Cunoscute in Tibet si China de peste 2500 de ani aceste fructe miraculoase au o istorie si traditie indelungata.
Sunt amintite in anii 475 in medicina traditionala ca fiind un remediu pentru ficat, rinichi, ochi, imbunatatesc circulatia sangelui, intaresc muschii si oasele si asigura longevitate.
O legenda din anii 800 D.C spune ca, calugarii din Tibet au baut apa dintr-o fantana langa care crestea un tufis.
Fructele de pe acest tufis - Goji - cadeau in apa. Calugarii au observat ca cei care au baut apa din aceasta fantana au trait mai mult si mai sanatos.
Fructul Goji, numit si "fructul longevitatii" - stiintific Lycium Barbarum - este o comoara din Tibet.
Localnicii au motive serioase sa respecte Goji pe care il consuma zilnic sub diferite forme - proaspat, ca ceai, suc, in diferite mancaruri sau ca fructe uscate.
Aceasta zona este renumita ca avand cea mai sanatoasa populatie si cei mai multi oameni cu varsta peste 100 de ani - numarul lor este de 16 ori mai mare ca media in lume!
Vrand sa inteleaga fenomenul, cercetatorii au ajuns la concluzia ca nu este vorba despre un miracol, totul se explica datorita consumului de Goji.
Cu toate ca Goji se foloseste de foarte mult timp in medicina traditionala tibetana, numai foarte recent s-au facut studii si teste de laborator in America si in alte parti ale lumii.
Oamenii de stiinta au ramas uimiti de rezultatele obtinute.
Analizele de laborator arata ca fructele Goji sunt extrem de bogate in vitamine, minerale si nutrienti.
Este unul dintre cei mai eficienti antioxidanti creati de natura, mentine si intareste sistemul imunitar, creste nivelul de energie al organismului, ajuta la mentinerea sanatatii si prevenirea bolilor.
→ mai multa vitamina C decat citricele - are cel mai bogat continut in vitamina C dintre alimente;→ vitamina A- cu efect antioxidant, are rol in imbunatatirea vederii;
→ vitamina E - regasita foarte rar in fructe, este un antioxidant puternic, previne aparitia si evolutia aterosclerozei;
→ vitaminele B1 (Tiamina), B2 (Riboflavin) si B6 - necesare proceselor biochimice de transformare a hranei in energie, ajuta metabolismul;
→ carotenoizi - fructele Goji contin in cantitati foarte mari o gama larga de carotenoizi cu efect puternic antioxidant si de fotoprotectie solara, cele mai importante fiind:
• beta-carotenul - in cantitate mai mare ca si in morcovi, esential pentru producerea vitaminei A;
• zeaxantina - cu efect protector asupra retinei;
• luteina - important pentru regenerarea ADN-lui si a tuturor celulelor organismului, in general.
Antioxidantii reduc procesul de imbatranire; sunt molecule care apara organismul de efectele SRO (Specii Reactive de Oxigen).
Nivelul de antioxidanti al fructelor Goji, masurat pe scara ORAC - Oxigen Radical Absorbing Capacity (Capacitatea de Absorbtie a Radicalului Liber al Oxigenului) - este de 25.000 unitati, aproape de 20 de ori mai mult ca al portocalelor!
→ contine 21 de microelemente - cum ar fi fier, magneziu, potasiu, cupru, calciu, fosfor, zinc si germaniu - agent anticancerigen care se regaseste foarte rar in alimente.
Este o foarte bogata sursa de seleniu, mareste eficienta chimioterapiei si reduce toxicitatea drogurilor.
→ 18 aminoacizi- unitatile de baza ale proteinelor - dintre care 8 aminoacizi esentiali. Acestia sunt indispensabili unei vieti sanatoase si nu pot fi sintetizati de organism, motiv pentru care trebuie procurati din alimente.
→ contine mai multe proteine decat cerealele.
→ acizi grasi - importanti pentru diete sanatoase, fiind necesari organismului deoarece ajuta la transportul oxigenului prin sange catre toate zonele corpului, contribuind la dezvoltarea si intarirea tesuturilor si deci, a organelor.
→ alte substante importante:
• beta-sisterol - are efect antiimflamator si un rol semnificativ in scaderea nivelului de colesterol;
• fisalina - intareste sistemul imunitar, are efect antiviral;
• betaina - actioneaza benefic in caz de tulburari nervoase, imbunatateste memoria, protejeaza ficatul;
• ciperona - are un rol important in controlul tensiunii arteriale;
• solavetivona - manifesta efect puternic antifungic si antibacterial.
Nu este de mirare ca odata cunoscute in America frutele Goji sunt consumate regulat si de celebritati precum: Madonna, Oprah Winfrey, Misha Barton s.a.
→ creste nivelul de energie al organismului;
→ imbunatateste circulatia sangelui;
→ eficient in curele de slabire si combaterea celulitei;
→ mentine si intareste sistemul imunitar;
→ este benefic asupra inimii si a tensiunii arteriale;
→ scade nivelului de colesterol;
→ ajuta la mentinerea nivelului normal al glicemiei (indexul glicemic al fructelor Gojieste 29);
→ protejeaza ochiul si vederea;
→ sprijina procesele hepatice si renale;
→ intareste oasele si ligamentele;
→ contribuie la mentinerea unui sistem nervos sanatos;
→ sprijina protejarea pielii impotriva radiatiilor solare puternice;
→ stimuleaza procesele de descompunere a grasimilor, scaderea cantitatii de grasimi;
→ inlesneste mentinerea greutatii corporale normale;
→ stimuleaza apetitul sexual si libidoul;
→ au efect de intinerire, longevitate.
Cu numai un pumn mic de Goji (10-30 grame) va asigurati necesarul zilnic de vitamine si nutrienti. Fructele Goji pot fi consumate fara restrictii si in cantitati mai mari, sub forma de fructe uscate, sau amestecate cu iaurt, muesli, cereale etc., dar si sub forma de suc sau ceai.
Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.