Adevarul din spatele miturilor despre sanatate

Actualizat: 09 Februarie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Crusta de la paine este plina de vitamine


In urma unor studii, cercetatorii au descoperit ca in procesul de coacere al painii se formeaza un tip de antioxidant care este de 8 ori mai abundent in crusta decat in miezul painii.

Totusi este important sa se consume painea cu totul, intrucat aceasta este bogata in substante nutritive si fibre. Esential este ca painea sa contina mai ales cereale integrale.

Daca o persoana iese afara cu parul umed, va raci

Intr-adevar, o persoana care va iesi afara cu parul umed va simti frigul mai ales la nivelul capului, dar nu se va imbolnavi. In timpul unor experimente, unui grup de voluntari li s-a inoculat un virus al racelii la nivelul cavitatii nazale.

Jumatate din grup a ramas intr-o camera incalzita, in tip ce restul au facut o baie si au stat intr-un hol rece jumatate de ora fara sa se imbrace. Dupa ce s-au imbracat, au purtat sosete umede cateva ore.

Subiectii din al doilea grup nu au manifestat o forma mai grava a racelii decat cei din primul grup. Concluzia este ca frigul nu afecteaza sistemul imunitar.

Alimentatia pe perioada racelilor

Pe parcursul racelilor, se va suplimenta cantitatea de alimente consumata iar cand apare febra se vor evita mesele excesive.

In ambele cazuri se va manca si se va bea, dar foarte important este ca bolnavul sa fie hidratat. Cand o persoana are o stare precara de sanatate, trebuie sa consume multe lichide si nu are nevoie de bauturi speciale, cum ar fi cele care contin electroliti daca nu este grav deshidratata sau daca nu are diaree.

Guma de mestecat inghitita va sta in stomac timp de 7 ani

Guma de mestecat nu va ramane in stomac atatia ani. Se va descompune cu greutate, dar nu va determina aparitia durerilor de stomac. Va fi eliminata alaturi de alte alimente, iar miscarile peristalice ale tractului intestinal vor ajuta la eliminarea ei, in scaunele normale.

Un mar pe zi tine doctorul departe

O portie de afine pe zi are un efect mult mai benefic asupra sanatatii decat merele. Afinele sunt bogate in nutrienti, antioxidanti si fibre si au gust placut consumate in cereale si iaurt.

Este important sa se consume o varietate de fructe si legume pentru prevenirea bolilor cronice, cum ar fi cele cardiovasculare, hipertensiunea arteriala si mentinerea sub control a diabetului zaharat.

75% din caldura corpului se pierde la nivelul capului

Aceasta zicala probabil se refera la marimea capului unui bebelus care are o dimensiune mult mai mare fata de corpul sau, decat in situatia intalnita la un adult. De aceea este important sa se acopere capul bebelusilor pe vreme rece.

In cazul unui adult, pierderea de caldura nu depaseste 10%, iar caldura se va pierde si prin alte zone: picioare, maini, brate, etc., de aceea purtarea unei caciuli nu este mai importanta decat purtarea manusilor.

Cei care consuma peste sunt mai inteligenti

Pentru copii, pana la varsta de trei-patru ani, acest lucru este adevarat. Pestele, in special somonul contine acizi grasi omega3 si acid docosahexaenoic (DHA), deosebit de benefic pentru dezvoltarea creierului, procesul acumularii cunostintelor si acuitatea vizuala.

De asemenea, in urma studiilor s-a demonstrat ca micutii care au consumat zi de zi suplimente care contineau DHA au avut un vocabular mai dezvoltat si un nivel mai ridicat de intelegere. Pentru cei care nu agreaza pestele, alte alternative alimentare sunt avocado, nuci si ulei de canola.

Nu se va inota timp de o ora dupa ce a fost luata masa

Dupa ce o persoana mananca, fluxul de sange este intensificat in zona sistemului digestiv si mai putin in zona muschilor. Ideea vehiculata era ca daca o persoana face exercitii fizice intense dupa ce mananca, cantitatea insuficienta de sange de la nivelul muschilor ar putea determina aparitia crampelor ceea ce ar putea duce la inec.

Acest lucru nu se va intampla, dar este posibil sa existe un nivel mai scazut de energie, insa acest lucru nu trebuie sa impiedice o persoana sa inoate sau sa faca activitati fizice.

Fiecare copil are nevoie zilnic de o pastila de multivitamine

Copiilor care sunt exclusiv alaptati la san pe parcursul primului an de viata ar trebui sa li se administreze un supliment de vitamina D. Dupa aceeea, o vitamina pe zi nu dauneaza nimanui, daca micutul este receptiv si doreste sa le inghita.

Totusi chiar si cei care nu consuma multivitamine cresc normal, important este sa aiba o alimentatie echilibrata si sa se bucure de lumina soarelui si de aer curat.

Laptele cald este de folos pentru inducerea starii de somn

Laptele cald contine mici cantitati de triptofan. Totusi trebuie consumat un volum considerabil de lapte pentru a se obtine un efect remarcabil. Mai eficient este obiceiul de a consuma lapte, in mod constant, inainte de somn. Un pahar de lapte cald poate avea efect placebo, indiferent de ceea ce demonstreaza cercetarile stiintifice.

Principalul motiv pentru care oamenii se spala pe dinti este de a elimina resturile alimentare

Periajul dintilor este o modalitate foarte buna de a avea dinti curati dupa fiecare masa, dar beneficiul real al periajului este de a elimina bacteriile care cauzeaza carii si boli gingivale.

Placa bacteriana care se formeaza in mod constant pe dinti si gingii este una dintre principalele cauze ale cariilor dentare si afectiunilor gingivale. Produsele alimentare care contin zaharuri si amidon contribuie la consolidarea placii dentare, de aceea este necesar periajul dintilor de doua ori pe zi si folosirea cel putin o data pe zi, a atei dentare.

In cazul in care placa este calcificata (tartru) si s-a depus sub linia gingiei este necesara interventia specialistului pentru o curatare profesionala, de obicei, la fiecare sase-noua luni.

Vegetarienii nu asimileaza suficiente proteine prin dieta lor

O persoana nu trebuie neaparat sa consume carne pentru a obtine cantitatile adecvatate de proteine dietetice, dar pentru ca nivelul de proteine sa fie cel adecvat, vegetarienii trebuie sa aiba o alimentatie variata, inclusiv leguminoase uscate, mazare, fasole, naut, cereale integrale, nuci, seminte si produse din soia.

Fie ca o persoana este lacto-ovo vegetariana (care mananca produse lactate si oua, dar nu carne), vegetariana (care nu consuma nici un fel de produse de origine animala) sau lactovegetarian (care include in dieta produse lactate) ar putea sa consulte un dietetician sau nutritionist pentru a i se recomanda un plan de alimentatie care va include suficient calciu, fier, vitamina B12, D si zinc.


Citeste si despre:

Mituri despre stres si adevarul din spatele lor Mituri vechi despre sanatate pe care sa le ignorati 8 mituri despre cancer si explicatiile lor 7 mituri despre boala Alzheimer Mituri despre frumusete Mituri despre exercitiile Pilates Cum poti sa ai grija de sanatatea ta si a celor dragi? Ce inseamna, de fapt, un produs cosmetic NATURAL? Durerile abdominale: 12 mituri Adevarul despre schimbarile de dispozitie Adevarul despre durerile cronice Gripa - cum separam mitul de adevar Top 10 mituri din sanatate anulate de stiinta 4 mituri despre colesterol
Cere sfatul medicului ×