Glucoza

glucid prezent atat in regnul animal, cat si in cel vegetal si care este principala sursa de energie a organismului. glucoza este un glucid simplu (nu poate fi descompus in mai multe alte glucide). alimentele contin rar glucoza libera (cu exceptia strugurilor), mult mai des glucoza inclusa in glucidele mai complexe (maltoza sau amidonul, de exemplu) care sufera actiunea enzimelor din tubul digestiv, fiind transformate in glucoza. Dar glucoza poate, de asemenea, sa fie sintetizata in cursul neoglucogenezei hepatice, suita de reactii chimice care transforma in glucoza lipidele si acizii aminati provenind din proteine si acidul lactic.

Sinonim: dextroza.

Citeste si despre:

Toleranta alterata la glucoza (prediabetul) Alimente cu un nivel scazut de carbohidrati Esti predispus la diabet de tip 2? Diabetul si exercitiile fizice Masurarea carbohidratilor la femeile cu diabet zaharat gestational Diabetul si menopauza, o dubla provocare Piciorul diabetic si probleme cutanate - complicatii ale diabetului Diabet Masurarea carbohidratilor la persoanele cu diabet zaharat non-insulino-dependent (DZ tip 2) Analiza biochimica a sangelui