Un grup de cercetatori din China lucreaza la dezvoltarea unui suc de legume sau fructe special pentru persoanele care sufera de diabet sau au nivelul glicemiei ridicat. Sucul este benefic acestor persoanele deoarece contine un numar mic de calorii si o cantitate mica de zahar.
Pentru eliminarea carbohidratilor, cercetatorii introduc in suc o bacterie de acid lactic (LAB), care in acelasi timp pastreaza gustul, vitaminele si alti nutrienti din pulpa fructului. LAB este un probiotic folosit in realizarea unor produse simple, cum ar fi iaurtul sau branza.
„Procesul reduce semnificativ cantitatea de zahar dar retine continutul nutritional al sucului proaspat de legume”, sustine Xiuqi Liu de la Universitatea din Jilin din Changchun. Echipa de cercetatori a descoperit ca probioticul LAB declanseaza procesul de fermentatie, reducand cantitatea de zahar din suc prin schimbarea carbohidratilor in acid lactic.
Cresterea aciditatii sucului inhiba dezvoltarea altor bacterii, crescand astfel termenul de valabilitate al produsului. Potrivit cercetatorilor, probioticele LAB sunt mult mai rezistente decat alte microorganisme in mediile acide.
Cercetatorii spera ca aceasta bautura sa fie disponibila publicului consumator in mai putin de un an.