Ingrijirea copiilor diagnosticati cu diabet zaharat presupune inainte de toate, informarea privind gravitatea acestei boli in randul parintilor, cadrelor didactice si a altor membrii ai societatii.
Descoperirea insulinei in urma cu 87 de ani a fost considerata un miracol. Aceasta este unul dintre primele medicamente care a salvat nenumarate vieti. In scurt timp efectele sale benefice au fost observate in cazul multora dintre persoanele bolnave de diabet zaharat.
Cercetatorului Frederick Banting si profesorului sau John MacLeod care au descoperit insulina li s-au inmanat in 1932 Premiul Nobel pentru Medicina si Fiziologie.
Rezultatele pozitive se observa si in ziua de astazi. In prezent, beneficiile aduse de noi tipuri imbunatatite de insulina, multiplele alternative de achizitionare, modalitatile diverse de monitorizare si informarea legata de diabetul zaharat optimizeaza perspectivele pentru copiii care sufera de acesta boala.
Totusi, in intreaga lume se inregistreaza multe decese ale copiilor care au diabet zaharat de tip 1, din cauza faptului ca afectiunea nu este diagnosticata la timp sau ca urmare a complicatiilor severe care, desi pot fi evitate, duc la moarte timpurie.
- Diabetul zaharat de tip 1 apare atunci cand organismul nu produce insulina sau nu produce suficienta insulina.
Aceasta forma de diabet nu poate fi prevenita si injectiile cu insulina de zi cu zi sunt necesare pentru a supravietui.
La nivel mondial, peste 500.000 de copii sub varsta de 15 ani traiesc cu diabet zaharat de tip 1.
- Diabetul zaharat de tip 2 apare atunci cand organismul este incapabil sa foloseasca insulina care este produsa in mod eficient.
In multe cazuri, este posibila prevenirea diabetului de tip 2 prin dieta si exercitiu fizic.
Diabetul de tip doi este o boala frecvent intalnita in cazul copiilor care duc un stil de viata sedentar.
Cele mai frecvente complicatii pe termen lung ale diabetului sunt:
- nefropatia diabetica care poate duce la insuficienta renala totala si poate necesita dializa sau transplant de rinichi;
- boala diabetica a ochilor (retinopatie si edem macular) care poate conduce la pierderea vederii;
- neuropatie diabetica care se poate solda cu aparitia de ulceratii, iar in cele din urma se poate ajunge chiar si la amputarea membrelor inferioare;
- boli cardiovasculare care afecteaza inima si vasele de sange si pot provoca diverse complicatii fatale (atac de cord si accident vascular cerebral).
Diabetul este a patra cauza de deces provocata de conditii medicale, la nivel global. In fiecare an, mai mult de trei milioane de persoane mor din cauze legate de diabet.
A trecut aproape un secol de la descoperirea insulinei si este de neconceput ca un medicament esential, ca acesta, nu este disponibil sau este inaccesibil pentru multi dintre bolnavii vulnerabili in fata bolii.
In prezent, se incearca stabilirea de noi alternative care sa permita rezolvarea problemelor legate de accesibilitatea insulinei.
Solutiile in aceasta directie presupun consolidarea sistemelor de asistenta medicala si oferirea de informatie si educatie medicala despre acesta boala atat profesionistilor din domeniul medical cat si familiilor celor afectati de diabet zaharat.
Este timpul ca organizatiile umanitare care pot oferi solutii temporare sa ofere alternative si sa sustina beneficiile persoanelor cu diabet zaharat.
Rezolvarea acestor probleme implica actiuni mult mai complexe si includ, in mod special, accesibiliatea la tratament, seringi si monitorizare.
Fiecare sistem national de sanatate coordoneaza in mod diferit programele de formare a profesionistilor in domeniul sanitar local si a celor de sprijin pentru diabetul zaharat.
Federatia internationala de diabet este liderul care semnaleaza situatia dificila a copiilor cu diabet in tarile in curs de dezvoltare si sustine campanii de sensibilizare si educare a publicului in aceasta privinta.
Potrivit cifrelor acestei organizatii mondiale exista aproximativ 75.000 de copiii care traiesc in toata lumea cu diabet zaharat de tip 1, in conditii disperate.
Momentan, federatia sustine prin intermediul programului "Viata pentru un copil" (de 1000 de copii si adulti tineri din 17 tari), dar se preconizeaza ca numarul bolnavilor sprijiniti sa creasca spre 10.000 intr-un interval de timp relativ scurt.
Participati la schimbare.
Fiecare parinte, profesor, asistent medical, medic si orice persoana implicata in ingrijirea copiilor ar trebui sa fie familiarizati cu semnalele de avertizare si alerta specifice diabetului zaharat.
Copiii care nu sunt diagnosticati sau sunt diagnosticati gresit pot muri in urma unei come diabetice.
Accesul la medicatie este foarte important.
Oricine poate face donatii in scopuri caritabile pentru tratamentul medicamentos al acestor copii.
Guvernele trebuie sa isi asume responsabilitatea in furnizarea mijloacelor necesare pentru o ingijire durabila a copiilor cu diabet zaharat.
Rezolutia ONU privind diabetul solicita tuturor guvernelor sa dezvolte politici nationale de prevenire, tratare si ingrijire a bolnavilor diagnosticati cu diabet zaharat, prin dezvoltarea unor sisteme durabile de asistenta medicala, in functie de obiectivele de dezvoltare convenite la nivel international.
Orice persoana poate participa la actiuni de sensibilizare a opiniei publice legate de problemele implicate de diabetul zaharat si sa devina un agent al schimbarii.
Scopul principal ar trebui sa fie accesul facil la medicamente si ingrijirea corespunzatoare la care fiecare copil cu diabet zaharat are dreptul, indiferent de zona geografica sau tara in care s-a nascut.
Principalele manifestari ale diabetului zaharat de tip 1 sunt:
- urinare frecventa;
- sete excesiva;
- cresterea apetitului;
- pierderea in greutate;
- oboseala;
- dificultati de concentrare;
- vedere incetosata;
- varsaturi si dureri de stomac.
Adesea, diabetul zaharat de tip 1 este confundat cu gripa.
In cazul diabetului zaharat de tip 2 aceste simptome sunt usoare sau chiar absente.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.