Spalarea corecta a dintilor si folosirea corecta a atei dentare

Actualizat: 23 Noiembrie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Dintii pot rezista o viata daca se practica regulat masuri de igiena dentara, care implica spalatul dintilor cu regularitate si folosirea atei dentare, consumarea de alimente care sa creasca sanatea dintilor si vizitele regulate la medicul stomatolog sau la tehnicianul de igiena orala pentru control si curatare.

Dezvoltarea unor obiceiuri dentare sanatoase e cel mai eficient mod de a preveni aparitia cariilor si a afectiunilor gingivale.

Sanatatea dentara

Aproape toate bolile cavitatii bucale si ale gatului pot fi prevenite. Totusi, ele nu sunt prevenite adesea datorita unei igiene dentare deficiente. Copiii care provin din familiile cu venituri mici sunt mai predispusi sa dezvolte probleme dentare de la o varsta mai mica, deseori pentru ca nu fac vizite regulate la medicul stomatolog si nu au notiuni de igiena dentara.
Cariile dentare se produc cand acizii produsi de bacteriile din placa dentara degradeaza dintele. Oricare parte a dintelui se poate caria, de la radacinile de sub linia gingivala pana la suprafata de masticatie (mestecare). Cariile dentare variaza de la usoare pana la severe si pot duce la probleme mai severe si maladii gingivale, daca sunt lasate netratate.

Carierea precoce a dintilor afecteaza:
- aproape 20% din copiii intre 2 si 4 ani;
- mai mult de 50% din adolescenii de 18 ani;
- mai mult de 75% din adolescentii de 17 ani.

Importanta spalatului pe dinti si folosirii atei dentare

Spalatul pe dinti si folosirea atei dentare pot ajuta la:
- prevenirea aparitiei cariilor: cariile pot determina si probleme mai serioase, cum ar fi infectiile;
- prevenirea parodontitei (o afectiune gingivala), care poate afecta tesutul gingival si oasele care sustin dintii, ajungandu-se la pierderea dintilor;
- mentinera unor dinti sanatosi intreaga viata;
- scurtarea vizitelor la medicul stomatolog sau la tehnicianul de igiena orala, cu transformarea lor in vizitecat mai placute;
- economisirea de bani: prin prevenirea cariilor dentare si a parodontitei, se pot reduce nevoile pentru plombe sau alte proceduri costisitoare;
- prevenirea aparitiei respiratiei urat mirositoare: spalarea pe dinti si folosirea atei dentare elimina bacteriile care determina aparitia respiratiei urat mirositoare;
- pastrarea unor dinti albi prin prevenirea patarii acestora datorita alimentelor, bauturii sau tutunului;
- imbunatatirea starii de sanatate la modul general.

Spalatul pe dinti

Dintii se spala dupa fiecare masa sau gustare si inainte de culcare. Se foloseste o periuta de dinti cu peri moi, cu perii rotunjiti la capete si cu un cap care sa fie destul de mic pentru a ajunge in toate partile gurii. Periuta trebuie inlocuita la fiecare 3-4 luni.
Se pot folosi si periutele de dinti electrice care sa fie aprobate de asociatiile nationale stomatologice. Studiile arata ca periutele de dinti electrice care au o miscare de dute-vino (de rotatie si oscilare) sunt mai eficiente decat alte periute, inclusiv alte periute electrice.
Periuta de dinti trebuie plasata la un unghi de 45 de grade fata de dinti, in zona unde dintii intalnesc gingiile. Se apasa cu fermitate si se imprima miscari de dute-vino folosind miscari circulare. Nu trebuie frecat prea tare. Periajul prea viguros poate face ca gingiile sa se retraga sau poate zgaria smaltul.

Trebuie periate toate suprafetele dintilor, partile laterale ale limbii si obrajii (mucoasa jugala). Trebuie acordata o atentie speciala dintilor din fata si tuturor suprafetelor dintilor din spate.
Trebuie periate suprafetele de masticatie (mestecare) cu miscari scurte si viguroase.
Limba trebuie periata din fata in spate. Unii pun pasta de dinti sau apa de gura pe periuta cand fac asta. Periajul limbii ajuta la indepartarea placii bacteriene, care determina respiratie urat mirositoare si cresterea bacteriilor. Unele periute de dinti au si o periuta speciala si pentru limba.

Folosirea atei dentare

Ata dentara trebuie folosita cel putin o data pe zi. Tipul de ata dentara nu e important. Se poate alege o ata dentara cu aroma preferata sau tipul preferat. Ata dentara se foloseste aplicand urmatoarele metode:

1. Ata dentara infasurata pe deget
Se taie o bucata de ata dentara de 45,7 cm pana la 50,8 cm, se infasoara ata cu un capat pe degetul din mijloc de la mana stanga si celelalt capat pe aratatorul de la mana dreapta, pana cand distanta dintre maini devine de 5,1 cm -7,6 cm

2. Metoda cercului

Se foloseste o bucata de ata de aproximativ 30 de cm; capetele se innoada, fomand o bucla; daca bucla e prea larga, se infasoara ata pe unul din degete pentru a face bucla mai mica.
Se misca delicat ata dentara intre dinti inspre gingii. Se indoaie ata in jurul fiecarui dinte pentru a forma un "U" si se introduce usor sub linia gingiilor. Se misca ata de sus in jos pentru a indeparta placa bacteriana. Daca ata doar se introduce intre dinti si se scoate imediat fara a freca, nu indeparteaza o cantitate de placa prea mare si poate produce traumatisme ale gingiilor. Un instrument de plastic care sa ajute la acest proces pentru copii se gaseste in majoritatea farmaciilor.
Daca la folosirea atei dentare gingiile sangereaza, sangerarea ar trebui sa se opreasca in momentul in care gingiile devin mai sanatoase si se apropie mai mult de dinti.

De retinut!

Pentru mai multe informatii despre ingrijirea dintilor, spalarea pe dinti sau folosirea atei dentare, ar trebui consultat medicul stomatolog sau tehnicianul de igiena dentara.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

DentalQ
Tel: 40775505506
Bucuresti, Strada Cornescu 71, București, România
SmilePro
Tel: 0770773773
Bucuresti, Strada Roșia Montană 6

Citeste si despre:

Pastrarea sanatatii orale a copilului Probleme ale cavitatii bucale Afectiunile glandelor salivare. Cauze si tratament Cele mai frecvente 'povesti' pe care femeile le spun doctorilor Cauze ale respiratiei urat mirositoare Controlul dentar de specialitate la 6 luni si igienizarea dentara profesionala periodica Spirulina, o comoara pentru sanatate! Cum sa-ti intaresti sistemul imunitar in primavara cu produse bio Profilaxie - cum sa avem o dantura sanatoasa Infectiile glandelor salivare - sialadenitele Prevenirea candidozei orale Paralizia cerebrala Cat de des ar trebui sa ne spalam pe cap? Spala-te pe maini pentru a tine bolile la distanta
Cere sfatul medicului ×