Mituri despre diabetul zaharat

Actualizat: 08 Noiembrie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Este important sa aflati cat mai multe informatii despre diabetul zaharat, astfel incat sa va puteti ajuta atat pe dumneavoastra, cat si pe cei apropiati, in cazul in care dumneavoastra sau familia sufera de diabet.

Acest lucru inseamna sa incercati sa descoperiti si sa asimilati cat mai multe detalii corecte despre aceasta conditie. Desi internetul va poate oferi multe indicatii despre modul de diagnosticare, factorii de risc, simptomele si tratamentul diabetului zaharat, informatiile din mediul online nu sunt intotdeauna corecte.

Datele care nu sunt interpretate adecvat, care sunt inexacte sau care induc in eroare, pot fi mai degraba daunatoare pentru persoanele cu diabet zaharat. Chiar si cei care sunt bine intentionati va pot furniza informatii false.

Consumul de zahar cauzeaza diabet

Diabetul zaharat de tip 1 este cauzat de distrugerea celulelor producatoare de insulina ale pancreasului si nu are legatura cu consumul de zahar. Diabetul de tip 2 rezulta din incapacitatea organismului de a raspunde normal la insulina.

Desi tendinta de a dezvolta diabet zaharat de tip 2 este mostenita genetic, in cele mai multe cazuri, consumul excesiv de zahar (bomboane, deserturi, sucuri acidulate care contin zahar) poate provoca cresterea in greutate, factor de risc pentru dezvoltarea diabetului zaharat.

Diabeticii orbesc

Desi este adevarat ca aproape toti bolnavii de diabet zaharat au un risc crescut de a manifesta diverse complicatii, cum ar fi orbirea, problemele cardiace si bolile renale, adevarul este ca numai o mica parte dintre acestia prezinta la un moment dat aceste inconveniente.

Toate cercetariile si studiile au demonstrat fara echivoc ca, atunci cand exista un control eficient al nivelului de glucoza din sange, probabilitatea aparitiei complicatiilor scade aproape de zero. Oricine se confrunta deja cu efectele secundare ale diabetului zaharat trebuie sa mentina nivelul glucozei sub control pentru a minimiza progresia ulterioara a complicatiilor acestei conditii.

Daca parintele este diabetic si copilul va fi diabetic

Pentru copiii ai caror parinti sunt diabetici, se considera ca exista o posibilitate mai mare de a dezvolta conditia, decat in cazul celor care nu au parinti bolnavi de diabet. Copiii, fratii, surorile si verii bolnavului de diabet ar trebui sa fie supusi in mod regulat examenelor de depistare ale bolii.

Statisticile actuale sugereaza faptul ca o parte dintre copiii ai caror parinti sufera de diabet au in cel mai rau caz un risc cu 25% mai mare de a fi si ei diagnosticati cu aceasta boala, comparativ cu copiii care au parinti sanatosi. Situatia este valabila si in cazul in care unul dintre bunici a avut diabet zaharat.

Toate persoanele cu diabet zaharat trebuie sa ia insulina

De fapt, toti cei care sufera de diabet zaharat de tip 1 trebuie sa utilizeze pentru tratarea bolii insulina injectabila, deoarece pancreasul lor nu mai produce insulina. Unele dintre persoanele diagnosticate cu diabet zaharat de tip 2 trebuie sa utilizeze insulina, fie injectabila, fie sub forma de tablete, pentru a gestiona eficient nivelul de zahar din sange.

Insulina vindeca diabetul

Utilizarea de insulina ajuta la gestionarea si tratarea diabetului zaharat, dar nu il vindeca. Insulina ajuta la eliminarea glucozei din sange si o ajuta sa patrunda in celule pentru a fi transformata in energie. Acest lucru contribuie la mentinerea sub control a nivelului de zahar din sange, dar tratamentul cu insulina nu corecteaza sub nicio forma cauza principala a diabetului zaharat.

Copiii cu diabet nu pot face exercitii fizice

Exercitiile fizice sunt foarte importante pentru toti copiii - cu sau fara diabet zaharat. Exercitiile ofera mai multe beneficii pentru copiii cu diabet zaharat. Miscarea ajuta copiii sa isi mentina greutatea corporala adecvata si impiedica acumularea de exces de grasime in organism.

De asemenea, exercitiile fizice imbunatatesc sanatatea cardiovasculara, stimuleaza starea de spirit, elibereaza stresul si ajuta la gestionarea valorilor glicemiei. Discutati cu un medic si aflati care sunt cele mai indicate exerctii fizice pentru copiii diabetici.

Copiii diabetici nu pot manca niciodata dulciuri

Copiii cu diabet pot manca o anumita cantitate de alimente dulci, ca parte a unei diete echilibrate, dar au nevoie sa isi evalueze si sa-si controleze cantitatea totala de carbohidrati - care include si alimentele dulci. Din cauza faptului ca dulciurile nu ofera o valoare nutritiva reala, acestea ar trebui limitate - nu neaparat eliminate. Toti copiii (chiar si adultii) ar trebui sa evite consumul excesiv de alimente care au valoare nutritiva mica si care pot inlocui alimentele sanatoase.

Diabetul este contagios

Diabetul nu este contagios! Nu poate fi transmis de la o persoana la alta. Desi cercetatorii cred ca diabetul zaharat de tip 1 poate fi declansat de un factor din mediul inconjurator, cum ar fi un virus, in cazul celor mai multi dintre oameni, diabetul zaharat de tip 1 apare din cauze genetice.

Persoanele cu diabet zaharat pot simti daca nivelul de zahar din sange creste sau scade

Bolnavii care au diabet zaharat pot experimenta anumite simptome fizice (senzatia extrema de sete, stare de slabiciune sau oboseala), totusi nu isi pot da seama daca nivelul de glucoza din sange se modifica decat in urma verificarii nivelului glicemiei.

De exemplu, chiar daca nivelurile de zahar din sange sunt destul mari, o persoana diabetica care nu isi testeaza glicemia in mod regulat si nu are niciun simptom, poate avea un nivel de zahar in sange suficient de mare pentru a-si pune sanatatea in pericol.

Exista antidot pentru diabet zaharat, dar medicii si guvernul nu recunosc

Indiferent de ceea ce auziti sau vedeti pe internet, nu exista niciun remediu absolut pentru diabetul zaharat. Multi oameni de stiinta si cercetatori si-au dedicat cariera pentru a gasi un leac miraculos pentru diabetul zaharat si au facut multe progrese in cercetarile legate de aceasta conditie medicala.

Momentan, modalitatile prin care poate fi gestionat diabetul zaharat sunt de a utiliza insulina si medicamente prescrise, de a urma o dieta echilibrata, de a face exercitii fizice adecvate si de a verifica nivelul de zahar din sange in mod regulat.

Pana cand va exista cu adevarat un remediu total pentru diabetul zaharat, cel mai bine pentru dumneavoastra si copilul dumneavoastra este sa controlati diabetul zaharat cu ajutorul strategiilor disponibile in prezent.


Citeste si despre:

10 mituri combatute despre diete Diabetul: bazele alimentatiei sanatoase! Adevarul despre schimbarile de dispozitie Despre ochi si vedere: mit si adevar Mituri si adevaruri despre cafeina 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre scarlatina Aspecte esentiale despre ficat 5 mituri surprinzatoare despre excesul de greutate Interviu despre alimentatia sanatoasa cu Prof. Dr. Nicolae Hancu Efectele adverse ale terapiei cu insulina Afectiuni cutanate in diabetul zaharat