Masurarea carbohidratilor la persoanele cu diabet zaharat non-insulino-dependent (DZ tip 2)

Publicat: 11 Iulie 2007 | Actualizat: 05 Noiembrie 2012
Autor: SfatulMedicului

GeneralitatiMasurarea carbohidratilor reprezinta indemanarea pacientilor cu diabet zaharat tip II de a-si planifica dieta si controla nivelul glicemiei.

Aceasta metoda ajuta persoanele sa determine cantitatea de zahar si de carbohidrati (glucoza) din alimentele consumate, astfel incat carbohidratii sa fie distribuiti pe durata intregii zile pentru a preveni cresterea glicemiei postprandial.

Masurarea carbohidratilor ofera flexibilitate persoanelor in consumarea alimentelor si incredere privind autocontrolul diabetului.

Alimente bogate in carbohidrati

Alimentele bogate in carbohidrati sunt:
- fructe si legume
- lapte si iaurt
- fainoase (ca de exemplu paine, cereale si legume cum ar fi cartofii si porumbul)
- dulciuri (cum ar fi bomboane sau prajituri).
Alimentele care au in compozitie zahar, au de obicei, pe portie o cantitate de carbohidrati mai mare decat alimentele care au in compozitie amidon (fainoasele). Contrar informatiilor vehiculate, persoanele cu diabet zaharat pot consuma alimente care contin zahar. Cu toate acestea, daca in dieta unei persoane cu diabet zaharat predomina alimentele cu concentratie crescuta de carbohidrati, probabil ca acea persoana nu consuma de ajuns alte alimente mai bune din punct de vedere nutritiv.
Se pot folosi indulcitori artificiali (Sucrazit) care nu contin zahar. De asemenea, se pot consuma bauturi alcoolice care contin zahar, diferite tipuri de indulcitori care nu au in compozitie zahar, numiti „fara zahar", bomboane, prajituri si racoritoare. Bauturile alcoolice care contin zahar reprezinta, de asemenea, un tip de carbohidrati.

Metode de masurare a carbohidratilor

In continuare, sunt enumerate metodele care ajuta la masurarea carbohidratilor din alimentele consumate si repartizarea acestora de-a lungul intregii zile:
- mese la intervale regulate
- cel putin 3 mese principale pe zi care sa contina o cantitate crescuta de carbohidrati; aceste mese trebuiesc planificate la aceeasi ora in fiecare zi.
- prepararea unor cantitati mai mari de mancare si conservarea celei ramase pentru mesele urmatoare
- reevaluarea meniului.

Masurarea carbohidratilor

Masurarea carbohidratilor si respectarea unei diete echilibrate se realizeaza prin:
- sfatuirea cu un nutritionist: nutritionistul poate ajuta persoana cu diabet zaharat sa isi stabileasca cantitatea totala de carbohidrati pe zi, precum si numarul de carbohidrati consumati la fiecare masa sau gustare.
- consumarea unor unitati glucidice (UG) de carbohidrati din alimente: fiecare portie sau unitate glucidica (UG) contine aproximativ 15 grame de carbohidrati; alimentele care contin carbohidrati nu trebuie cantarite sau masurate de fiecare data, insa la inceput cantarirea sau masurarea alimentelor care contin carbohidrati ajuta la deprinderea persoanei cu cantitatea din fiecare aliment care reprezinta o unitate glucidica (UG) de carbohidrati
- calcularea fiecarui gram sau portie de carbohidrati: nutritionistul ajuta persoana respectiva sa stabileasca ce cantitate de carbohidrati este necesara pentru fiecare masa sau gustare, incluzand si dulciurile
- consumul unor portii standard de alimente care contin proteine: alimentele care contin proteine (carnea si branza) reprezinta o componenta importanta a unei diete echilibrate
- restrictia consumului de grasimi: o dieta echilibrata contine o cantitate redusa de grasimi; este necesar consultul unui nutritionist pentru a stabili cantitatea de grasimi ce pot fi consumate.

Sfaturi utile

Alte sugestii folositoare pentru masurarea carbohidratilor sunt:
- citirea etichetelor de pe alimente pentru a cunoaste continutul acestora in carbohidrati: trebuie citite cu atentie etichetele alimentelor pentru a stabili ce cantitate din aliment contine o unitate glucidica (UG) de carbohidrati
- verificarea nivelului glicemiei: determinarea glicemiei inainte de masa si la 1 ora dupa masa, ajuta persoana respectiva sa inteleaga cum influenteaza alimentele nivelul glicemiei
- pentru controlul cat mai riguros al valorilor glicemiei trebuie folosit un caiet de autocontrol in care se noteaza ora meselor si gustarilor, cantitatea de carbohidrati pe fiecare masa si gustare si valoarea glicemiei; la vizitele periodice efectuate la nutritionist sau oricand persoana cu diabet zaharat considera ca are nevoie de o ajustare a dietei, trebuie consultat caietul de autocontrol.
Pentru informatii suplimentare sunt puse la dispozitia persoanelor interesate carti si brosuri care ajuta la masurarea carbohidratilor, cantarirea si masurarea alimentelor precum si interpretarea etichetelor de pe alimentele. Cu toate acestea, este necesar consultul unui nutritionist sau a unui educator pentru stabilirea dietei adaptate nevoilor fiecarei persoane.
In urma informarii din carti, brosuri, internet sau alte materiale educative persoana respectiva este pregatita sa stabileasca numarul de mese si gustari pe zi, orarul acestora si cantitatea totala de carbohidrati pe zi. Pentru acestea, trebuie consultat medicul specialist de nutritie si boli metabolice.
In cazul in care pacientul in urma informarii despre dieta are unele nelamuriri trebuie consultat medicul. Aceste nelamuriri trebuie notate si chiar subliniate pe materialul informativ. In cazul in care apar probleme in masurarea carbohidratilor sau in planificarea meselor trebuie cerut sfatul unui specialist. Daca in caietul de autocontrol sunt notate informatii suplimentare privind alimentele consumate si cantitatea la fiecare masa, se recomanda prezentarea acestuia medicului.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Osteodensys
Tel: 0726201589
Bucuresti, Str. Dragoslavele 2-4, Sector 1
Centrul Medical Profilaxia
Tel: 0727165206
Timisoara, Str. Drubeta Nr.97
Email
Clinici
recomandate

Mentine elasticitatatea, hidratarea si tonicitatea pieliiMentine elasticitatatea, hidratarea si tonicitatea pielii

Cercetatorii au descoperit mai multe planete cu conditii de viata mai bune decat cele de pe pamant Cercetatorii au descoperit mai multe planete cu conditii de viata mai bune decat cele de pe pamant

Frica ingrasa, lasitatea slabeste...Frica ingrasa, lasitatea slabeste...

Cum ne vorbeste subconstientul?Cum ne vorbeste subconstientul?

Citeste si despre:

Diabetul zaharat non-insulino-dependent (DZ de tip II) la copii

Diabetul zaharat non-insulino-dependent recent diagnosticat

Diabetul zaharat tip 2 (non-insulino-dependent)

Diabetul zaharat tip 1 (insulino-dependent)

Rezolutia pentru 2021: am mai multa grija de sanatatea mea!

Antiinflamator natural pentru raceli si alte afectiuni

Rolul tratamentului compresiv in vindecarea ulcerului varicos

Diabetul zaharat insulino-dependent (DZ de tip I) la copii

Tipuri de diabet

Dieta Sugar Busters (Eliminati zaharul)

Obezitatea

Bolile sistemice determinate de infectiile orale