5 FLUOROURACIL, solutie injectabila

Prospect

Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021
Compozitie
Flacon injectabil a 250 mg (10 ml) - 5 - Fuorouracil.
Actiune terapeutica
citostatic-antimetabolit, actionand prin blocarea enzimatica a sintezei ADN si ARN. Se realizeaza astfel inhibarea proliferarii celulare cu efect marcat pe celulele cu multiplicare rapida. Dupa administrarea i.v., distributia produsului este preferentiala pentru tesuturile tumorale, unde se realizeaza concentratii mai mari si mai persistente decat in rest. O mica parte din substanta este metabolizata la nivel tisular in metaboliti activi, iar majoritatea la nivel hepatic in metaboliti inactivi, care se elimina pe cale respiratorie si urinara.
Indicatii
carcinom gastric, de colon, mamar, rectal, uterin, pancreatic, al vezicii urinare, care nu beneficiaza de tratament chirurgical sau iradiere .
Mod de administrare
Produsul se administreaza strict i.v. sub forma de perfuzie, prin diluare cu solutii de glucoza 5%, 10%, ser fiziologic, solutie Ringer, Hartmann, fructoza 5%.
Doza zilnica variaza, in functie de starea si evolutia pacientului, intre 0,5-1 g/zi (15 mg/kilocorp sau 600 mg/m2) si este de respectiv 3-5 g total/serie de tratament. Cura se poate relua dupa o pauza de 4-6 saptamani. In timpul tratamentului se impune un permanent control hematologic, la nevoie putandu-se recomanda transfuzii de sange.
Contraindicatii
Leucopenie, afectiuni hepatice si renale grave, sarcina , alaptare, hipersensibilitate la produs, hipoplazie medulara, trombocitopenie.

Reactii adverse
Greata, varsaturi, diaree, stomatita, esofagita, proctita, inhibarea hematopoiezei, dermatite, alopecie, rash maculo-papulos, fisuri, hiperpigmentare tegumentara, hemoragii. Toxicitatea hematologica se reduce prin asociere cu leucovorina.

Citeste si despre:

Neoplazia vulvara intraepiteliala (NVI)