Primii dinti la copii sau eruptia dentara

Actualizat: 25 August 2020
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Consultant medical:

Dr. Daciana Velisarato
Medic specialist ortodont

Velvet Dental

Generalitati


Albumele de familie sunt pline de fotografii cu copii la diferite varste, in diferite ipostaze, cu mai multi sau mai putini...dinti.

In fiecare familie exista cel putin o poveste haioasa despre primii dinti ai copiilor, despre primii dinti de lapte care au cazut sau despre prima vizita la stomatolog.

Si pentru ca amintirile sa ramana frumoase peste ani, e bine sa aveti grija ca primii dinti ai copiilor sa apara in conditii bune, controlate.

Eruptia dentara

Eruptia dentara este un fenomen fiziologic in cursul caruia dintele migreaza de la locul de formare intraosos spre creasta alveolara, in cele din urma aliniindu-se pe arcada si intrand in raporturi cu ceilalti dinti din cavitatea bucala.

In mod normal eruptia primilor dinti are loc la sase luni si se termina in jurul varstei de doi ani si jumatate pentru dintii temporari, la fiecare sase luni aparand un nou grup dentar:
- incisivii centrali inferiori, centralii superiori, lateralii superiori, lateralii inferiori in intervalul 6–12 luni
- primii molari temporari intre 12–18 luni;
- caninii intre 18 – 24 luni;
- ultimii molari temporari 24-30 luni.

Pentru dintii permanenti eruptia se desfasoara intre 6–18 ani avand urmatoarea succesiune:

- molarul 1 inferior si superior la 6 ani;

- incisivul central inferior la 6 – 7 ani;

- incisivul central superior 7 – 8 ani;

- incisivul lateral superior 8 - 9 ani;

- caninii inferiori si primii premolari superiori la 9 ani;

- primii premolari inferiori si caninii superiori la 10 ani;

- premolarii 2 inferiori si superiori la 11 ani;

- molarii 2 inferiori si superiori la 12 ani;

- molarii 3 inferiori si superiori dupa 18 ani.

In mod normal ar trebui ca eruptia dentara sa decurga fara modificari ale starii locale sau generale dar cel mai frecvent este insotit de dureri locale si de somn perturbat. Se pot face anumite pregatiri in vederea eruptiei dentare, incluzand de obicei o combinatie de agenti analgezici, antiseptici si antiinflamatori de uz local.

De asemenea, poate fi de mare ajutor utilizarea unui material dur pentru mestecat (inele pentru eruptia dentara).

Tulburarile in eruptia dentara

Pot fi legate de varsta de eruptie, de pozitia de eruptie si ordinea de eruptie.

Cele legate de varsta de eruptie sunt:

- eruptia prematura: dintele iese inainte de termenul normal, este incomplet format mobil si cel mai frecvent se pierde

- eruptia precoce: dintele erupe pe arcada normal format, dar mai devreme, iar factorii care pot determina aceasta eruptie precoce sunt reprezentati de boli febrile, endocrine si sex

- eruptia intarziata: dintele erupe pe arcada normal format dar mai tarziu, iar factorii incriminati sunt carentele vitaminice, hipotiroidism, sindroame genetice ca de exemplu sindromul Down diverse obstacole in calea de eruptie a dintelui (cicatrici, fibromatoza gingivala ereditara).

Pe langa cauzele generale eruptia intarziata poate avea si cauze locale: cum ar fi absente congenitale cel mai frecvent pentru incisivii laterali superiori sau premolarii 2 superiori si inferiori, inghesuirea dentara, retentia dintelui primar, dinte supranumerar, dilacelarea.

Tulburarile legate de pozitia de eruptie sunt reprezentate de:

- malpozitii, cel mai frecvent fiind afectati caninii superiori si premolarii 2;

- transpozitii (inversarea intre doi dintii vecini a locului pe arcada ) cel mai frecvent se intalneste intre incisivul lateral si canin, intre canin si premolarul 1;

- heterotropiile cand dintele este prezent la mare distanta de locul normal de eruptie, aici putem sa includem prezenta suborbitala a caninului sau molarului 3 superior sau molarul 3 inferior detectat la nivelul marginii bazilare a mandibulei, apofiza coronoida, incizura sigmoida.

Tulburarile legate de ordinea de eruptie

- factorii care pot bulversa ordinea normala de eruptie local si general; cei locali vor actiona pe un numar restrans de dinti si cel mai frecvent afecteaza zona frontala; factorii generali care schimba ordinea de eruptie se intalnesc mai rar si sunt reprezentati de disostoza clidocraniana, sindrom Down.

Accidentele si incidentele eruptiei dentare

Pot fi locale si generale.

Locale:

- prurit gingival – copilul este agitat, plange mult, pofta de mancare este scazuta, insomnie;

- pericoronarita congestiva – inflamatie mai avansata a gingiei in zona de eruptie, copilul este agitat, refuza biberonul, salivatia este abundenta, prezinta adenopatie submandibulara;

- hematomul de eruptie – colectie sanguina inchistata aparuta cel mai adesea datorita unui traumatism;

- gingivostomatita – de la forma cea mai simpla eritematoasa, pana la cea pultacee sau ulceronecrotica;

- chistul de eruptie – descoperit accidental de parinti deoarece nu prezinta manifestari subiective generale sau locale, sub forma unei tumefactii fluctuente, de culoare albastruie, aparut in jurul unui dinte temporar.

Generale:
- manifestari febrile;
- tulburari digestive: greata, voma, diaree – ceea ce are ca rezultat stagnarea cresterii in greutate in acea perioada;
- tulburari nervoase, insomnie;
- eriteme fesiere.

Un lucru deosebit de important legat de eruptia dentara este faptul ca odata ajuns in cavitatea bucala dintele se gaseste intr-un stadiu incomplet de dezvoltare. Urmeaza o perioada de maturare a smaltului dentar, cand acesta se incarca cu minerale prin absorbtie din saliva si o perioada de dezvoltare a radacinii dentare.

Pentru dintii temporari acesta se consuma intr-un interval de 1-5 ani de la eruptie iar pentru dintii definitivi dezvoltarea este completa la 2-3 ani de la eruptie.

Trebuie deci acordata o grija deosebita pentru ingrijirea lor si aici putem indica un periaj dentar atent si riguros, masuri de reducere a placii dentare prin clatiri bucale cu substante antiseptice, aplicatii locale de preparate fluorurate.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

DENTAL CROWN HEALTH
Tel: 0764800048
Bucuresti, CAMIL RESSU 27B - Cladire Individuala
SmilePro
Tel: 0770773773
Bucuresti, Strada Roșia Montană 6

Citeste si despre:

Profilaxie - cum se previne aparitia cariilor la copii? Cele mai des intalnite probleme orale la copii Sanatatea dentara a copiilor! Un interviu cu Dr. Iulia Mihaila, medic stomatolog Primul ajutor in situatii de urgenta Probleme stomatologice la copii Prevenirea si tratarea problemelor de sensibilitate dentara Fluoroza dentara Febra la copii: Ce trebuie sa stii Muscatul la copil Ingrijirea dentitiei de lapte Sensibilitatea excesiva a dintilor poate fi prevenita!