Diuretic

medicament care creste excretia urinara a organismului, utilizat in tratamentul hipertensiunii arteriale si al edemelor. Exista trei tipuri de diuretice, care actioneaza fiecare asupra unui segment al nefronului (unitatea functionala a rinichiului). Mecanismul de actiune generala a diureticelor consta in favorizarea eliminarii ioniJor din plasma sangvina (mai ales a sodiului si clorului), provocand un fenomen de osmoza care antreneaza in urina apa plasmei sangvine.
Principalele indicatii ale diureticelor sunt hipertensiunea arteriala si edemele consecutive unei insuficiente cardiace, unei boli renale sau unei ciroze hepatice. Utilizarea medicamentelor diuretice in regimurile de slabire nu are eficacitate reala: ea provoaca o pierdere de apa, uneori nefasta, dar nici o pierdere de grasime.

Contraindicatiile si interactiunile medicamentoase sunt foarte numeroase si variaza dupa produsul folosit. Astfel, diureticele sunt, in general, contraindicate in caz de insuficienta renala si incompatibiJe cu antiinflamatoarele. In afara agravarii unei insuficiente renale, diureticele pot avea ca efect nedorit anomalii ale nivelurilor de ioni sangvini (scaderea sodiului, cresterea sau diminuarea potasiului), un diabet, reactii alergice. Diureticele pot antrena uneori o surditate, reversibila in caz de intrerupere rapida a tratamentului.

Citeste si despre:

Insuficienta cardiaca cronica

Remedii la domiciliu pentru mahmureala

Bolile induse de caldura

Prim ajutor in caz de intoxicatie etanolica

Bulimia nervoasa - hiperfagie

Slabeste natural cu soc

Beneficiile pentru sanatate oferite de bere

Mamaliga, alimentul banal cu multiple beneficii pentru sanatate

Mamaliga, alimentul minune cu multiple beneficii asupra organismului

Ceapa rosie - alimentul cu multiple beneficii asupra organismului