Controlul glucozei din sange in diabetul zaharat de tip 1

Actualizat: 03 Decembrie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Diabetul zaharat de tip 1 apare atunci cand sistemul imunitar al organismului distruge celulele pancreasului care produc insulina (celulele beta). Aceste celule formeaza insulina necesara pentru a mentine in cote normale nivelul de zahar din sange.

Din fericire, exista cateva modalitati prin care se poate gestiona nivelul de glucoza din sange. Daca veti cunoaste elementele de baza ale acestor strategii va fi mai usor sa controlati fluctuatiile nivelurilor de zahar din organism.

Modalitati de gestionare a nivelului de glucoza din sange

- Monitorizarea nivelului de zahar din sange - Primul pas in prevenirea complicatiilor diabetului zaharat de tip 1 este de a monitoriza in mod regulat nivelurile de glucoza din sange. Acest lucru implica intepaturi in deget pentru recoltarea unei mostre de sange care se pune pe o banda speciala, iar apoi in tester.

Rezultatele ajuta bolnavii de diabet sa optimizeze planul de tratament. Atunci cand glicemia este in cote normale, cei care sufera de diabet vor avea mai multa energie, mai putine afectiuni ale pielii si un risc redus de boli de inima si rinichi.

- Injectiile cu insulina - Oricine are diabet zaharat de tip 1 trebuie sa utilizeze insulina pentru a normaliza procesarea zaharului din sange. Cei mai multi pacienti cu aceasta afectiune, utilizeaza insulina pe cale injectabila si au nevoie de mai multe doze pe zi. Medicul dumneavoastra. diabetolog va va explica cum sa adaptati doza de insulina la rezultatele obtinute la testarile glicemiei. Scopul este de a mentine nivelul de glucoza din sange in limite normale, cat mai des posibil.

- Dieta corespunzatoare - Mancarea da un sentiment de satisfactie oricarei persoane, dar poate fi o sursa de frustrare in cazul persoanelor care au diabet zaharat de tip 1. Bolnavii trebuie sa invete cum sa controleze cantitatea si tipul de alimente pe care le consuma. Acest lucru este mai usor cand se urmeaza un plan nutritional prestabilit impreuna cu un nutritionist.

Persoanele cu diabet zaharat de tip 1 trebuie sa acorde mare atentie la ce consuma, atunci cand iau masa in afara domiciliului. Exista mai multe abordari ale acestei probleme si este important ca modificarile pozitive din dieta sa devina obiceiuri alimentare pentru tot restul vietii.

Exista multe mituri despre ceea ce pot manca sau nu persoanele cu diabet zaharat de tip 1. Realitatea este ca nu exista alimente tabu. De exemplu, pacientii cu diabet pot manca dulciuri ca parte a unui regim alimentar bine echilibrat. Important este sa se aleaga inteligent calitatea si cantitatea alimentelor consumate si sa se tina permanent legatura cu personalul medical.

- Gestionarea stresului - In viata, nu se pot evita complet situatiile de stres. Ideea este sa controlati in mod eficient aceste situatii. Ceea ce multi pacienti cu diabet zaharat de tip 1 nu inteleg, este ca gestionarea stresului este extrem de importanta pentru mentinerea nivelului de glucoza din sange.

- Exercitiile fizice - Desi sunt o parte esentiala in planul de control al glucozei din sange, persoanele cu diabet zaharat de tip 1 trebuie sa ia masuri de precautie atunci cand fac exercitii fizice. Pentru a preveni o scadere brusca a nivelului de zahar din sange, medicul va poate recomanda:


Citeste si despre:

Controlul glucozei din sange in diabetul zaharat de tip 2 Tratamentul si ingrijirea persoanelor cu diabet zaharat de tip 2 Consecintele diabetului zaharat de tip 2 la copii Diabetul zaharat de tip 2 si sindromul ovarelor polichistice Protectia cardiovasculara a pacientului cu diabet zaharat de tip 2 Diabetul zaharat non-insulino-dependent (DZ de tip II) la copii Complicatiile cronice ale diabetului zaharat non-insulino-dependent Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Diabetul zaharat non-insulino-dependent recent diagnosticat Diabetul zaharat tip 2 (non-insulino-dependent) Teste de laborator utile in monitorizarea diabetului zaharat Diabetul zaharat tip 1 (insulino-dependent) Diabetul zaharat gestational (de sarcina) Mituri despre diabetul zaharat Afectiuni cutanate in diabetul zaharat