Fructele goji – beneficii si efecte secundare

Actualizat: 11 Octombrie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati



Fructele goji sunt de culoare rosie-portocalie si provin de la un arbust originar din China. Aceste fructe de padure au fost consumate de generatii, in Asia, in speranta prelungirii duratei de viata.

De-a lungul timpului s-a demonstrat ca fructele goji pot trata mai multe probleme de sanatate, cum ar fi diabetul zaharat, hipertensiunea arteriala, febra si problemele oculare provocate de imbatranire.

Fructele goji sunt consumate fierte, crude sau uscate si pot fi folosite in compozitia ceaiurilor de plante, sucurilor, vinurilor si medicamentelor.

Vitamina C


Vitamina C este un nutrient important care protejeaza sanatatea si mentine puterea sistemului imunitar pentru ca acesta sa infrunte bolile. Fructul goji contine de 500 de ori mai multa vitamina C decat o portocala de dimensiuni medii.

Adaugarea acestor fructe in dieta dumneavoastra va duce la cresterea nivelurilor de vitamina C, iar corpul va functiona mai eficient in lupta cu microbii si bacteriile. Valorile adecvate de vitamina C mentin sanatatea tesuturilor si a muschilor.

Minerale


Aveti nevoie de mai multe minerale pentru a va mentine corpul sanatos si pentru ca acesta sa functioneze corect. Cercetatorii au descoperit ca fructele de padure goji contin cel putin 20 de minerale esentiale, printre care se numara fierul, cupru si zincul.

Fierul furnizeaza cantitatea adecvata de oxigen si contribuie la formarea de celule rosii in sange. Cuprul ajuta la producerea de celule rosii din sange, iar zincul este util pentru mentinerea rezistentei celulelor rosii si pentru functionarea optima a sistemului imunitar.

Calciul este un alt mineral continut de fructele de padure goji, care contribuie la pastrarea sanatatii oaselor si dintilor.

Beta-caroten


Beta-carotenul se gaseste in fructele si legumele de culoare portocalie, cum ar fi morcovii si ardeii de culoare portocalie. Corpul fiecarei persoane are nevoie de beta-caroten pentru a produce vitamina A, necesara pentru sanatatea ochilor.

Vitamina A mentine pielea sanatoasa si va protejeaza de microbii si bacteriile care pot declansa boli. Fructele goji au unele dintre cele mai mari concentratii de beta-caroten, dintre toate fructele si legumele.

Aminoacizi


Fructele goji sunt o sursa de proteine care furnizeza o cantitate mare de aminoacizi. Aminoacizii sunt nutrienti de care organismul are nevoie pentru a finaliza o serie de functii: miscarea, digestia alimentelor prin tractul digestiv, transportul sangelui si trimiterea mesajelor de la creier. Aminoacizii lucreaza si pentru a mentine tesuturile si muschii sanatosi.

Cancerul de prostata


Fructele de padure goji inhiba cancerul de prostata, au confirmat studiile pe animale. Aceste fructe au cauzat distrugerea ADN-ului celulelor canceroase si au indus apoptoza acestor celule.

De asemenea, volumul si greutatea tumorii au fost considerabil mai mici in grupul care a consumat suc de goji, comparativ cu cel care nu a consumat acest suc. Polizaharidele continute de fructele de goji sunt responsabile pentru efectele pozitive asupra sanatatii.

Efecte secundare ale fructelor goji


Unele medicamente pot interactiona cu fructele de padure goji. Persoanele care folosesc warfarina sau medicamente pentru tratarea diabetului zaharat sau al tensiunii arteriale nu ar trebui sa consume fructe goji.

De asemenea, daca aveti alergie la polen stati departe de acest fruct. Totusi, consumate cu moderatie se pare ca fructele goji sunt sigure in orice situatie.


Citeste si despre:

Fructele goji si beneficiile acestora pentru sanatate Fructe goji Chitosanul: reducerea nivelului de colesterol si a greutatii corporale Dieta Dukan - principii si etape Cum putem invinge celulita? 10 modalitati de detoxifiere a organismului Topul alimentelor afrodisiace Caravana Sanatatii dm, prezenta in 12 orase. Circa 1.200 de participanti au beneficiat de informatii si solutii pentru o viata echilibrata De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood 9 superalimente care te ajuta sa nu te imbolnavesti niciodata Mancatul dezorganizat - inamicul siluetei si al sanatatii Ce poti sa prepari pentru micul dejun rapid si sanatos 7 fructe care previn cancerul. Introdu-le in dieta ta! Ai alergie la vinete? La ce alte alimente trebuie sa renunti Dieta Ornish Dieta care previne aparitia pietrelor la rinichi