intre dieta unei persoane care sufera de diabet si a unei persoane sanatoase este ca bolnavii de diabet trebuie sa fie mai atenti in ceea ce priveste alimentatia. Astfel, trebuie monitorizat atent numarul total de calorii si cantitatea de glucide, grasimi si proteine. De multe ori sfatul unui nutritionist este de mare utilitate practica.

Mitul 10: Alimentele dietetice sunt cea mai buna alegere in cazul persoanelor care sufera de diabet zaharat

Simplul fapt ca un aliment este etichetat ca fiind „dietetic” nu inseamna ca este si cea mai buna alegere in cazul persoanelor care sufera de diabet zaharat. De fapt, aceste alimente sunt chiar mai scumpe si pot sa nu fie in realitate mai sanatoase decat alimentele ce pot fi procurate din orice magazin alimentar.

Este insa important ca in cazul oricarui aliment achizitionat sa se citeasca eticheta cu atentie pentru a vedea numarul de calorii si ingredientele principale. In cazul in care aveti dubii privitoare la utilitatea unui anumit aliment in dieta dumneavoastra, cereti sfatul unui nutritionist.

Mai mult decat o simpla dieta

Odata demontate miturile privitoare la dieta de urmat in cazul bolnavilor de diabet, persoanele care sufera de aceasta afectiune pot face alegerile alimentare cele mai potrivite. Alaturi de activitatea fizica si de medicatie, dieta alimentara este un instrument important care controleaza nivelul glicemiei si il poate mentine in limite normale. Pastrarea in mod constant a nivelului glicemiei in limite normale reprezinta singura si in acelasi timp cea mai eficienta metoda de prevenire a complicatiilor diabetului zaharat.


Citeste si despre:

Aspecte esentiale despre ficat Somnul, componenta esentiala a sistemului imunitar. Cat trebuie sa dormim pentru a ne mentine sanatosi? Afectiuni cutanate in diabetul zaharat Ingrijirea copiilor diagnosticati cu diabet zaharat Programul national de diabet zaharat Beneficiile si perspectivele chirurgiei robotice Masurarea carbohidratilor la femeile cu diabet zaharat gestational Consumul de alcool si diabetul zaharat Masurarea carbohidratilor la persoanele cu diabet zaharat insulino-dependent (DZ tip 1) Masurarea carbohidratilor la persoanele cu diabet zaharat non-insulino-dependent (DZ tip 2) Diabet zaharat - informatii generale
Cere sfatul medicului ×