Afectiuni cutanate in diabetul zaharat

Actualizat: 06 Septembrie 2010
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Diabetul zaharat este in prezent o cauza majora de morbiditate si mortalitate. Frecvent este insotit de diverse manifestari cutanate. Aproximativ o treime dintre pacientii diabetici pot sa prezinte manifestari dermatologice.
Perturbarea metabolismului carbohidratilor (glucidelor), caile metabolice noi, ateroscleroza, microangiopatia (afectarea arterelor mici), degenerescenta neuronala au un rol important in aparitia manifestarilor cutanate; insa exista si manifestari cutanate care nu au un mecanism pe deplin elucidat.


Afectiunile cutanate mai frecvente la diabetici fara o cauza cunoscuta sunt:

- necrobioza lipodica;
- dermopatia diabetica;
- bulele diabeticelor;
- granulomul inelar;
- dermatozele perforante.

Necrobioza lipoida

Aceasta afectiune, care in prezent nu are o etiologie pe deplin cunoscuta, afecteaza aproximativ 0,3-0,7 % dintre persoanele cu diabet zaharat, mai frecvent femeile decat barbatii. Cauza degradarii colagenului (proteina care este constituientul principal al tesutului conjunctiv-fibros) ar putea afecta microvasculariuzatia asociata cu neuropatia (afectarea nervilor).


La nivelul tegumentului apar placi eritematoase (rosii), bine delimitate, cu centrul atrofic, ceros si brazdat de telangiectazii. Cel mai frecvent leziunile se observa la nivel pretibial, rareori fiind prezente si la nivelul mainilor, antebratelor, fetei sau scalpului. Dupa traumatisme minore, o treime dintre leziuni se pot ulcera. Aceste leziuni au o evolutie cronica, persistand independent de valorile glicemiei plasmatice.


In cazul in care necrobioza lipoidica nu se localizeaza la nivelul membrelor inferioare, de regula, pacientul nu sufera de diabet.
Scopul tratamentului este de a stopa progresia acestei leziuni. Frecvent se utilizeaza corticoizi potenti local sau intralezional, in marginea activa a leziunii. Uneori se mai utilizeaza pentoxifilinul, aspirina, dipiridamolul, antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS) sau doze mari de nicotinamida.

Sclerodermia

Sclerodermia este o afectiune rar intalnita in cazul pacientilor cu diabet zaharat; de regula, apare in randul pacientilor cu diabet zaharat tip 2. Se manifesta prin ingrosarea pielii pe partea din spate a gatului si spatelui. Tratamentul consta in mentinerea sub control a zaharului din sange si prin aplicarea locala a lotiunilor hidratante pentru imbunatatirea texturii pielii.

Vitiligo

Aceasta afectiune este frecvent intalnita in randul pacientilor cu diabet zaharat tip 1 si consta in depigmentarea pielii pe anumite portiuni deoarece sunt distruse melanocitele (celulele pigmentare care ofera culoare pielii), rezultand pete decolorate. De regula, vitiligo se manifesta la nivelul pieptului sau abdomenului, dar se poate manifesta si pe fata, in jurul gurii, narilor si ochilor. Actualele optiuni de tratament pentru vitiligo includ steroizi si micropigmentare (tatuare). Daca suferiti de aceasta afectiune, ar trebui sa utilizati lotiuni de protectie solara cu SPF 15 sau chiar mai mare pentru a preveni arsurile solare pe zonele decolorate de piele.

Acantoza nigricans


Este o boala cutanata caracterizata prin ingrosarea si innegrirea pielii (hiperpigmentare), care se manifesta, in special, in zona marilor plici (axilare, inghinale, submamare), in zona ombilicului, gatului si la nivelul areolei mamare. In cazuri exceptionale poate fi afectata intreaga suprafata cutanata. Pielea devine cafenie sau maronie si are aspect catifelat. Adesea, afectiunea debuteaza prin aparitia unui neg mic.

Boala se intalneste mai ales la persoanele care sufera de supraponderabilitate. Desi nu poate fi vindecata, pierderea in greutate poate imbunatati aspectul pielii. Acantoza nigricans precede, de obicei, diabetul zaharat si este considerata a fi un indicator pentru aceasta afectiune. Printre bolile care ar putea declansa acantoza nigricans sunt acromegalia si sindromul Cushing. Specialistii considera ca aceasta afectiune este caracteristica celor care manifesta rezistenta la insulina.

Eruptii, umflaturi si vezicule cutanate

Eruptiile cutanate si umflaturile sunt reactii alergice la produsele alimentare, muscaturi de insecte si medicamente. Acestea pot declansa prurit, iritatii sau tumefieri ale pielii. Bolnavii de diabet trebuie sa isi autoexamineze pielea pentru a depista exista problemelor cutanate in zona in care este injectata insulina.

Bulele diabeticelor
Principalul simptom ale acestei afectiuni este aparitia unor bule rosiatice (vezicule) la nivelul degetelor de la maini si de picioare, si la nivelul antebratelor. Este o afectiune intalnita mai ales la persoanele care au diabet sever si retinopatie diabetica. Tratamentul principal consta in mentinerea in limite normale a nivelului de zahar din sange (glicemiei).



Granulom inelar

Este o afectiune care apare brusc pe piele sub forma unui inel sau a unui arc compus din eruptii cutanate (mici noduli). Aceste eruptii cutanate apar adesea la nivelul degetelor, urechilor dar si pe abdomen sau piept, si sunt de culoarea rosie, rosu brun sau culoarea pielii. Tratamentul nu este, intotdeauna, necesar; uneori se intervine cu medicatie de genul hidrocortizonului.

Infectii fungice si bacteriene

Infectiile bacteriene afecteaza pielea bolnavilor de diabet prin intermediul stafilococilor. Aceste bacterii pot provoca infectii la nivelul foliculilor parului, unghiilor, ochiului (orjeletul), etc. Tratamentul consta in administrarea de antibiotice (pastile, creme).

Infectia cu candida albicans cauzeaza frecvent afectiuni cutanate in randul pacientilor cu diabet zaharat. Femeile sunt predispuse la infectii vaginale cu aceasta ciuperca.
Alte zone unde se poate intalni candidoza sunt: coltul gurii, degetele de la picioare si chiar la nivelul unghiilor (onicomicoza). Simptomele sunt: prurit, eruptii cutanate rosiatice, vezicule.

Manifestarile micozei se intalnesc cel mai des in pliurile calde si umede ale pielii. Alte infectii fungice frecvent intalnite in randul pacientilor cu diabet:
- scabia: caracteristicile ei sunt roseata si mancarimea accentuata;
- piciorul de atlet: afecteaza pielea dintre degetele de la picioare;
- pecinginea sau impetigo: apare pe picioare, abdomen, scalp, piept, unghii sub forma de cruste.
Pentru tratarea acestor infectii fungice este necesar tratamentul tintit (fungigrama) cu antimicotice.

La persoanele cu diabet zaharat se mai poate intalni si o infectie fungica, cu potential letal, numica mucormicoza. Aceasta debuteaza la nivelul foselor nazale si se poate raspandi la nivelul ochilor sau creierului.

Profilaxie

Mentinerea sub control a diabetului zaharat este cel mai important factor in prevenirea acestor afectiuni ale pielii. Medicul specialist va poate oferi indicatii referitoare la alimentatie, medicatie si activitate fizica. Incercati sa mentineti nivelul de glicemie in intervalul recomandat de diabetolog. De asemenea, o ingrijire adecvata a pielii va poate ajuta sa reduceti riscul aparitiei bolilor cutanate.


Citeste si despre:

Afectiuni cutanate ale picioarelor in diabetul zaharat Piciorul diabetic, complicatia cronica a diabetului zaharat Diabetul zaharat, boala cu incidenta intr-o continua crestere Sanatatea picioarelor in diabetul zaharat Diabetul zaharat de tip 2 si sindromul ovarelor polichistice Ce afectiuni pot fi detectate cu ajutorul unui RMN cerebral Piciorul diabetic si probleme cutanate - complicatii ale diabetului Ingrijirea copiilor diagnosticati cu diabet zaharat Programul national de diabet zaharat Teste de laborator utile in monitorizarea diabetului zaharat Masurarea carbohidratilor la femeile cu diabet zaharat gestational