Anemia prin deficit de vitamina B12

Actualizat: 11 Noiembrie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Antonius Adriana
Consultant medical:

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Clinica MedLife

Generalitati


Anemia prin deficit de vitamina B12 reprezinta o afectiune hematologica care apare in momentul in care nu exista suficienta vitamina in corp. Vitamina B12 (denumita si cobalamina) ajuta la sinteza de eritrocite (globule rosii).

Eritrocitele transporta in corp oxigenul la celule si indeparteaza rezidurile. Fara o cantitate corespunzatoare de vitamina B12, organismul nu va sintetiza suficiente eritrocite si astfel celulelor nu li se va furniza oxigenul necesar.

Cauze

Anemia prin deficit de vitamina B12 apare de obicei cand organismul nu poate absoarbe aceasta vitamina din alimente. Aceasta se poate intampla daca este prezenta anemia pernicioasa. In cazul anemiei pernicioase organismul distruge celulele de la nivelul stomacului care sunt responsabile de absorbtia vitaminei B12:

- pacientul a suferit o interventie chirurgicala pentru indepartarea unei portiuni a stomacului sau a ultimului segment al intestinului subtire (ileon)
- sunt prezente afectiuni digestive, ca si sprue (denumita si boala celiaca), boala Crohn, infectii bacteriene si parazitare ale intestinului subtire
- consum cronic de medicamente pentru stomac si pentru ulcer, ca de exemplu omeprazol (Prilosec) si lansoprazol (Prevacid)
- mai rar se dezvolta in cazul unei diete cu aport inadecvat de vitamina B12. Persoanele cu risc sunt reprezentate de vegetarieni, varstnici care nu au o alimentatie variata si de persoanele cu alcoolism cronic.

Simptome

In cazul formelor usoare de anemie prin deficit de vitamina B12, s-ar putea sa nu apara simptome sau acestea sa treaca neobservate. Unele persoane considera aceasta afectiune a fi doar rezultatul inaintarii in varsta. Simptomele apar in timp, de-a lungul anilor pe masura ce cantitatea de vitamina B12 absorbita de organism se diminueaza si depozitele de vitamina B12 sunt epuizate.

Daca anemia se agraveaza pot fi prezente urmatoarele simptome:

- stare generala alterata
- oboseala
- fotofobie
- aspect palid
- sensibilitate dureroasa, roseata sau sangerare la nivelul limbii
- pierderea gustului si apetitului alimentar cu scadere in greutate
- diaree sau constipatie
- tahicardie sau dureri precordiale
- expir diminuat
- concentratia redusa de vitamina B12 cauzeaza afectarea creierului si a celulelor nervoase. Simptomele determinate de aceasta cauza pot fi primele observate. Acestea pot cuprinde:
- paralizii sau parestezii (furnicaturi) la nivelul degetelor de la maini si de la picioare
- tulburari de echilibru si coordonare
- neglijenta
- depresie
- confuzie
- dificultati de gandire si concentrare
- judecata deteriorata si control slab al impulsurilor
- diminuarea sensibilitatii vibratile
- tinitus (tiuituri in urechi)
- dementa, declin al statusului mental care devine suficient de grava ca sa interfere cu activitatea zilnica.

Investigatii

Daca este suspectata anemia prin deficit de vitamina B12, medicul va efectua un examen obiectiv complet si o anamneza detaliata in legatura cu antecedentele medicale personale si cu simptomele prezente.

Se vor efectua diferite analize sanguine, ca de exemplu:

- hemoleucograma - acest test furnizeaza informatii importante despre tipul si numarul de celule sanguine. Prezenta unui numar scazut de eritrocite reprezinta un semn de anemie. Anemia prin deficit de vitamina B12 determina sinteza unor eritrocite de dimensiuni mai mari decat in mod normal, denumite si macrocite (adica "celule mari") sau celule mari imature (anemie megaloblastica)
- testul cu homocisteina si acid metil malonic. Nivelul acestei substante in sange creste pe masura ce nivelul de vitamina B12 diminueaza. Aceste teste pot fi mai sigure pentru diagnosticul deficitului de vitamina, decat pentru testarea concentratiei de vitamina B12
- testul cu vitamina B12 – utilizat pentru a masura nivelul acestei vitamine in sange. Totusi, multe persoane cu acest tip de anemie au un nivel normal de vitamina B12 in sange in momentul testarii
- testul cu acid folic – acidul folic reprezinta alt tip de vitamina B12. Unele persoane prezinta asociat anemiei cu deficit de vitamina B12 si anemie cu deficit de acid folic, ambele afectiuni cauzand simptome similare
- testul cu lactat dehidrogenaza – lactat dehidrogenaza reprezinta o enzima intalnita in mod normal in cantitati reduse in diferite tesuturi ale corpului, inclusiv in sange. Un nivel sanguin crescut de LDH coroborat cu rezultatele altor investigatii ajuta in sustinerea diagnosticului de anemie prin deficit de vitamina B12
- teste pentru detectarea prezentei diferitelor tipuri de anticorpi ajuta in diagnosticul anemiei pernicioase
- testul Schilling este un test urinar care poate fi utilizat pentru diferentierea anemiei pernicioase de alte cauze de anemie. Totusi, aceste teste sunt rareori efectuate deoarece este dificil de manipulat si de folosit o substanta radioactiva.
- prezenta anemiei pernicioase poate creste riscul de a dezvolta cancer de stomac. Daca este prezenta anemia pernicioasa, trebuie consultat medicul fiind necesar screening-ul pentru cancerul de stomac.

Tratament - Generalitati

Anemia cu deficit de vitamina B12 este tratata prin tratament substitutiv cu doze crescute de vitamina B12. Dupa ce nivelul de vitamina B12 revine la normal, organismul va sintetiza mai multe eritrocite si simptomele vor disparea. Totusi, majoritatea persoanelor necesita tratamentul suplimentar pentru tot restul vietii pentru a preveni recidiva bolii. Se recomanda aceasta deoarece cauza cea mai frecventa de deficit de vitamina B12 este reprezentata de absorbtia redusa de la nivelul intestinului. Daca se opreste tratamentul substitutiv concentratia de vitamina B12 va scadea din nou.

La inceput se incepe cu doze mari de vitamina B12 (100-1000 mcg). Dozele sunt in mod obisnuit administrate zilnic sau saptamanal si apoi o doza la trei luni. Uneori medicul recomanda utilizarea unor doze mari (1000-2000 de mcg zilnic). Majoritatea persoanelor prezinta o ameliorare a simptomelor din primele zile ale inceperii tratamentului. Daca alta afectiune interfereaza cu capacitatea organismului de a absorbi vitamina B12, medicul va trata afectiunea asociata concomitent cu deficitul de vitamina B12. De exemplu o enterita bacteriana (infectie bacteriana a intestinului) poate fi tratata cu antibiotice.

Deseori anemia cu deficit de vitamina B12 este diagnosticata doar in formele moderate sau severe, deoarece anemia are un debut insidios (lent, treptat) si simptomele pot fi subtile. Formele grave de anemie, pot necesita transfuzii de sange. Varstnicilor carora li s-au administrat transfuzii sanguine trebuie sa li se acorde o ingrijire speciala pentru a evita insuficienta cardiaca si edemul pulmonar.

Tratamentul poate sa nu amelioreze complet simptomele datorate afectarii creierului si celulelor nervoase.
Medicul va verifica cantitatea de vitamina B12 dupa cateva luni pentru a se asigura ca tratamentul este eficient. Trebuie administrat tratamentul medicamentos sau injectabil conform sfatului medicului pentru a se asigura ca afectiunea nu reapare. Majoritatea oamenilor au nevoie sa-si administreze tratamentul medicamentos sau injectabil pentru tot restul vietii.

O alta forma de tratament este reprezentata de vitamina B12 sub forma de spray nasal (Nascobal). Totusi, spray-ul nazal este mai scump decat fiolele sau tabletele si nu este folosit in mod obisnuit. Pentru imbunatatirea starii de sanatate se poate recurge la o dieta variata, care sa cuprinda carne, lapte, branza si oua, care reprezinta o sursa buna de vitamina B12. De asemenea se recomanda consumul de alimente care contin acid folic, un alt tip de vitamina B. Acestea cuprind vegetalele cu frunze verzi, citricele si cerealele integrale.

Nu se recomanda consumul de alcool pe durata tratamentului deficitului de vitamina B12. Alcoolul interfera cu capacitatea organismului de a absorbi vitamina B12.

De retinut!

Forma standard de tratament pentru anemia cu deficit de vitamina B12 este reprezentata de fiole de vitamina B12 administrate injectabil intramuscular. Pentru multe persoane insa, tratamentul medicamentos in doza crescuta poate fi la fel de eficient ca si tratamentul injectabil.

Tabletele sunt mai ieftine si mai confortabil de administrat. Daca s-a administrat tratament injectabil anterior, pacientul poate cere medicului sa-i schimbe tratamentul injectabil cu cel oral. Vor fi necesare teste de urmarire pentru a se asigura ca organismul absoarbe vitaminele din tablete.

Tratament ambulatoriu

In cazul anemiei cu deficit de vitamina B12 se pot lua cateva masuri pentru a imbunatati starea de sanatate:

- se recomanda o dieta variata care furnizeaza o cantitate suficienta de vitamina B12 pentru nevoile organismului. Daca nu se consuma nici un aliment de origine animala (incluzand carne, lapte, branza si oua) se poate prelua vitamina B12 consumand alimente imbogatite cu aceasta vitamina sau prin administrarea tabletelor ce contin vitamina
- se recomanda consumul de alimente care contin acid folic (folati), alt tip de vitamina B12. Este importanta instituirea dietei in mod particular dupa inceperea tratamentului pentru anemia cu deficit de vitamina B12. Alimentele care contin acid folic cuprind vegetalele cu frunze verzi, citricele si cerealele integrale
- evitarea consumului de alcool in timpul tratamentului pentru deficitul de vitamina B12. Alcoolul interfereaza cu capacitatea organismului de a absorbi vitamina B12.

Daca se descopera un nivel sanguin scazut de fier, sunt necesare administrarea de suplimente ce contin fier.
Daca s-a administrat tratament injectabil sa se consulte medicul daca se poate substitui cu tratamentul medicamentos. Pentru multe persoane tratamentul medicamentos cu doze mari de vitamina B12 (1000 – 2000 mcg/zi) poate fi la fel de eficient ca si tratamentul parenteral. Tabletele sunt mai ieftine si mai confortabil de administrat. Va fi necesara efectuarea de teste pentru a se asigura ca organismul absoarbe vitamina continuta in tablete.

Daca se recomanda tratamentul injectabil, pacientul poate invata sa-si faca singur. Medicul poate instrui pacientul cum sa depoziteze tabletele si unde sa-si administreze injectiile. Daca pacientul nu este dispus sa-si faca singur injectiile, un membru al familiei poate invata sa efectueze injectiile. Este necesara administrarea tratamentului injectabil sau medicamentos conform sfatului medicului pentru a evita recidiva deficientei. Majoritatea bolnavilor necesita administrarea tratamentului medicamentos si a celui injectabil pentru tot restul vietii.


Citeste si despre:

Care este legatura dintre starile de oboseala si anemie Tot ce trebuie sa stii despre anemie. Afla cand trebuie sa te ingrijorezi Anemia din ciroza hepatica Simptomele anemiei, teste de diagnosticare si tratament Carenta de vitamine si minerale. Cum o identifici si ce ai de facut? Ce afectiuni pot fi detectate cu ajutorul unui RMN cerebral Deficitul de substante nutritive - boli si simptome Vitaminele sustin un mod de viata sanatos 10 vitamine importante pentru sanatatea barbatilor Complexul vitaminic B - rol si alimentatie Esti obosit si nu reusesti sa te concentrezi? Lipsa vitaminei B12 ar putea fi cauza!