Igiena orala

Actualizat: 18 Iulie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Igiena orala implica spalatul pe dinti si folosirea atei dentare cu regularitate, vizite la medicul stomatolog pentru controale de rutina, curatarea dintilor si o alimentatie optima pentru sanatatea cavitatii bucale.

O astfel de alimentatie include alimente bogate in seminte de cereale, fructe si legume si produse lactate.

Metode

Metodele folosite pentru a mentine sanatatea dintilor

Mentinerea sanatatii dintilor si a gingiilor necesita o alimentatie optima si spalarea dintilor cu regularitate.

- se foloseste ata dentara cel putin o data pe zi si se spala dintii dupa fiecare masa sau gustare si inainte de culcare. Aceste lucruri inlatura depunerile ce pot determina distrugerea dintilor, gingiilor si a oaselor cavitatii bucale.

- folosirea unei paste de dinti ce contine fluor si previne aparitia cariilor. Se mai pot utiliza: apa de gura ce contine fluor sau pasta de dinti ce inlatura tartrul.

- se evita alimentele cu cantitate crescuta de zahar. Zaharul favorizeaza formarea tartrului.

- se evita tutunul pentru ca acesta produce afectiuni ale gingiilor si poate produce cancer al cavitatii bucale. Expunerea pasiva la tutun (respirarea aerului cu fum de tigara) poate de asemenea determina boli ale gingiilor.

- se practica curatirea limbii, cu un instrument special pentru acest lucru sau cu o periuta de dinti moale. Se curata din spate in fata. Curatirea limbii este deosebit de importanta la persoanele care fumeaza sau la cei cu un relief al limbii mai accentuat (santuri multe si adanci ce brazdeaza limba).

- vizite regulate la medicul dentist, in functie de aparitia problemelor sau de cat de frecventa este necesara curatirea cavitatii bucale.

Ingrijirea orala a copiilor trebuie inceputa in jurul varstei de 6 luni, cand se face o evaluare primara de catre medicul stomatolog. A doua consultatie se va face la 6 luni dupa aparitia primului dinte, iar apoi la fiecare 6 luni sau mai des, in functie de opinia medicului dentist.

Sanatatea dintilor copilului este determinata chiar de starea de sanatate a mamei. Datorita faptului ca dintii copilului se formeaza chiar inainte de nastere, este necesar ca gravida sa aiba o alimentatie echilibrata si cu un aport optim de vitamine si minerale.

Este important ca o gravida sa aiba tratate toate problemele stomatologice pentru ca poate face o infectie in tipul sarcinii care poate afecta copilul.

Eruptia dentara

Eruptia (iesirea dintelui la suprafata gingiei) primului dinte este de obicei in jurul varstei de 6 luni, desi se pot intalni si exceptii. Dentitia primara (20 de dinti "de lapte") trebuie sa apara intre 6 luni si 3 ani in totalitate. Acesti dinti vor cadea intre 6 si 11 ani.

Dentitia definitiva se dezvolta in spatele dintilor "de lapte" incepand cu varsta de 6 ani. Ultimul dinte definitiv erupe de obicei in jurul varstei de 12 pana la 21 de ani.

Consult de specialitate

Se indica vizita la medicul dentist o data sau de doua ori pe an.

- medicul va examina dintii si gingiile, va evalua sanatatea lor, aparitia de carii sau alte probleme de sanatate.

- medicul va face o curatire a cavitatii bucale, va indeparta tartrul. Aceste procedee nu sunt dureroase de obicei.

- cateodata medicul va indica realizarea de radiografii.

- se poate pune un amestec protector pe suprafata dintilor, amestec ce previne lipirea bacteriilor si alimentelor de dinti si astfel producerea de carii si de tartru.

- medicul poate aplica o solutie de floruri pe dinti sau poate recomanda o serie de aplicari cu fluoruri.

- in cazul in care persoana este predispusa la infectii este recomandata administrarea de antibiotice inainte de interventiile stomatologice.

Cazurile in care persoana are risc crescut de infectie sunt:

- probleme cardiace, ce in asociere cu o infectie pot duce la endocardita infectioasa;

- sistemul imunitar deficitar;

- operatii recente cu implementare de proteze ca de exemplu ilocuire de valve cardiace sau proteze de sold.

Medicul poate recomanda o dieta sanatoasa.

In cazul in care apar carii sau probleme ale gingiilor acestea vor fi rezolvate de medicul dentist, se va indica modul de ingrijire al dintilor. In unele cazuri se indica tratament antibiotic.

Cand este indicat controlul stomatologic?

- control de rutina. Majoritatea medicilor recomanda un control la 6 luni, dar persoanele cu risc scazut pot face control doar o data pe an.

- in cazul in care gingiile sangereaza la apasare sau la periaj.

- in cazul in care dintii se misca sau apar modificari in pozitia unora fata de ceilalti.

- daca gingiile sunt rosii, sensibile sau daca apare puroi.

- in cazul in care apar durerile de dinti. Inainte de vizita la medicul stomatolog se indica administrarea unui antiinflamator nesteroidian (de exemplu aspirina sau ibuprofenul). Nu se administreaza aspirina la persoanele cu varsta sub 20 de ani.

- in cazul traumatismelor la nivelul fetei, maxilarului sau dintilor.

- daca o rana la nivelul cavitatii bucale nu se vindeca in 2 saptamani.

- daca respiratia urat mirositoare persista.

Tratament

Inceperea tratamentului stomatologic la copii

Pana la varsta de 6 luni medicul dentist trebuie sa evalueze posibilitatea aparitiei unor probleme stomatologice la copil. Acest lucru poate sa includa un examen stomatologic al mamei si istoricul stomatologic al acesteia, deoarece starea de sanatate a dintilor mamei poate prezice sanatatea dintilor copilului.

In cazul in care medicul considera ca, copilul va avea probleme cu dantura, se indica un control inainte de implinirea varstei de 1 an sau la 6 luni de la aparitia primului dinte, iar apoi la fiecare 6 luni sau la recomandarea medicului.

Expertii recomanda ca primul control stomatologic sa fie efectuat pana la varsta de 12 luni, iar in cazul in care exista probleme este indicat consultul unui medic dentist pediatru. In cazul in care problemele dentare nu sunt limitate la suprafata dintilor este indicat consultul unui medic pediatru.

Tratament - generalitati

Cel mai bun mod de a preveni aparitia cariilor si a afectiunilor gingiilor este o igiena orala corespunzatoare.

Periatul dintilor dupa masa

- este necesar spalatul pe dinti de rutina. Se periaza dintii dupa fiecare masa sau gustare inainte de culcare.

- se foloseste o periuta moale, cu capatul rotunjit si destul de mica pentru a permite perierea tututror dintilor. Se inlocuieste periuta o data la 3-4 luni.

- se pot folosi de asemenea periutele electrice. S-a demonstrat prin studii ca periutele de dinti electrice cu actiune oscilanta (miscari din fata in spate) sunt mai eficiente decat alte periute.

- este indicata folosirea unei paste de dinti ce contine fluoruri. Anumite paste de dinti cu fluoruri pot preveni formarea tartrului.

- se incepe periajul cu perita la un unghi de 45 de grade, la unirea gingiilor cu dintii. Se apasa usor si se misca periuta ininte si inapoi, cu miscari circulare. Nu se freaca puternic, acest lucru poate produce leziuni ale gingiilor si ale smaltului.

- se periaza toata suprafata dintilor, limba si partea interioara a obrajilor.

- se periaza cu atentie sporita suprafetele dintilor cu care se mesteca.

- se periaza limba. Placa la nivelul limbii produce respiratie urat mirositoare si constituie un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor.

Curatirea zilnica cu ata dentara

Este indicata curatirea cu ata dentara cel putin o data pe zi. Tipul atei nu este important, se indica una din metodele:

1. Metoda atei rasucite pe degete

Se rupe o bucata de ata de 45-50 centimetri. Se infasoara un capat al atei pe degetul mijlociu de la mana stanga si celalalt capat pe degetul mijlociu de la mana drepta astfel incat intre degete sa fie distanta de 5-7 centimetri.

2. Metoda cercului

Se rupe o bucata de ata de 30 centimetri si se leaga capetele astfel incat sa se formeze un lat. Daca latul este prea larg, se rasuceste ata in jurul degetelor.

Se introduce incet ata intre dinti si se impinge spre gingii. Se pliaza ata in jurul dintilor, asa incat sa formeze un U si apoi se introduce usor sub gingie. Se face o miscare in sus si in jos de cateva ori pentru a se razui placa. Doar introducerea ate intre dinti, fara raziure nu va indeparta placa.

Utilizarea instrumentelor de curatat intre dinti, ca periuta interdentara de exemplu, sunt la fel de eficiente ca si ata dentara.

La primele utilizari se poate intampla ca gingiile sa sangereze la folosirea atei dentare, dar acest lucru se va stopa in timp, pe masura ce gingiile devin mai rezistente si mai sanatoase.

Alimentatia sanatoasa

- alimetatia optima contine cereale sub forma de seminte, legume si fructe si este saraca in grasimi si sare. Nutritia optima este importanta in mentinerea sanatatii gingiilor si in evitarea caderii dintilor.

- branzeturile, alunele, iaurturile si alte lactate si gumele fara zahar sunt bune pentru dinti. Ele protejeaza cavitatea bucala de actiunea zaharurilor daunatoare si previn aparitia placii.

- este indicata evitarea alimentelor ce contin zahar in cantitati crescute, in special bomboanele, acadelele. Cu cat contactul dintre zahar si dinti este mai indelungat, cu atat daunele vor fi mai mari.

- se recomanda evitarea gustarilor intre mese.

- nu se iau gustari inainte de culcare, pentru ca alimetele ramase intre dinti in timpul noptii au mai multe sanse sa determine aparitia cariilor. In timpul noptii secretia salivara scade, iar cavitatea bucala nu este curatita suficient in tipul somnului.

Este de asemenea importanta evitarea produselor din tutun. Tutunul produce cancer oral si afectiuni ale gingiilor, intarzie vindecarea extractiilor dentare sau ale altor interventii chirurgicale la nivelul cavitatii bucale si produce respiratie urat mirositoare si pete la nivelul dintilor.


Citeste si despre:

Informatii despre sanatatea orala Candidoza orala si aftele Bolile sistemice determinate de infectiile orale Candidoza orala Candidoza orala – cauze si simptome Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Prevenirea candidozei orale Leucoplakia orala - cauze, simptome, tratament Leucoplazia - leziunea premergatoare cancerului oral Igiena somnului: 16 obiceiuri sanatoase pentru un somn linistit Igiena locala in caz de necircumcizie