Anatomia rinichiului

Actualizat: 27 Februarie 2023
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Alexe Raluca-Maria
Consultant medical:

Dr. Alexe Raluca-Maria
Medic primar Medicina Interna, Competenta Ultrasonografie Generala

Cabinet Medical Individual Dr. Alexe Raluca Maria

Generalitati


Rinichii sunt organe de culoare rosu inchis de forma unei boabe de fasole. Una dintre marginile rinichiului are o forma convexa, iar cealalta este concava. Exista o cavitate atasata marginii concave, numita pelvis renal, care se extinde pana la ureter.

Fiecare rinichi este inclus intr-o membrana transparenta numita capsula renala, care ajuta la protejarea rinichiului de infectii si traumatisme.


Rinichiul este impartit in doua zone principale:
- o zona exterioara mai deschisa la culoare numita cortex renal;
- o zona interioara mai inchisa la culoare numita medulara renala;

In interiorul medularei exista 8 sau mai multe sectiuni de forma conica cunoscute sub numele de piramide renale. Ariile dintre piramide poarta numele de coloane renale.

Localizarea

Localizarea normala a rinichilor este spre partea posterioara a cavitatii abdominale, deasupra mijlocului. Daca o persoana isi pune mainile in solduri, rinichii sunt localizati chiar deasupra locului unde se afla degetele mari. Unul dintre rinichi este localizat chiar sub ficat, pe partea dreapta a abdomenului, iar celalalt este situat sub splina, pe partea stanga.

In cazuri rare, totusi, unul sau ambii rinichi pot fi localizati mult mai jos in abdomen. Aceasta nu reprezinta o problema exceptand perioada de sarcina. Pe masura ce fatul incepe sa se dezvolte in uter acesta poate exercita presiune asupra rinichilor care sunt localizati mai jos in abdomen.

Dimensiunea

Marimea normala a rinichilor unui adult este de aproximativ 10-13 cm lungime si 5-7,5 cm latime. Marimea aproximativa este aceea a unui "mouse" de calculator.
Rinichiul cantareste aproximativ 150 g; greutatea lor reprezinta aproximativ 0,5 % din greutatea corpului.

Structura

Structurile de baza ale rinichiului sunt nefronii. In interiorul fiecarui rinichi sunt aproximativ un milion de nefroni cu structura microscopica. Acestia sunt responsabili pentru filtrarea sangelui si eliminarea produsilor de metabolism.

Artera renala aduce sangele la rinichi in fiecare zi. Mai mult de 180 de litri de sange trec prin rinichi in fiecare zi. Cand sangele intra in rinichi este filtrat si se intoarce la inima din vena renala.

Procesul separarii produsilor de metabolism de fluidele organismului si eliminarea lor, este cunoscuta sub numele de excretie. Sistemul urinar este unul dintre cele care se ocupa de excretie. Acesta elimina o diversitate mare de produsi de metabolism, toxine, medicamente, hormoni, saruri, ioni de hidrogen si apa.

Rinichii sunt principalele organe ale sistemului urinar.

Vasele de sange

Rinichiul este plin de vase de sange. Vasele de sange sunt indispensabile pentru functionarea rinichiului. Fiecare functie a acestuia implica sangele, de aceea sunt necesare foarte multe vase de sange pentru a facilita aceste functii. Impreuna, cei doi rinichi contin aproximativ 160 km de vase de sange.


Citeste si despre:

Anatomia creierului - structuri Anatomia inimii - arterele si venele Anatomia abdomenului Anatomia si functiile ficatului Afectiunile renale – ptoza renala Ce trebuie sa stim despre biopsia renala Nefrita sau Pielonefrita De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Incontinenta urinara la barbati Cistita Tesutul mamar imbatraneste mai repede decat restul corpului Care sunt cauzele infectiilor urinare frecvente? Cistita acuta simpla: simptome in cazul femeilor si al barbatilor Dieta care previne aparitia pietrelor la rinichi Care sunt riscurile in cazul donarii unui rinichi?