Apetitul sexual: diferentele intre sexe

Actualizat: 23 Noiembrie 2009
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Expertii sunt de parere ca libidoul barbatilor poate atinge niveluri mai inalte, in timp ce apetitul sexual al femeilor tinde sa fie mai …fluid si inconstant. Animalele o fac, pasarile o fac, insectele o fac si barbatii o fac…oricand. Femeile insa par a fi mult mai pretentioase cand vine vorba de atmosfera care sa le incite apetitul sexual. Dorinta femeilor de sex este influentata foarte mult de decor: lumanari parfumate, flori, lumina romantica, soapte suave, eventual ordine si vase spalate in bucatarie. In cazul barbatilor locul ideal pare a fi…oriunde, iar momentul cel mai potrivit, oricand.

Credeti ca este vorba doar de stereotipuri, sau aceste afirmatii au chiar o baza stiintifica? Au barbatii un apetit sexual mult mai crescut comparativ cu femeile, sau este vorba doar de un mit, perpetuat de-a lungul timpului, care acum ajunge sa ne obsedeze? Specialistii sunt de parere ca in acest caz, mitul este de fapt, adevarat: barbatii au intr-adevar un apetit sexual mult mai crescut decat femeile. Numeroase studii efectuate de-a lungul timpului demonstreaza acest lucru, si in plus, mai evidentiaza inca un amanunt foarte important: nu doar ca apetitul sexual este mai mare, dar barbatii sunt si mai directi.

Cand vor sex, actiunile lor sunt canalizate in aceasta directie. Nu vor face declaratii cu dublu inteles, nu vor lasa partenera sa interpreteze, sa analizeze si apoi sa inceapa un preludiu interminabil. NU! Barbatii cand vor sex, il fac! Femeile, in schimb, sunt mult mai diafane, mai rusinoase si mai tacute. Nevoia lor de sex nu se va manifesta atat de direct, indiferent cat de intens este resimtita. Ele intai tatoneaza terenul, si abia apoi comportamentul lor sexual poate fi dezinhibat. Exista desigur si exceptii (bune si de multe ori recomandate) cand femeile preiau controlul, insa deocamdata vorbim de starea generala a lucrurilor.

Este un lucru foarte cunoscut ca pentru femei este mult mai importanta apropierea pe care sexul o implica, si nu actul fizic in sine, in timp ce pentru barbati prioritara este satisfactia fizica si apoi, daca este cazul, se mai gandesc si la incarcatura emotionala. Apetitul sexual al femeilor este deci influentat de o serie de factori, printre care: afectiunea fata de partener, educatie, influente sociale si culturale.

Libidoul femeilor este foarte mult influentat de mediul in care traiesc si de contextul in care se gasesc, sunt de parere specialistii. Femeile tind sa fie mai cerebrale, sa gandeasca mai mult anterior implicarii intr-o relatie pur sexuala, chiar daca, in ansamblu ele sunt clasificate ca fiind intotdeauna cu capul in nori si vesnic indragostite. Femeile pot pune necesitatile sociale si rigorile societatii pe primul plan, si isi modifica si isi ghideaza si activitatea sexuala dupa acestea. Discutam in continuare de cele mai frecvente tipare de comportament sexual, ce caracterizeaza ambele sexe, insa nu inainte de a ne lamuri ce implica de fapt apetitul sexual, sau libidoul cum il denumesc expertii.

Despre apetitul sexual

Apetitul sexual este de fapt, dorinta de a face sex. Mai crescut la unii, mai diminuat la altii, dar prezent la noi toti, acesta este denumit in limbaj de specialitate, “libidou”. De cand aceasta notiune este prezenta in vocabularul si in materialul de lucru al specialistilor (atat psihanalisti cat si sexologi), definitia ei s-a schimbat foarte mult. Termenul a fost popularizat foarte mult de catre Sigmund Freud, parintele psihanalizei, care il vedea drept principala structura inconstienta a sinelui. Impulsurile inconstiente venite din partea acestuia pot intra de multe ori in conflict cu conventiile lumii civilizate, de aceea aceste instincte nu ies mereu la iveala, psihicul nostru incercand sa mentina un echilibru permanent intre dorintele noastre si ce ne este permis (de catre societate, educatie, mediu) sa facem.

Daca insa reprimarea impusa de catre normele societatii este foarte intensa, pot sa apara tulburari psihice destul de grave, starea individului modificand-se, si aparand un comportament, inclusiv sexual, aberant. Lasand la o parte insa definitiile, mai mult sau mai putin exhaustive, cel mai bine este sa consideram de fapt libidoul drept forta, energia instinctiva care determina individul sa initieze si sa intretina o activitate sexuala normala.

Barbatii se gandesc mai mult la sex

Este cunoscut si demonstrat: majoritatea barbatilor adulti cu varsta sub 60 de ani se gandesc la sex cel putin o data pe zi. Doar un sfert din femeile cu aceeasi varsta recunosc astfel de “idei”. Pe masura ce inainteaza in varsta insa, atat barbatii cat si femeile tind sa aiba din ce in ce mai putine fantezii de natura sexuala. Cu toate acestea, barbatii au de doua ori mai multe fantezii erotice comparativ cu femeile, care au ganduri mai casnice si mai linistitoare. Fanteziile barbatilor par a fi si mai variate (imaginatia nu dispare o data cu inaintarea in varsta, ci devine mai bogata), si sunt responsabile si de mai multe excitatii erotice spontane. Barbatii se excita mult mai usor si la varste mai inaintate nu doar in tinerete, excitatiile spontane, necontrolate fiind cele care apar pe masura ce se adauga si anii.

Barbatii cauta sex cu mai multa determinare

In urma analizarii mai multor serii de chestionare si sondaje de opinie, specialistii au ajuns la urmatoarea concluzie: barbatii, comparativ cu femeile, doresc mai mult sex la inceputul relatiei, la mijlocul ei si…multi ani dupa. Aceasta dorinta permanent crescuta de a face sex nu este observata doar in cazul cuplurilor heterosexuale, ci si la cele homosexuale. Se pare ca, intr-adevar, cuplurile de homosexuali au o frecventa sexuala mult mai crescuta comparativ cu cele de lesbiene, in toate stadiile relatiei, fie ca este vorba de inceputul ei sau ca se afla deja intr-o relatie matura, dezvoltata in timp.

Barbatii declara ca sunt mult mai interesati de relatii pasagere, trecatoare, exclusiv de natura sexuala si ca isi doresc mai multe partenere sexuale in timp. Uneori chiar si in acelasi timp! Sexul fara atasament, fara o relatie si fara grijile acesteia pare a fi, pentru barbati, alternativa ideala.


Barbatii cauta si doresc sex chiar si cand acesta le este interzis printr-un legamant sau chiar cand le este interzis prin lege:
- Doua treimi din barbati declara ca se masturbeaza regulat, chiar daca dupa aceea se simt oarecum vinovati (sentiment descris de jumatate dintre ei). Comparativ, 40% dintre femei afirma ca se masturbeaza, procentul fiind semnificativ mai redus in acest caz;
- Prostitutia este o afacere atat de profitabila deoarece barbatii sunt cei care cauta prostituate de sex feminin, varianta inversa, de prostitutie masculina fiind mult mai putin intalnita. Relatia cu o prostituata, desi riscanta din foarte multe puncte de vedere, ofera barbatilor o aternativa la relatia clasica. Nu mai trebuie sa cumpere flori, sa sune, sa stabileasca intalniri, sa fie atenti. Este exact sexul ocazional la care majoritatea viseaza;
- Calugaritele isi respecta mult mai bine si strict juramantul de castitate, comparativ cu calugarii. Acest fapt este demonstrat la noi, dar si la altii. Mass media abunda in exemple de calugari sau chiar preoti cu moravuri usoare, care dau un nume rau si pateaza reputatia intregii bresle, insa calugaritele isi duc traiul in tihna. In Statele Unite exista o problema similara, 62% dintre preoti recunoscand ca au avut activitate sexuala (in conditiile in care normele religioase impuse de diverse credinte sunt mult mai stricte). Sondajul a fost facut pe cateva sute de reprezentati ai clerului, iar rezultatele au surprins pe toata lumea.

Inclinatiile sexuale ale femeilor

Inclinatiile sexuale ale femeilor sunt mai complicate decat cele ale barbatilor
Ce excita femeile? Intrebare simpla, la care toti cauta raspunsul. Chiar toti, inclusiv femeile. Comportamentul sexual feminin este atat de complex incat nici macar femeile nu pot raspunde la aceasta intrebare.
Specialistii americani au decis sa faca un studiu in care au aratat filme erotice unor grupuri de subiecti, barbati si femei, hetero si homosexuali si apoi i-au rugat sa declare nivelul de excitare sexuala atins in urma urmaririi acelor filme. Specialistii au obiectivat chiar gradul de excitatie, plasand anumite device-uri in zonele genitale ale voluntarilor inclusi in studiu.

Rezultatele au fost destul de previzibile pentru barbati: barbatii heterosexuali s-au declarat excitati de secventele sexuale dintre un cuplu heterosexual sau/ si un cuplu de lesbiene, iar afirmatiile lor au fost sustinute si de determinarile fizice. Barbatii homosexuali au declarat ca s-au excitat doar la scenele de sex dintre cuplurile homosexuale, si din nou, afirmatiile au fost sustinute si de datele furnizate de catre aparate.

Rezultatele in cazul femeilor au fost insa, mult mai complexe si surprinzatoare. Femeile heterosexuale s-au declarat stimulate si excitate sexual de catre secventele de sex dintre un barbat si o femeie, deci sex heterosexual, insa datele obtinute de catre aparate demonstrau ca acelasi grad de excitatie era atins, strict din punct de vedere obiectiv, si la scenele de sex al cuplurilor de lesbiene, sau chiar homosexuali.

Aceste observatii le-au permis specialistilor sa traga concluzia ca barbatii sunt mult mai rigizi dar si mult mai specifici in ceea ce priveste stimulii care ii excita din punct de vedere sexual, motivele pentru care isi aleg un partener sexual si de viata, dar si persoanele de care se indragostesc. Femeile, insa, sunt mai flexibile, tocmai datorita apetitului lor sexual fluctuant. Femeile sunt mai deschise fata de o relatie cu o alta femeie sau fata de relatiile homosexuale, comparativ cu barbatii care par mai degraba speriati de homosexualitate. Femeile au capacitatea, ceea ce nu inseamna neaparat ca si vor face acest lucru, insa subliniem, au capacitatea de a se indragosti si de a face sex cu alte femei, mult mai frecvent decat barbatii.

Aceste concluzii sunt sustinute si de multe alte studii care au demonstrat ca homosexualitatea este o stare mult mai naturala si mai “fluida” la femei, comparativ cu barbatii. Femeile cu inclinatii lesbiene sunt mai deschise fata de sexul heterosexual comparativ cu barbatii homosexuali. Intr-un sondaj recent efectuat de catre aceeasi specialisti, s-a observat ca lesbiene au raportat sex heterosexual mult mai frecvent decat homosexualii, care excludeau sexul cu femei din start. Orientarea sexuala a femeilor este intens discutata, ele fiind mult mai frecvent decat barbatii, bisexuale.

Unul din cele mai importante rapoarte date publicitatii, cu privire la alegere partenerilor sexuali si orientarii sexuale a femeilor a fost raportul Kinsey, din 1953, considerat revolutionar pentru acea perioada, dar si deschizator de drumuri in ceea ce priveste recunoasterea statutului particular al lesbienelor in comunitate. Ceea ce a surprins a fost faptul ca peste 28% din femeile incluse in studiu au raporat ca au fost excitate de scene de sex cu alte femei si ca 20% dintre ele chiar au avut contact sexual cu alte femei.

Surprinzator, revenind la sexualitate, este faptul ca mai mult de doua treimi au avut orgasm inca de la primul contact, ceea ce nu se intampla decat rar intr-o relatie heterosexuala. Datele oferite de catre acest raport au fost completate, 30 de ani mai tarziu, cu cele din raportul Hite, realizat de catre sexoloaga americana Shere Hite. Aceasta a fost interesata in special de modul in care femeile se percep din puct de vedere al identitatii sexuale. Rezultatele au fost ca 10% din femei prefera sexul cu alte femei, si alte 10% se declarau bisexuale.

In plus, foarte multe din femei au declarat ca ar fi interesate de sex cu alte femei, singurul motiv pentru care nu au avut o astfel de experienta fiind ca nu au gasit o partenera care sa le propuna acest lucru. Comportamentul sexual al femeilor este poate una din cele mai interesante teme ale sexologiei moderne, sunt de parere specialistii. Adesea reactiile lor sexuale difera atat de mult de cele ale barbatilor, incat expertii nu inceteaza sa fie surpinsi de rezultatele studiilor efectuate. Punerea accentului pe stimularea clitoriana, incarcatura emotionala mult mai intensa si raspunsul general la orgasm sunt principalele motive pentru care femeile devin din ce in ce mai interesate de relatiile cu alte femei.

Libidoul femeilor si factorii sociali si culturali

Libidoul femeilor este mult mai influentat de factorii sociali si culturali ai mediului din care provin
Specialistii au publicat si studii care se concentreaza pe modul in care atitudinea sexuala a femeilor (incluzand aici dorinte, practici sexuale, fantezii erotice) este influentata de aspectele lumii din care provin si mediului in care isi desfasoara activitatea.

Cele mai importante concluzii referitoare la acest subiect sunt:

- Atitudinea femeilor fata de sex, dar si dorinta lor de a face sex, se modifica in timp, comparativ cu cea a barbatilor, care tinde sa ramana cam la fel;
- Femeile care se duc frecvent la biserica nu au o atitudine permisiva fata de sex si orice presupune acesta, si isi vor educa si copiii in acest spirit. Foarte multe din tabu-urile legate de sex sunt generate de aceste practici. In cazul barbatilor nu se va observa insa aceeasi legatura intre sex si credintele religioase;
- Femeile sunt mult mai influentate de catre persoanele in varsta (parinti, bunici, rude) in ceea ce priveste atitudinea fata de sex si deciziile de natura sexuala pe care le vor lua (cel mai bun exemplu in acest caz fiind atitudinea fata de virginitate si sexul premarital);
- Femeile cu un nivel mai ridicat de educatie sunt cele care experimenteaza mai mult, sunt cele care prefera o activitate sexuala cat mai variata, sunt cele care practica mai mult sexul oral. Educatia nu influenteaza modul in care barbatii reactioneaza fata de sex si nici modul in care variaza activitatea, astfel incat sa isi satisfaca partenera;
- Femeile afiseaza o fluctuenta semnificativa intre ceea ce afirma in cadrul grupului din care fac parte si ceea ce fac de fapt alaturi de partener. Barbatii sunt mult mai sinceri.

Ce fac este si ceea ce spun.
De ce insa este dorinta sexuala a femeilor, libidoul lor, atat de vulnerabil si de ce poate fi influentat prin astfel de factori, dar si de ce este mai redus comparativ cu al barbatilor? Unii specialisti sunt de parere ca este vorba de rolul activ si de puterea pe care barbatii le au in societate, in timp ce altii cred ca este si vorba de faptul ca in general, toata lumea se asteapta ca femeile sa fie mai retinute din punct de vedere sexual decat barbatii. Dominarea sexuala a barbatului de catre femeie tine mai mult de fanteziile sexuale decat de realitatea din dormitor.

Mai nou, specialistii prefera o explicatie ce tine mai mult de domeniul sociobiologiei. Initial barbatii vroiau sex pentru a-si transmite mai departe materialul genetic, deci in scop de procreere. Femeile, au fost insa mult mai pretentioase, dintotdeuna in alegerea partenerului potrivit. Procreere, procreere, insa timp de 9 luni si apoi o viata intreaga, rodul iubirii lor era crescut mai mult de ea. Femeile isi doresc un partener in care sa poata avea incredere, pe care sa se poata baza, nu doar o noapte, ci o viata, si daca tot vorbim de procreere, un partener care sa le fie alaturi si sa le ajute la cresterea copilului. Acesta este si motivul pentru care femeile si-au dorit un partener cu resurse financiare mai mari.

Femeile si satisfactia sexuala

Femeile nu aleg cea mai directa calea spre satisfactia sexuala
Barbatii si femeile au metode diferite de a atinge satisfactia sexuala. Specialistii afirma ca femeile sunt mai captivate de o poveste decat de actul fizic in sine, de ideea transpunerii. De aceea, in cazul lor, una din cele mai des mentionate fantezii sexuale este exact aceasta, interpretarea de diverse roluri atat de ele cat si de partenerul lor. Dorinta lor de sex poate fi generata de un cuvant, mai mult decat de o atingere. Aceasta observatie explica de ce au romanele de dragoste mai mult succes la femei. Pentru femei este mult mai incitanta asteptarea, speranta, inchipuirea. Drumul catre pat este ceea ce le intereseaza mai mult, uneori, chiar si decat ce se petrece efectiv pe saltea. Dorintele sexuale ale femeilor sunt mult mai contextuale, mai subiective. Sunt alcatuite din trasaturi si fiecare are la randul iei, o alta componenta, o alta textura, un alt parfum.

In cazul barbatilor, lucrurile sunt diferite. Barbatii nu vor imaginatie, vor senzatie. Nu vor soapte, vor atingeri. Barbatii sunt excitati de materialul vizual oferit, de atingere si stimulare fizica. Astfel, exemplele corespondente in cazul barbatilor ar fi fanteziile sexuale de tipul voyeurismului, inregistrarea partidelor de sex si revistele pentru adulti cu pictoriale erotice. Sexul este mult mai simplu si direct in cazul barbatilor. Chiar daca exista astfel de diferente marcante, nu inseamna ca barbatii nu cauta intimitate, iubire, sau o relatie de lunga durata. Exact ca si femeile. Insa ei pur si simplu inteleg lucrurile altfel si vad sexul dintr-un cu totul alt punct de vedere. Femeile vor intai sa discute, sa se cunoasca cu partenerul lor, si apoi sa treaca la sex. Ordinea aceasta este un pic modificata in cazul barbatilor. Pentru barbati, sexul face parte din aceasta cunoastere. Sexul pentru ei este intr-un fel, modul in care isi prezinta o parte dragastoasa, tandra dar si vulnerabila. Sexul pentru barbati este limbajul intimitatii.

Orgasmul la femei

Femeile ajung la orgasm diferit fata de barbati
Desi specialistilor le este greu sa cuantifice raspunsul celor doua sexe fata de senzatia oferita de orgasm, au date despre cat le ia femeilor si barbatilor sa ajunga la orgasm. Barbatilor le trebuie, in general, in jur de 4 minute de la momentul penetrarii pana la cel al ejacularii. Ce depaseste mult acest interval devine patologic si intra in categoria disfunctiilor sexuale. Femeilor le trebuie ceva mai mult, in jur de 10 - 11 minute pentru a atinge orgasmul, daca acest lucru se intampla.

Aceasta este de fapt o alta diferenta foarte importanta intre sexe: frecventa orgasmului influenteaza multe relatii, si nu de cele mai multe ori in bine. 75% dintre barbatii care au o relatie stabila afirma ca au orgasm de fiecare data cand fac sex, spre deosebire de 26% dintre femei. Iar diferenta nu consta doar in existenta lui fizica, ci si in perceptia acestuia. Mimarea orgasmului de catre femei poate pune serioase probleme, deoarece barbatii cred ca partenerele lor au orgasm cam la fiecare a doua partida de sex consumata, ceea ce nu poate fi mai fals. 50% este un procent foarte departe de adevarul sugerat de cele 25 - 26% din datile in care femeile chiar ajung la orgasm.

Libidoul femeilor si medicamentele

Libidoul femeilor pare a fi mai putin influentat de medicamente
Deoarece libidoul barbatilor pare mult mai strans legat de influentele biologice si de raspunsurile directe ale organismului la diversi stimuli, este de inteles de ce aceasta poate fi foarte usor influentat de medicamente, sau alte substante de provenienta exogena. Atat in sens pozitiv, cat si negativ. Libidoul barbatilor poate fi tratat prin substante farmacologice, iar piata de profil abunda in astfel de preparate. Pentru modificarea libidoului femeilor, oferta nu este insa la fel de variata.

Testosteronul este un hormon care influenteaza apetitul sexual al ambelor sexe, insa el actioneaza mai degraba asupra organismului masculin decat al celui feminin. Specialistii au incercat sa trateze problemele de libidou ale femeilor si cu testosteron, si, in ciuda faptului ca au fost obtinute anumite rezultate pozitive, ele sunt inca departe de cele sperate si urmarite de catre experti si paciente. Aceste rezultate au dus la concluzia ca intr-adevar exista o influenta hormonala in ceea ce priveste libidoul, si ca aceasta este mult mai intensa in cazul barbatilor.

In anumite tari din Europa a fost aprobata utilizarea unui plasture cu testosteron pentru tratarea femeilor cu apetit sexual scazut, insa specialistii din Statele Unite inca nu il considera foarte sigur pentru sanatate, deoarece efectele sale pe termen lung (inclusiv cele adverse) nu au fost inca analizate. In plus, din ce in ce mai multi experti se intreaba daca intr-adevar problemele libidoului femeilor trebuie tratate medicamentos si nu ar trebui abordate initial din punct de vedere psihologic. Aceasta teorie este sustinuta si de un studiu aparut recent care sustine ca dintre pacientele incluse, 42% declarau ca au un libido scazut, insa doar 12% il percepeau ca pe un lucru stresant, care le interfera cu viata zilnica.

Comportamentul sexual feminin este influentat de foarte multi factori, unii constientizati, altii nu. Tratarea predilecta a unui libido scazut prin terapie farmacologica poate fi o greseala pe care foarte multi medici doresc sa o evite. Sunt considerate mult mai productive sedintele de terapie decat administrarea unor pastile. Este adevar, aparitia rezultatelor dureaza, insa acestea sunt de lunga durata si sunt considerate sigure, spre deosebire de tratamentul medicamentos al carui efecte sunt inca incomplet elucidate.

De retinut!
Libidoul femeilor poate fi diminuat de anumite medicamente, precum: contraceptive orale, antidepresive, antipsihotice, opioide si betablocante. Libidoul este scazut si in afectiuni sistemice, cum ar fihipotiroidismul si alte afectiuni endocrine, reducerea concentratiei de testosteron din sange, obezitatea, malnutritia.
Alte cauze ce influenteaza dorinta sexuala sunt stressul, depresia, oboseala cronica, lipsa somnului, conflictele nerezolvate din cadrul relatiei, complexe legate de aspectul fizic, traume emotionale, neglijare din partea partenerului. Libidoul femeilor se coreleaza puternic cu etapele ciclului menstrual. Foarte multe femei au un apetit sexual crescut in zilele ce preced ovulatia.


Citeste si despre:

6 greseli pe care barbatii le fac cand vine vorba de sex Viata sexuala a cuplului - intre placere si frustrare Hipersecretia de testosteron la femei Fata in fata cu propriile probleme - tulburarile de erectie Diabetul zaharat insulino-dependent (DZ de tip I) la copii Aparate auditive vivante Cancerul ovarian Mituri vechi despre sanatate pe care sa le ignorati Corpul tau: tot ce nu stii despre el! Sfaturi utile pentru calatorii…exotice! Apetitul sexual diminuat
Cere sfatul medicului ×