Aspecte esentiale despre ficat

Actualizat: 28 Septembrie 2015
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Ceea ce mancati, beti si excesul unor alimente si al alcoolului joaca un rol extrem de important pentru sanatatea ficatului dumneavoastra.

Obiceiurile nesanatoase pe care poate ca le urmati pot dauna acestui organ care este responsabil de energia pe care o avem pentru a face fata cerintelor cotidiene.

Un ficat sanatos este important pentru intreaga bunastare a corpului, iar daca el nu va mai functiona, corpul uman nu ar putea sa supravietuiasca nici macar o zi.

Daca nu aveti nicio problema de sanatate, probabil ca nu va ganditi de 2 ori atunci cand vine vorba despre ficat, deoarece se poate sa nu fiti constient de ceea ce face el. Pentru ca ficatul este un organ atat de important, trebuie sa va interesati despre el. Mai ales daca ati avut probleme de sanatate sau aveti o istorie medicala cu aspecte de acest gen.

Cateva aspecte importante in legatura cu ficatul

Este cel mai mare organ glandular: ficatul este cel mai mare organ glandular al corpului uman, cantareste in jur de 1,36 kilograme si culoarea sa este rosie-maronie. Este al doilea cel mai mare organ dupa piele (10,8 kilograme) si urmat de creier (1,2 kilograme).

Stocheaza fierul: ficatul functioneaza ca un depozit care strange toate vitaminele si toti nutrientii importanti din alimentele pe care le consumati si le stocheaza. El asigura furnizarea acestor nutrienti pentru corp atunci cand este nevoie de ele. De asemenea, ficatul depoziteaza fierul si mentine aprovizionarea constanta a acestuia catre corp.

Este multifunctional: ficatul functioneaza ca un calculator performant cu un procesor extrem de rapid. El indeplineste peste 200 de functii importante ale organismului in mod simultan. Unele din aceste functii includ furnizarea glucozei catre creier, combaterea infectiilor si depozitarea nutrientilor.

Contine grasime: 10% din ficat este continut de grasime. Daca acest continut este de peste 10%, este numit ficat gras si va predispune la a avea tipul 2 de diabet. Acest ficat gras esueaza la pastrarea glicogenului produs de glucoza din alimente.

Este esential pentru supravietuire: studiile au aratat ca fiecare vertebrata (fiinte cu maduva spinarii sau coloana vertebrala) de pe aceasta planeta are un ficat. El este necesar in aceste organisme pentru a supravietui.

Produce sange: ficatul creeaza sange care circula in organism. Importanta ficatului contrazice faptul ca sangele nu poate fi creat artificial de oameni. Ficatul incepe sa produca sange de dinainte de a ne fi nascut. Fara ficat, nu ar exista sange, deci nu ar exista nici viata. Acest organ contine cam 10% din sangele din intreg corpul si pompeaza cam 1,4 litri intr-un minut.

Creeaza proteine: organismul are nevoie de proteine pentru a creste si a functiona corespunzator. Alimentele pe care le consumam nu sunt suficiente pentru a indeplini necesarul de proteine de care are nevoie corpul, prin urmare, ficatul produce propriile proteine.

El se regenereaza: ficatul este singurul organ care creste inapoi. El are abilitatea incredibila de a se regenera, ceea ce face posibil succesul transplanturilor de ficat. Cand oamenii isi doneaza jumatate din ficat unei persoane care are nevoie, partea care ramane se reintregeste.

Influenteaza culoarea materiilor fecale: ficatul produce bila, responsabila pentru a oferi materiilor fecale culoarea maro. Daca aceasta culoare nu este maro, inseamna ca este ceva in neregula cu ficatul.

Este responsabil de bunastare: ficatul functioneaza ca o baterie. El stocheaza zaharul, iar cand organismul are nevoie, ficatul ii asigura continutul necesar. Fara aceasta capacitate de a aprovizona cu zahar, nivelul de zahar din sange ar scadea brusc si puteti deveni foarte bolnav, chiar poate produce coma.

Este un bun detoxifiant: el este cel mai mare agent detoxifiant din corp. El detoxifiaza cele mai nocive substante ingerate, ca alcoolul si drogurile. Fara ficat, corpul nu le-ar putea procesa.

Intrebarile cele mai frecvente care se adreseaza in legatura cu ficatul

Ce face mai exact ficatul?

Ficatul este unul dintre organele care functioneaza din greu, deoarece el realizeaza sute de functii. Se poate numi un punct central al corpului. Ficatul proceseaza tot ceea ce mancati sau beti si chiar filtreaza substantele pentru a le folosi sau pentru a le elimina.

Care este cel mai bun obicei pe care sa il urmez pentru a-mi pastra ficatul sanatos?

Concentrati-va pe o alimentatie sanatoasa. Pentru ca ficatul depoziteaza majoritatea nutrientilor, orice aliment nesanatos pe care il consumati poate fi asociat cu o potentiala afectare.

Care este cea mai buna dieta pentru ficat?

Retineti aceste 3 sfaturi nutritionale: aprovizionati-va cu proteine din surse pe baza de plante, consumati alimente naturale si reduceti grasimea din alimentatie.

Pentru proteinele de care organismul are nevoie pentru a functiona corect, cele mai bune surse sunt alimentele ca fasolea, leguminoasele si lintea. Chiar daca puteti obtine proteinele din animale, incercati sa mancati cat mai putina carne.

Asadar, consumati legume, fructe si cereale integrale care nu sunt procesate si pline de chimicale. Desi corpul are nevoie de grasime, evitati pe cat posibil grasimile procesate. Optati pentru grasimi monosaturate ca cele din avocado si nuci si includeti grasimile polinesaturate ca pestele gras, semintele de in si cele de dovleac.

Ce altceva pot face pentru a-mi pastra ficatul sanatos?

Desi dieta este cheia, la fel de importanta este pastrarea greutatii prin controlarea portiilor de mancare si exercitiile fizice regulate. Obezitatea este legata de boala ficatului gras. Aceasta poate duce la aparitia cicatricilor sau la ciroza si chiar cancer sau insuficienta hepatica.

Daca greutatea este o problema, setati-va o tinta de a pierde 20% din greutatea din prezent, ce va reduce substantial riscul de afectare a ficatului.

Astfel, limitati alcoolul, care poate cauza ciroza, la un pahar pe zi pentru femei si 2 pahare pentru barbati. Chiar daca ati fost un bautor inrait si ati limitat sau chiar ati eliminat consumul de alcool, deteriorarea poate ca nu va fi la fel de mare ani mai tarziu. De aceea, medicii recomanda onestitate in discutiile cu ei, care ar putea sa va testeze pentru a afla gradul de afectare a ficatului.

Totodata, evitati alte comportamente riscante ca abuzul de medicamente precum paracetamolul (nu luati mai mult de 2 grame pe zi). Totodata, riscul de a avea afectat ficatul de hepatita B si C descreste prin evitarea abuzului de medicamente, de piercing-uri si tatuaje cu unelte nesterilizate.

Ce simptome ar trebui sa am in vedere daca ficatul nu functioneaza corespunzator?

Oboseala este cel mai comun simptom. Puteti experimenta greturi, stari de voma, apetit de mancare scazut, urina inchisa la culoare, sau chiar icter, care cauzeaza ingalbenirea ochilor.

Ce teste ar trebui sa fac pentru a vedea daca ceva nu este in regula?

Veti incepe cu o analiza de sange numita testarea functiei hepatice. De fapt, el nu testeaza cat de bine functioneaza ficatul, ci mai degraba daca ficatului ii lipsesc anumite enzime. Aceasta ar putea indica faptul ca ceva este in neregula cu ficatul.

Daca obtin un rezultat normal la acest test, inseamna ca ficatul meu e sanatos?

Nu neaparat. Rezultatul normal pentru testarea unei functii nu garanteaza ca ficatul este sanatos, mai ales daca aveti o istorie medicala care sa creasca ingrijorarile cu privire la acest organ. In functie de istoria medicala si simptome, medicul decide sa faceti mai multe teste.

Ce se intampla cu testele pentru depistarea hepatitei C si cum aflu de riscurile ei?

Cunoasterea riscului de a avea hepatita C este important, mai ales din cauza prevalentei cazurilor, care par sa fie in crestere si din cauza testelor mai bune. Hepatita C este o boala a ficatului contagioasa, care se raspandeste prin contactul cu sangele cuiva care este infectat cu virusul.

Factorii care maresc riscul hepatitei C includ drogurile intravenoase la orice moment din viata, transfuzia de sange sau un transplant de organe, tratamentul hemodializei pe termen lung si altele. Daca va aflati printre aceste categorii, medicul va poate recomanda analizele de sange pentru a cauta virusul.

Care este prognosticul sa fiu diagnosticat cu o forma de boala a ficatului?

Cele 3 boli principale ale ficatului sunt ficatul gras, hepatitele virale (incluzand si hepatita C) si bolile genetice. In general, daca sunt tratate in mod corespunzator, toate aceste boli au un prognostic bun pe termen lung.

De fapt, toate bolile hepatice sunt tratabile si pentru ca tratamentul pentru hepatita C este eficient, unii oameni pot elimina complet virusul din corp.

Cele mai comune mituri despre functionarea ficatului

Victimele bolilor de ficat sunt alcoolici. Bolile ficatului nu sunt unele specifice consumatorilor de alcool. Exista mai mult de 100 de cauze pentru acestea. Boala ficatului gras, o boala nonalcoolica nu este asociata consumului de alcool in cele mai multe dintre cazuri.

Unele grupuri de persoane sunt recunoscute de a avea un risc crescut de boli provocate de grasimi nonalcoolice, mai ales cele care sunt obeze, care au diabet si cele cu un nivel crescut de colesterol si trigliceride in corp.

Alcoolul poate afecta ficatul doar daca este consumat excesiv. Alcoolul este daunator pentru ficat, deci orice continut il poate afecta. Se recomanda consumul moderat de alcool (1 pahar pentru femei pe zi, 2 pahare pentru barbati pe zi).

Incetarea consumului de alcool cand boala de ficat este avansata nu mai foloseste la nimic. Chiar si in bolile avansate, este benefica stoparea alcoolului. Studiile ar aratat ca oamenii cu boli avansate ale ficatului (ciroza) care continua sa bea au doar 33% sanse de a supravietui pentru inca 5 ani, comparativ cu 65% pentru cei care s-au oprit.

Ficatul gras afecteaza doar persoanele supraponderale si obeze. Si persoanele slabute sau cu greutate medie pot suferi de ficat gras. Persoanele pot dezvolta aceasta afectiune chiar daca nu detin probleme de sanatate ca diabetul sau obezitatea.

Ficatul gras poate aparea fara nicio legatura solida cu aceste boli, insa un stil de viata nesanatos care sa acumuleze grasime in celulele ficatului este cu siguranta un declansator puternic al bolilor de ficat.

Importanta nutritiei in sanatatea ficatului

Alimentatia sanatoasa: persoanele cu boli ale ficatului sufera de malnutritie datorata scaderii nutrientilor. Dezechilibrul mineral este observat la majoritatea pacientilor cu boli severe, acute sau cronice ale ficatului. Acestia trebuie sa fie monitorizati indeaproape. Pacientii cu boala hepatica alcoolica sunt inclinati catre retentia de apa si de sodiu.

Rolul suplimentelor nutritive: pacientii alcoolici cu boli de ficat sunt predispusi la deficiente ale acidului folic, vitaminei C si tiamina (vitamina B1). Pacientii cu ciroza de orice origine au un risc crescut de deficit al vitaminelor solubile in grasimi. Dieta inadecvata si malabsorbtia rezulta intr-o lipsa a vitaminei D si risc de osteoporoza.


Citeste si despre:

Esentialul despre gastrita Esentialul despre medicamentele eliberate fara prescriptie medicala Informatii esentiale despre hemangioame Informatii esentiale despre melanomul malign 7 semne care arata ca ai probleme cu ficatul Implanturi dentare: Sfaturi de la Dr. Buza pentru prevenirea pierderii osoase dupa extractia dentara 14 lucruri pe care ochii le dezvaluie despre sanatatea ta Ce trebuie sa stiti despre cancer Sanatatea ficatului esentiala pentru organism Dieta pentru sanatatea ficatului Afla cat de sanatos este ficatul tau!