Probleme ale cavitatii bucale

Actualizat: 16 Iulie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Probleme frecvent intalnite


Problemele cavitatii orale nu sunt un fapt neobisnuit.Oricine se confrunta cu ele din cand in cand. Astfel de probleme pot implica gingiile, limba, buzele, fata interna a obrajilor, palatul si planseul cavitatii, regiunea orofaringiana sau dintii.

Se pot resimti ca senzatii permanente de uscaciune in gura sau gustul alimentelor poate fi perceput altfel, poate sa apara un miros neplacut in gura, sa existe niste pustule la nivelul gingiilor, obrajilor, limbii, are pot ingreuna mancatul sau vorbitul. Astfel de probleme par complicate, numeroase si grave, insa majoritatea se amelioreaza si dispar in prezenta unui tratament adecvat.

Probleme ale cavitatii bucale

Afte bucale - se prezinta sub forma unor leziuni ulcerative in gura. Cel mai frecvent apar la nivelul limbii, pe fata interna a obrajilor si a buzelor. Nu sunt contagioase insa au tendinta la recurenta.

Leziunile sunt dureroase si afecteaza mult vorbitul, mestecatul. Debuteaza in copilarie sau adolescenta sub forma unor ulcere rotunde sau ovoide cu margini bine delimitate, halou eritematos in jurul lor si continut alb-galbui. Afecteaza aproximativ 20% din populatie iar cursul lor natural este spre autovindecare si in final remisiune completa.

Stomatita - reprezinta inflamarea membranei mucoase ce captuseste suprafata interna a gurii. Este destul de dureroasa si are drept principala cauza infectiile si igiena locala deficitara.

Pacientul cu stomatita se alimenteaza greu (sau evita chiar sa manance) si consuma in principal alimente foarte moi sau exclusiv lichide. Deoarece acestea aduc putine calorii organismului, pacientul pierde foarte mult in greutate.

Alte simptome sunt : hipersalivatia, inrosirea generala a gurii, iritabilitate, varsaturi dupa masa, scaderea apetitului si respiratie urat mirositoare. Pacientii pot de asemnea sa aiba constipatie si febra cu valori moderate.

Impetigo - afecteaza de cele mai multe ori zona externa,peribucala.

Ulcere herpetice - apar prin reactivarea infectiei latente cu herpes simplex 1 care este dormant in ganglionii trigeminali. Apar la 20-40% din adultii tineri seropozitivi pentru HSV1.

Herpes intraoral - determina aparitia de multiple ulcere, de mici dimensiuni care se vindeca in decursul unei luni. Leziunile sunt buloase, mici si au tendinta spre extindere.

Infectiile - virale sau bacteriene (epiglotita, boli cu transmitere sexuala). Infectiile cu localizare la acest nivel sunt mai periculoase daca determina edematierea limbii cu blocarea cailor aeriene.

Cheilita angulara - se prezinta sub forma unor leziuni dureroase, foarte sensibile la palpare, localizate in coltul gurii. Etiologia ei este variata : infectie, dieta saraca in vitamine, mentinerea inchisa a gurii pentru mult timp.

Buze crapate - apar datorita deshidratarii sau conditiilor de mediu (vant puternic, temperatura scazuta sau caldura excesiva). O astfel de problema poate fi destul de serioasa si poate afecta pacientul pe termen lung. Pielea de la suprafata buzelor este de fapt o membrana mucoasa, deci pentru ca aceasta sa se mentina fina, trebuie sa fie hidratata corespunzator. Buzele crapate sunt inestetice, uscate, rugoase, rosii, au tendinta la descuamare si sunt foarte sensibile la atingere si chiar dureroase.

Xerostomia - (senzatia de gura uscata) poate fi cauzata de deshidratare, anxietate sau poate sa apara ca reactie adversa la administrarea multiplelor medicamente. Xerostomia asociaza riscul de aparitie a diverselor infectii, gingivite si carii dentare. Determina dificultati la deglutitie, masticatie, vorbire. Pacientii pot avea halena concomitenta. O astfel de problema apare in cadrul sindromului Sjogren, la menopauza, la pacientii varstnici sau in cazul celor care au suferit radioterapie in zona cervicala.

Dureri generalizate - apar fie in cadrul proceselor inflamatorii fie in cadrul unor leziuni. Durerile apar cel mai frecvent in cancerul de cavitate orala, in stomatite aftoase, in candidoze, in eritem multiform, dermatita herpetiforma, boala celiaca, colita ulcerativa, boala Reiter, anemii, lupus eritematos sistemic. Pot sa apara si in cadrul efectelor adverse ale administrarii diverselor medicamente, cum ar fi inhibitori de enzima de conversie, pancreatina, antiinflamatoare nesteroidiene.

Leukoplakia - reprezinta aparitia de zone albicioase in interiorul cavitatii bucale ce nu dispar. Sunt groase si destul de tari la atingere si cele mai frecvente cauze de aparitie sunt iritatiile gurii (in special in cazul in cazul celor care fumeaza tigari fara filtru). Se obisnuia ca termenul de leucoplakie sa descrie toate leziunile albicioase de pe suprafata mucoasei bucale, insa in prezent este rezervat doar pentru leziunile de origine necunoscuta sau cele care sunt considerate a fi in stadiul premalign.

Exista riscul ca un mic procent din aceste leziuni sa evolueze si sa se malignizeze. Majoritatea leziunilor albe din gura sunt de natura keratozica si apar ca rezultat al frecarii mucoasei de dinti sau sunt consecinta a fumatului.

Candidoza orala - este cauzata de infectia cu Candida albicans. Se caracterizeaza prin aparitia unor cruste albicioase pseudomembranoase cu evolutie acuta sau cronica. Candidoza poate fi asociata cu cheilita angulara. Pacientii acuza dureri difuze in gura si in unele cazuri si alterarea gustului. Placile albicioase aderente la mucoasa sunt greu de indepartat si lasa la locul respectiv o zona inflamata si relativ dureroasa ce are tendinta la sangerare.

Modificari ale gustului : pacientii pot descrie aparitia unui gust metalic in gura (in special in intoxicatia sau supradozarea anumitor medicamente), abolirea gustului sau modificarea acestuia. De asemena pot sa apara si probleme la nivelul limbii - acesta isi poate modifica marimea sau aspectul. O limba supraincarcata cu resturi alimentare sau cu bacterii poate capata aspect de limba paroasa. Aceasta problema poate fi indepartata daca pacientul isi curata atent limba in cursul periajului zilnic.

In cazul in care problema de acest gen se datoreaza actiunii unor agenti iritanti locali (cum este de exemplu consumul cronic de tutun) indepartarea stimulului nociv poate sa elimine si problema de baza. Marirea rapida in volum a limbii poate sa apara in urma declansarii unor reactii alergice. O astfel de situatie este periculoasa deoarece poate sa afecteze permeabilitatea cailor respiratorii, astupandu-le.

Respiratie urat mirositoare (halena) se poate datora unor boli acute sau cronice cu localizare la nivelul cavitatii bucale sau afectiunilor sistemice, cum ar fi : infectii pulmonare, bronsiectazii, abcese pulmonare, apendicita, gastroenterite, diabet sau probleme hepatice (in acest caz halena se numeste foetor hepatic si are miros specific). Totusi, halena este cel mai frecvet cauzata de probleme stomatologice, gingivita, carii dentare sau pur si simplu de o igiena orala defectuoasa. Problema dispare prin spalarea corecta a dintilor, oprirea fumatului, utilizarea apei de gura si a atei dentare.

Consumul de alcool si tutun pot pune probleme si cresc riscul de aparitie a unei patologii orale, nu de putine ori grave, cum este cazul cancerului de cavitate bucala.

Gingivite si carii dentare - recunosc drept cauza o gama foarte variata de probleme, de la infectii si inflamatii la banala igiena necorespunzatoare care duce la cumularea resturilor alimenatre ce prin digestie chimica sau putrefactie determina proliferarea bacteriilor care duc la aparitia acestor probleme.

Problemele grave ale cavitatii bucale apar de cele mai multe ori in contextul unor boli sistemice care scad capacitatea de aparare a organismului cum ar fi diabetul, HIV. O parte din aceste probleme pot fi determinate si de consumul unor medicamente (cum ar fi digitalicele, anticolinesterazicele, diureticele).

Leziunile hiperpigmentare - pot fi reprezentate de hemangioame, sarcom Kaposi, purpura, echimoze. Pigmentarea difuza a mucoasei bucale poate fi normala in cazul pacientilor cu tenul mai inchis, dar poate fi anormala in cazul celor care fumeaza, care au boala Addison sau o cauza de productie ectopica de ACTH (de exemplu in cancerele bronsice) sau in cazul celor aflati sub tratament cu fenotiazine, zidovudina, minociclina.

Lichen plan oral - este o boala ce apare la pacientii varstnici, se caracterizeaza prin aparitia de pete galben albicioase la nivelul mucoasei (atat pe fata interna a obrajilor bilateral cat si pe limba). Boala este importanta deoarece are risc de malignizare, deci evolutia pacientilor trebuie urmarita constant prin efectuarea de biopsii.

Eritroplakia - este destul de rara dar este foarte important de diagnosticat. Apare in special la pacientii in varsta, peste 60 de ani. Leziunile sunt catifelate la palpare si se localizeaza la nivelul obrajilor, palatului moale, bazei limbii. Poate fi asociata cu infectia de Candida Albicans, HPV sau Epstein Barr, dar si cu alcoolismul cronic, consumul excesiv de tutun (mai ales daca leziunile se extind la nivelul laringelui). Potentialul de malignizare este relativ crescut de aceea se indica biopsierea leziunilor.

Candidoza eritematoasa - reprezinta o cauza relativ frecventa de aparitie a durerilor de cavitate bucala si inrosire a mucoasei, in special in cazul pacientilor varstnici. Aparitia ei este precipitata de utilizarea corticosteroizilor si a antibioticelor, de infectia HIV, de diabet si xerostomie si de fumat.

Pacientii cu proteze dentare pot acuza mai frecvent dureri de palat (care devine foarte rosu) ca urmare a infectarii cronice a protezei cu Candida albicans.

Inrosirea difuza a mucoasei orale apare si in : deficitul de vitamina B, deficitul de fier, mucozita ( ce apare ca urmare a tratamentului chimiostatic), atrofie mucoasa, policitemie.

Inrosiri localizate : apar mai frecvent in teleangiectazii, angioame, lupus eritematos sistemic, hipovitaminoze.

Tumefactii intraorale
- apar ca urmare a unor probleme foarte diverse. Cele mai frecvente cause sunt considerate :

-Cause nepatologice: dintii pe care sa erupa, papile parotide mai voluminoase.
-Hemangioame, limfangioame, exostoze maxilare sau mandibulare, neurofibromatoza von Recklinghausen, fibromatoza gingivala ereditara.
-De natura inflamatorie : abcese, granulomatoza, sarcoidoza, granulom piogen, granulomatoza Wegener.
-De natura traumatica : granuloame dentare, polipi fibroepiteliali.
-De natura chistica : chisturi infectioase, mucocele.
-De natura fibro-osoasa : boala Paget, displazie fibroasa.
-De natura hormonala : gingivita de sarcina, gingivita asociata administrarii de anticonceptionale orale.
-De natura medicamentoasa : asociata consumului de blocante de canale de calciu, fenitoina, calcitoina.
-De natura tumorala : maligna sau benigna.
-De natura hematologica : limfoame, leucemii.

Mucocelul reprezinta o tumefactie localizata pe suprafata interna a cavitatii bucale, mai precis la nivelul mucoasei buzei inferioare. Se datoreaza obstructiei unor glande salivare mici. Poate sa apara si pe planseul bucal (atunci se numeste ranula).

Senzatia de arsura la nivelul cavitatii bucale - este o patologie idiopatica (cauza ei nu se cunoaste) ce se caracterizeaza prin senzatia de arsura pe limba sau pe alte parti ale cavitatii bucale, ce poate sa apara in absenta unei cauze medicale sau dentare.

Simptomele pot fi declansate de factori locali sau sistemici (infectii, alergii, deficit hormonal sau vitaminic, reactii alergice). Se insoteste de uscaciune si de alterarea gustului. Afecteaza in special femeile la menopauza si unii specialisti il asociaza cu diabetul de tip 2, cu depresia sau disfunctia salivara, insa nu exista dovezi concrete care sa demonstreze acest lucru.

Glosita migratorie benigna - este si ea o boala idiopatica, benigna, ce afecteaza 10% din copii si adulti, avand tendinta de a aparea mai frecvent la femei. Se caracterizeaza prin aparitia unor zone rosiatice ce pot avea forme geografice (de aici vine numele bolii in sine) care sunt atrofii de papile filiforme. Limba apare fisurata si poate fi dureroasa.

Leziunile dispar spontan si limba isi recapata arhitectura normala in zona afectata initial. Leziunile vor reveni, insa avand alte localizari. Aceasta boala are multe caracteristici comune cu sindromul Reiter si cu psoriazisul.

Consideratii speciale

Exista o grupa speciala de pacienti care sufera de probleme ale cavitatii bucale, si anume pacientii aflati in tratament pentru cancere. Apar la 1 din 3 pacienti tratati prin radioterapie sau chimioterapie. Aceste probleme sunt insa de intensitate moderata (exista insa si cazuri mai grave care pot afecta viata cotidiana a pacientului). In cele mai multe cazuri astfel de probleme dispar in cateva saptamani de la incheierea tratamentului.

Cele mai importante probleme asociate tratamentului antineoplazic sunt :

Ulcere bucale - apar datorita faptului ca majoritatea chimioterapicelor actioneaza prin distrugerea celulelor, uneori chiar si a celulelor santaoase. Celulele mucoasei bucale sunt foarte sensibile si pot fi usor afectate de tratamentul antineoplazc. Medicamentele care determina astfel de leziuni sunt: metotrexatul, adriamicina, vincristina.

Xerostomia apare in radioterapie in special, dar si ca efect secundar al morfinei (analgezic opioid administrat pacientilor cu cancer) sau antidepresivelor.

Alterarea gustului - apare datorita afectarii mugurilor gustativi de catre tratament. O astfel de reactie o dau : cisplatina, 5 fluorouracil, ciclofosfamida, taxolul, dacarbazina, metotrexatul. Exista specialisti care considera ca si imunoterapia cu interferon si interleukina 2 determina acest efect, insa studiile nu au demonstrat acest lucru inca.

Halena - apare cand exista cancer de cavitate bucala, cancer de laringe, de esofag, de stomac, insa si in insuficiente renale, hepatice sau pulmonare.

Incordarea mandibulei - muschii maseteri pot suferi procese de fibroza in cadrul radioterapiei, ca urmare pacientii vor avea probleme in a deschide gura.

Urgente

Pacientii sunt sfatuiti sa apeleze imediat la medic daca dezvolta urmatoarele :

- Deshidratare severa (se poate complica usor in cazul copiilor, mai ales in cazul celor mici, dar ridica probleme si in cazul adultilor).

- Dispnee moderata sau intensa.

- Edematierea rapida a limbii sau a faringelui cu astuparea cailor respiratorii si afectarea respiratiei.

- Hipersalivatie si dispnee sau hipersalivatie si incapacitate de a emite sunete articulate (cum se intampla cand epiglota este inflamata).

- Dificultati in masticatie, in miscarea limbii cu sau fara pierderea functiilor acesteia.

- Dureri mandibulare, dentare (in special pe dintii arcadei inferioare) insotite de durere precordiala (pot fi semne precoce ale unui infarct de miocard).

Preventie

O mare parte din aceste probleme pot fi evitate printr-o igiena corespunzatoare sau printr-un tratament adecvat.

Exista cateva recomandari pe care specialistii le fac in vederea prevenirii aparitiei acestora:

Afte bucale: evitarea contactului fizic direct cu pacientii care au afte. Ele sunt cauzate de un virus foarte contagios, herpes simplex 1, iar copii dezvolta aceste afte prin contact cu parintii, fratii, rudele care sunt infectate.

Halena: efectuare unui periaj correct de 2 ori pe zi, utilizarea atei dentare si a apei de gura.

Xerostomie : evitarea deshidratarilor prin consumul unor cantitati corespunzatoare de lichide. Se recomanda de asemenea si consumul unor alimente care sa stimuleze productia salivara. Se pot consuma acadele, insa doar in cantitati limitate deoarece continutul crescut in zahar favorizeaza dezvoltarea bacteriilor si aparitia cariilor (in lipsa unei igiene defectuoase).

Specialistii sfatuiesc pacientii sa evite consumul de alcool, tutun. Acestea, pe langa riscurile de aparitie a cancerelor pulmonare si de cavitate bucala, asociaza si riscuri de aparitie a respiratiei urat mirositoare,a xerostomiei, a aftelor bucale.

Pregatirea vizitei la medic

Pacientul isi poate pregati vizita la medic cu cateva zile inainte. Nu este vorba doar de igiena locala riguroasa, ci si de pregatirea raspunsului la cateva intrebari care pot ajuta medicul in stabilirea diagnosticului. Anamneza poate fi lunga in cazul acestor probleme, iar patologiile care au declansat afectarea bucala pot fi complicate.

De aceea pacientul ar trebui sa stie:

- Care este motivul principal exact al prezentarii la medic

- Cand au debutat simptomele, care a fost intensitatea lor, daca au variat si daca au avut si alte localizari

- Daca au mai existat astfel de probleme anterior, care a fost cauza lor atunci, cum au fost tratate la momentul respectiv si care a fost raspunsul la tratament

- Ce masuri terapeutice a incercat acasa, care a fost evolutia suferintei in urma acestora

- Daca exista si alte tratamente pe care pacientul le ia pentru diverse alte probleme medicale, daca au fost modificate dozele acestora in ultima vreme

- Care sunt mijloacele de efectuare a igienei orale (sa precizeze daca periajul este acompaniat si de utilizarea atei dentare si a apei de gura)

- Daca exista factori de risc asociati, daca exista rude diagnosticate cu boli infectioase si daca a existat contact direct cu ele in ultima vreme.

Tratament

Problemele cavitatii bucale sunt intalnite foarte frecvent in populatie si pot afecta serios calitatea vietii pacientului deoarece unele ii afecteaza starea generala de sanatate intru-cat nu se poate alimenta iar altele il pot pune in stiuatii jenante in colectivitati. Cea mai mare parte a acestor probleme nu sunt grave, desi pot crea un disconfort serios. Se pot rezolva relativ repede in prezenta unui tratament adecvat sau a unor masuri potrivite de igiena locala.

Specialistii au emis cateva recomandari pacientilor care se confrunta cu astfel de probleme, insa aceste recomandari nu inlocuiesc consultul medical sau tratamentul de specialitate prescris pentru o eventuala problema mai grava.

Masuri simple se dovedesc a fi foarte eficiente : de exemplu, pentru prevenirea deshidratarii, a uscarii buzelor si a gurii, pacientul poate sa creasca aportul de fluide sau poate sa utilizeze un umidificator special pentru cavitatea bucala.

In continuare sunt prezentate cateva sfaturi practice ce pot face parte din masurile terapeutice pe care pacientii le pot aplica la domiciliu.

Buze crapate : evitarea lingerii sau muscarii buzelor.
Se recomanda utilizarea unui balsam de buze puternic hidratant. Daca buzele sunt puternic afectate se poate incerca initial aplicarea unui produs cu vaselina speciala pentu uz cosmetic, ce se poate da de 3-5 ori pe zi. Avantajul acesteia este ca produsul este incolor si este foarte fin, deci va arata bine pe buze. Dupa utilizarea vaselinei se poate trece la balsamul hidratant. Se recomanda de asemnea evitarea expunerii la soare sau la vant puternic in absenta unor produse speciale de ingrijirea buzelor care sa faca fata acestor conditii, cum ar fi balsamul cu factor de protectie solara sau rujul hidratant.

Alte sfaturi utile includ :
- Aplicarea de ulei de cocos pe buzele crapate (o practica foarte populara in India).
- Amestecarea spumei de la suprafata laptelui ce tocmai a dat in fiert cu cateva picaturi de lamaie. Masarea usoara a buzelor cu aceasta combinatie poate face minuni. Se poate sterge apoi.
- Realizarea unu amestec din glicerina si suc proaspat de lamaie (in proportii egale). Se tine intr-o sticluta si se aplica pe buze dupa o baie fierbinte, mai ales iarna.
- Aplicare de unt desarat pe buze de 2 ori/ saptamana.
- Realizarea unei combinatii de vaselina cu miere ce poate fi aplicata pe buze de cel putin 3 ori/ saptamana.
- Imbogatirea dietei cu alimente bogate in vitamina C si complexul B.

Xerostomie - evitarea bauturilor pe baza de cafeina, alcoolului, a tutunului (toate acestea cresc senzatia de uscaciune a gurii).

Halena - respiratia poate deveni mai proaspata daca pacientul are o igiena locala orala cat mai corecta (periaj regulat, de 2 ori pe zi, utilizarea atei dentare si a apei de gura). Uneori chiar clatirea cu apa simpla poate inlatura un gust neplacut sau o respiratie urata.

Alte recomandari :
- Utilizarea molotrului (fanul grecesc sau schinduf) in ceaiuri. Pacientii trebuie sa consume regulat un astfel de ceai pentru a ameliora afectiunile. Ceaiul se prepara prin adaugarea unei linguri de seminte in o jumatate de litru de apa rece. Se pune la foc mic timp de 15 minute apoi este strecurat si comsumat zilnic de mai multe ori.

- Un alt remediu este avocado, care s-a dovedit superior oricarei lotiuni pentru aceasta problema. Este eficient deoarece stimuleaza tranzitul intestinal si inlatura putrefactia si descompunerea prelungia a alimentelor in intestine (aceasta fiind una din cauzele halenei).

- Semintele de guava necoapte pot fi si ele eficeinte. Contin din belsug acid fosforic, oxalic, malic, dar si calciu, oxalati si mangan. Mestecarea lor are efect tonic asupra gingiilor si dintilor si poate inlatura respiratia urat mirositoare.

- Patrunjelul este inca unul din cele mai bune si vechi remedii impotriva respiratiei urate. Se fierb 2 cani cu apa si se adauga cateva frunze tocate mare de patrunjel. Se amesteca in apa apoi se adauga si cateva frunze de trifoi. Cu combinatia obtinuta se poate face gargara de cateva ori/ zi sau poate fi folosita pe post de apa de gura.

Gingivita : cea mai frecventa cauza de aparitie a gingivitei este depunerea tartrului. De aceea specialistii recomanda pacientilor sa isi perieze dintii corect dimineata si seara, sa utilizeze apa de gura dupa masa si ata dentara.

Alte sfaturi practice includ :
- Amestecare unei linguri de ulei de mustar cu 1 lingura de sare de bacatarie. Dupa spalarea mainilor se ia cu degetul aratator o mica cantitate din acest amestec si se maseaza usor pe gingii cu miscari circulare. Masajul se face timp de 30 de secunde apoi se face gargara cu apa calda. Procedura se repeta de 2- 3 ori/ zi.

- Clatirea gurii cu ceai de musetel

- Realizarea unuei solutii pentru spalarea gurii din frunze de eucalipt. Se adauga cateva frunze proaspete (10- 15) intr-un litru de apa. Se pun la fiert timp de 5 minute, apoi se iau si se acopera. Se amesteca si se adauga 2-3 picaturi de ulei de trifoi (acesta poate fi inlocuit cu pulberea realizata prin macerarea fina a 6-7 frunze de trifoi uscat). Amestecul se pune iar la foc, se fierbe, se filtreaza, iar dupa ce se raceste poate fi utilizat pentru clatirea gurii dupa fiecare masa. Poate fi tinut in frigider cateva zile.

- Prepararea unei combinatii de ulei de ricin (1 lingura) si pulbere de camfor. Se amesteca pana capata o consistenta pastoasa si se maseaza usor pe gingii. Apoi se clateste cu apa calduta.

Stomatita - pentru ameliorare ei se poate folosi cu succes lamaia. Se ia o lingura de suc de lamaie in fiecare zi inainte de masa pentru a stimula functionarea corecta a stomacului. Pacientii sunt sfatuiti sa faca gargara de cateva ori pe zi cu un amestec de suc de lamaie si apa (20 ml suc dizolvat in 100 ml apa fiarta).

Pe post de apa de gura se poate prepara un amestec de apa calda si 1 lingura de sare sau bicarbonat de sodiu. Se clateste gura la 2-3 ore in primele zile pentru ameliorarea simtpomelor. De asemenea pacientii sunt sfatuiti sa adopte o dieta cat mai bogata in vitamine, in special in vitamine ale complexului B, care stimuleaza vindecarea.

Afte bucale - recomandari dietetice care pot ameliora simptomatologia asociata aftelor bucale sunt reprezentate de :

- Consumul de lichide reci (ceai cu gheata, apa rece), inghetata. Se recomanda utilizarea unui pai pentru ca lichidul sa nu se imprastie in gura.

- Evitarea cafelei, ciocolatei, alimentelor condimentate sau prea sarate, a sucurilor carbogazoase, a nectarelor de citrice, a semintelor, nucilor, alunelor, rosiilor, tuturor fructelor foarte acide.

- Felierea fina a legumelor si fructelor sau consumarea lor in forma pasata, de piureuri, paste, gemuri.
- Consumarea in principal a alimentelor moi, usor de masticat si de inghitit: inghetate, creme, supe, oua moi, iaurt, branzeturi usoare, macaroane.

Alte sfaturi includ :
- Evitarea pastelor de dinti si a solutiilor de clatire care nu contin sulfat laureal de sodiu.
- Imbogatirea dietei cu alimente bogate in minerale si vitamine in special zmeura datorita bogatului continut in flavinoide care sunt foarte importante in tratamentul aftelor.
- Evitarea contactului cu persoane care au afte sau leziuni ulcerative in gura si mentinerea unei igiene orale cat mai bune.

Ulcere herpetice - se prezinta sub forma unor leziuni in mucoasa bucala.

Remedii pentru ameliorarea durerii si disconfortului cauzat de ele includ :
- Gargara cu apa calda sau clatirea zonei afectate cu apa calda de 3- 4 ori/ zi. Alte solutii pentru gargara includ cele pe baza de guava sau petale de trandafir si iasomie.
- Consumul de frunze proaspete de morcovi, dupa aceea pacientul clatindu-si gura cu apa calduta.
- Realizarea unei infuzii din frunze proaspete de tamarin in apa fierbinte (tamarinul are proprietati curative importante iar gustul usor acid inlatura senzatia de gust neplacut din gura).

Alterarea gustului - daca problema este reprezentata de modificarea felului in care sunt resimtite gusturile alimentare sau daca pacientul are in permanenta un gust anormal si neplacut in gura, cateva modificari in dieta se pot dovedi foarte utile.

Daca nu se mai simte gustul alimentelor pacientul poate incerca sa adauge diferite sosuri, ketchup, mustar, diverse garnituri la salate, condimente, ierburi aromate.

Daca alimentele par prea dulci se poate adauga putin sos de lamaie iar gustarile dulci pot fi inlocuite cu cele sarate. Daca par prea sarate, un pic de zahar va domoli aceasta senzatie sau se poate reduce din condimente, acestea adaugand sare in plus la gatit.

Ameliorarea durerilor
- Pentru durerile cu localizare externa se pot aplica comprese cu gheata peste zona respectiva, deoarece acestea pot ameliora durerea. Se recomanda aplicarea compreselor timp de 5 minute, cu pauza de 10 minute si apoi repetarea procedurii pana cand durerea dispare. Bucata de gheata folosita trebuie aplicata peste o bucata de material textil, preferabil din bumbac (de exemplu, un prosop), nu direct pe piele deoarece poate determina aparitia unor leziuni locale. Initial se poate simti o usoara senzatie de furnicatura, insa aceasta dispare ulterior.

- Clatirea gurii cu o solutie efervescenta antiacida (de exemplu bicarbonat de sodiu).
- Evitarea alimentelor prea calde, prea reci sau a diverselor bauturi care pot accentua durerea.

- Aplicare de solutii hidratante pentru a ameliora durerile cauzate de craparea buzelor. Folosirea permanenta a unui balsam de buze. Nu se recomanda imprumutarea acestuia altor persoane deoarece se pot transmite astfel diverse boli contagioase.

- Spargerea unei capsule de vitamina E si scurgerea continutului pe leziuni deoarece are efect antiinflamator.

Medicamente utile in tratmentul durerii, inflamatiei si febrei ce se pot administra fara prescriptie medicala (facand parte din clasa de medicamente OTC- over the counter) :

- Acetaminofen (paracetamol) este foarte bun antialgic, insa nu are efecte antiinflamatorii
- Antiinflmatoare nesteroidien : ibuprofen, aspirina, naproxen

Atentionari speciale :
In cazul in care pacientii isi administreaza un tratament antialgic sau antipiretic fara a consulta medical, trebuie sa fie atenit la urmatoarele:
- Sa citeasca informatiile de pe ambalaj si prospect anterior administrarii acestuia.
- Sa nu depaseasca doza recomandata de catre producator.
- Sa nu ia medicametul daca a avut reactii alergice la el sau la un alt compus din aceeasi clasa.
- Sa ceara sfatul medicului curant daca are interdictie de a lua un anumit medicament, deoarece unele medicamente au reactii adverse incrucisate.
- Daca femeile sunt insarcintae trebuie sa ia doar acetaminofen.
- Sa nu administreze aspirina persoanelor sub 20 de ani, cu exceptia cazurilor in care medicul a considerat ca sigura administrarea ei.

In timpul tratamentul la domiciliu, pacientii trebuie sa contacteze medicul imediat daca apar noi simtpome, daca cele existente deja se inrautatesc sau devin mai frecvente, daca apar semne ale infectiei sistemice (febra, frisoane, alterarea starii generale), daca simptomele nu se amelioreaza in lipsa tratamentului.


Citeste si despre:

Cele mai frecvente cauze ale aparitiei abcesului dentar Tulburarile gastrointestinale sau problemele de digestie Xerostomia si problemele pe care le declanseaza in cavitatea orala Probleme digestive frecvente de sarbatori. Cauze, trucuri si medicamente utile Remedii surprinzatoare pentru diverse probleme de sanatate Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Infectii ale degetelor Candidoza bucala - cauze, simptome si tratament Efectele secundare ale chimioterapiei Probleme cauzate de mucusul din nasucul copiilor Respiratia urat mirositoare sau modificata