Masurarea carbohidratilor la persoanele cu diabet zaharat insulino-dependent (DZ tip 1)

Actualizat: 05 Noiembrie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Masurarea carbohidratilor la pacientii care fac tratament cu insulina reprezinta indemanarea pacientilor cu diabet zaharat tip I de a-si planifica dieta si controla nivelul glicemiei (zaharul din sange). Masurarea carbohidratilor ofera flexibilitate persoanelor in consumarea alimentelor si incredere privind autocontrolul diabetului.


Masurarea carbohidratilor este metoda recomandata pentru planificarea meselor la o persoana cu diabet zaharat. Aceasta implica ajustarea dozelor de insulina in functie de carbohidratii consumati la fiecare masa principala sau gustare, pentru a mentine valoarea glicemiei in limite normale.

Carbohidratii (principala sursa de energie a organismului) influenteaza mai mult decat orice alta substanta nutritiva nivelul glicemiei. Toate tipurile de carbohidrati determina cresterea glicemiei.

De retinut!

Masurarea carbohidratilor in dieta din diabet ajuta la mentinerea glicemiei la un nivel corespunzator, care impiedica aparitia complicatiilor. Masurarea carbohidratilor permite ajustarea dozelor de insulina in functie de numarul de grame de carbohidrati consumate la fiecare masa principala sau gustare. Formula prin care se determina cantitatea de insulina necesara este numita „insulina adaptata la cantitatea de carbohidrati".
Insulina adaptata la cantitatea de carbohidrati difera de la o persoana la alta. Pacientul cu diabet care se afla in tratament cu insulina impreuna cu medicul specialist in boli de nutritie si metabolice vor calcula cantitatea optima de insulina, in functie de cantitatea de carbohidrati consumati si nivelul glicemiei dupa acestia.

Alimente bogate in carbohidrati

Alimentele bogate in carbohidrati sunt:
- fructele si legumele
- laptele si iaurtul
- fainoasele (ca de exemplu paine, cereale si legume, cum ar fi cartofii si porumbul)
- dulciurile (cum ar fi bomboanele sau prajiturile)
Alimentele care au in compozitie zahar au, de obicei, pe portie o cantitate de carbohidrati mai mare decat alimentele care au in compozitie amidon (fainoasele). Contrar informatiilor vehiculate, persoanele cu diabet zaharat pot consuma alimente care contin zahar. Cu toate acestea, daca in dieta unei persoane cu diabet zaharat predomina alimentele cu concentratie crescuta de carbohidrati, probabil ca acea persoana nu consuma de ajuns alte alimente mai bune din punct de vedere nutritiv.

Scopul masurarii carbohidratilor

Masurarea carbohidratilor ajuta la prevenirea hipoglicemiilor sau hiperglicemiilor care, uneori, pot deveni urgente medicale. In timp, nivelurile ridicate ale glicemiei pot afecta multe tesuturi si organe.
Masurarea gramelor de carbohidrati permite ajustarea dozei de insulina corespunzatoare alimentelor consumate in fiecare zi, pentru a mentine glicemia la un nivel cat mai apropiat de limitele normale. Aceasta metoda este eficienta, deoarece carbohidratii sunt principala substanta nutritiva care determina cresterea glicemiei dupa masa, crescand astfel si nevoia de insulina. La mai putin de 2 ore dupa masa, carbohidratii se transforma in glucoza.
In cazul in care persoana cu diabet zaharat foloseste o pompa de insulina sau tehnica cu multiple injectii de insulina, ea trebuie sa cunoasca cate grame de carbohidrati sunt la fiecare masa pentru a stii ce cantitate de insulina cu actiune rapida sa-si administreze inainte de masa. O data ce se cunoaste cantitatea de carbohidrati ce urmeaza sa fie consumata, pompa de insulina poate fi programata sa elibereze o cantitate de insulina suficienta pentru carbohidratii consumati sau prin tehnica injectiilor multiple persoana isi poate administra un numar de unitati de insulina necesare pentru metabolizarea carbohidratilor consumati.
Dozele de insulina necesare metabolizarii aceleiasi cantitati de carbohidrati sunt diferite de la o persoana la alta, iar la aceeasi persoana de la un moment al zilei la altul si depind de propria formula pentru „insulina adaptata la cantitatea de carbohidrati". Pacientul cu diabet care se afla in tratament cu insulina impreuna cu medicul specialist in boli de nutritie si metabolice vor calcula cantitatea optima de insulina, in functie de cantitatea de carbohidrati consumati si nivelul glicemiei dupa acestia.

Masurarea carbohidratilor din dieta

Pentru a calcula cate grame de carbohidrati sunt la o masa, trebuie cunoscuta cantitatea de carbohidrati din fiecare aliment, indiferent daca este o bucata de paine, un castron de salata verde sau o lingura de sos pentru salata. Din fericire, aproape toate alimentele ambalate au inscriptionat pe eticheta cantitatea de carbohidrati pentru 100 grame de produs sau pentru o portie. De asemenea, sunt disponibile liste cu cantitatea de carbohidrati continuta in fiecare aliment, la medicul specialist sau la diversele asociatii care se ocupa de pacientii cu diabet.
Pentru calcularea carbohidratilor din alimentele neambalate, este necesara cunoasterea unitatii glucidice din alimentele respective. Fiecare portie sau unitate glucidica (UG) contine aproximativ 15 grame de carbohidrati.
Dupa cunoasterea numarului de grame de carbohidrati ce urmeaza sa fie consumati, diabeticul poate aprecia numarul de unitati de insulina necesare pentru metabolizarea carbohidratilor ce vor fi consumati, adaptand numarul unitatilor de insulina la numarul de grame de carbohidrati.

De exemplu: medicul diabetolog, de obicei recomanda, pentru metabolizarea a 10 grame de carbohidrati consumati administrarea preprandiala a unei (1) unitati de insulina cu actiune rapida. Asadar, daca la o masa se consuma 50 de grame de hidrati de carbon (carbohidrati), pentru metabolizarea acestora sunt necesare 5 unitati de insulina cu actiune rapida, astfel incat glicemia postprandiala sa nu creasca foarte mult, depasind valorile normale.
Ratia de insulina pentru unitatea glucidica se poate modifica in timp. La unele persoane, aceasta poate fi diferita de la o masa la alta. De exemplu, la masa de pranz, de obicei, este necesara o (1) unitate de insulina cu actiune rapida pentru metabolizarea a 10 grame de carbohidrati, dar la cina este necesara o (1) unitate de insulina pentru metabolizarea a 15 grame de carbohidrati.

De retinut!

Pentru masurarea gramelor de carbohidrati pot fi luate in considerare urmatoarele:
- este important controlul fiecarei portii: in cazul alimentelor ambalate care au pe eticheta indicat numarul de grame de carbohidrati pentru o portie, iar pachetul contine doua portii, atunci cand se consuma intregul pachet trebuie dublat numarul de grame de carbohidrati indicat pe eticheta
- proteinele, grasimile si fibrele vegetale nu cresc atat de rapid nivelul glicemiei ca si carbohidratii: atunci cand se consuma cantitati mari din aceste substante nutritive, carbohidratii se transforma in glucoza mult mai lent decat atunci cand se consuma o cantitate mai mica de proteine, grasimi si fibre vegetale
- exercitiile fizice influenteaza nivelul glicemiei, permitand pacientului sa foloseasca o cantitate mult mai mica de insulina, decat in cazul in care nu face exercitii. Trebuie retinut ca sincronizarea exercitiilor fizice cu orarul meselor este extrem de importanta. Daca exercitiile fizice sunt efectuate cu mai putin de 1 ora inainte de masa, organismul va avea nevoie de mai putina insulina, decat daca exercitiile fizice sunt facute la 3 ore dupa masa.

Alte sugestii utile

Alte sugestii folositoare pentru masurarea carbohidratilor sunt:
- citirea etichetelor de pe alimente pentru a cunoaste continutul acestora in carbohidrati: trebuie citite cu atentie etichetele alimentelor pentru a stabili ce cantitate din aliment contine o unitate glucidica (UG) de carbohidrati
- verificarea nivelului glicemiei: determinarea glicemiei inainte de masa si la 1 ora dupa masa, ajuta persoana respectiva sa inteleaga cum influenteaza alimentele nivelul glicemiei
- pentru controlul cat mai riguros al valorilor glicemiei trebuie folosit un caiet de autocontrol in care se noteaza ora meselor si gustarilor, cantitatea de carbohidrati pe fiecare masa si gustare si valoarea glicemiei: la vizitele periodice efectuate la nutritionist sau oricand persoana cu diabet zaharat considera ca are nevoie de o ajustare a dietei trebuie consultat caietul de autocontrol.
Pentru informatii suplimentare sunt puse la dispozitia persoanelor interesate carti si brosuri care ajuta la masurarea carbohidratilor, cantarirea si masurarea alimentelor, precum si interpretarea etichetelor de pe alimentele. Cu toate acestea, este necesar consultul unui nutritionist pentru stabilirea dietei adaptate nevoilor fiecarei persoane.
In urma informarii din carti, brosuri, internet sau alte materiale educative, persoana respectiva este pregatita sa stabileasca numarul de mese si gustari pe zi, orarul acestora si cantitatea totala de carbohidrati pe zi. Pentru acestea trebuie consultat medicul specialist de nutritie si boli metabolice. In cazul in care pacientul in urma informarii despre dieta are unele nelamuriri trebuie consultat medicul.
In cazul in care apar probleme in masurarea carbohidratilor sau in planificarea meselor trebuie cerut sfatul unui specialist.


Citeste si despre:

Diabetul zaharat insulino-dependent recent diagnosticat Diabetul zaharat tip 1 (insulino-dependent) Diabetul zaharat tip 2 (non-insulino-dependent) Diabetul zaharat non-insulino-dependent recent diagnosticat Tipuri de diabet Dieta Sugar Busters (Eliminati zaharul) Top 5 lucruri esențiale pe care sigur nu le stiai despre Omega-3 Infectii Urinare Dese? Cum poti sa-ti calculezi riscul unei noi infectii urinare Bolile sistemice determinate de infectiile orale Obezitatea Cum putem pastra valorile glicemiei in limite normale? Metodologia privind trimiterea copiilor care beneficiaza de o masura de protectie speciala la tratament medical in strainatate Masuri preventive pentru pastrarea unei vieti sanatoase Masuri de prim ajutor pentru leziunile copiilor
Cere sfatul medicului ×