Sindrom Fissinger-Leroy-Reiter

afectiune cronica ce este caracterizata prin asocierea inflamatiilor oculare, uretrale sau digestive si articulare.
Sindromul oculo-uretro-sinovial face parte dintre artritele reactive: intr-un prim timp, apare un focar infectios in organism; acesta provoaca o reactie a sistemului imunitar, care agreseaza in continuare diferite organe, in particular articulatiile. Focarul infectios este fie uretral (uretrita provocata de o chlamydie sau de o mycoplasma) fie digestiv (diaree cauzata de shigelle, de yersinii, de salmonella sau de campylobacter).

Simptome si semne - Sindromul oculo-uretro-sinovial se traduce printr-o diaree, urmata de o conjunctivita, o uretrita (inflamatie a uretrei) si, in sfarsit, de o artrita care afecteaza mai ales rachisul si articulatiile sacro-iliace, dar si soldurile, genunchii, coatele, incheieturile mainilor si articulatiile interfalangiene. Mai rar, apar pe palme si pe suprafetele plantare leziuni cutanate (keratodermie si pustule).

Evolutie si tratament - Boala evolueaza prin pusee, in general in cateva luni sau un an, lasand frecvent sechele articulare sau oculare.
Tratamentul face apel la antiinflamatoare nesteroidiene.
Sinonim: sindrom oculo uretro sinovial.

Citeste si despre:

Uretritele Sindromul Delleman sau sindromul oculocerebelocutanat Sindromul Kallmann Sindromul Gillespie Sindromul Treacher Collins Sindromul acrocalosal Sindromul dureros patelofemural Sindromul Lynch Mycozis fungoides si sindromul Sezary - informatii generale Sindromul dumping