Mancatul dezorganizat - inamicul siluetei si al sanatatii

Actualizat: 14 Aprilie 2017
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Neglijarea meselor obligatorii, mancatul la ore haotice, lipsa unui echilibru intre aportul de glucide, proteine si lipide combinata cu sedentarismul si o hidratare insuficienta, toate acestea reprezinta obiceiuri nesanatoase.

Ele au impact atat asupra siluetei, cat si asupra starii fizice si psihice generale.

Cand mananci dezorganizat, intregul metabolism se da peste cap.

Te ingrasi, faci celulita si poti suferi de afectiuni ale sistemului digestiv.

Mancatul la ore fixe nu este singurul lucru care conteaza atunci cand vrei sa adopti un stil de viata sanatos. Mai trebuie sa fii atent si la ce alimente consumi. Poti ajunge sa ai o silueta de invidiat fara sa tii vreun regim de slabire strict, respectand doar cateva principii simple.

1.Mananca dimineata

Micul dejun este cea mai importanta masa a zilei. Omiterea micului dejun este cea mai mare greseala in materie de alimentatie. Un mic dejun sanatos trebuie sa contina un aport echilibrat de proteine, grasimi, glucide si fibre, astfel incat sa ofere energie pentru o jumatate de zi.

Tot ce manaci la micul dejun se transforma in energie, nimic nu se depune. Asa ca, daca vrei sa-ti mentii greutatea in limite normale, mananca dimineata.

Poti sa faci o omleta cu sunca sau sa adaugi in paharul cu iaurt natural doua linguri de fulgi de ovaz si o mana de seminte crude, amestecate cu fructe uscate, precum stafide, migdale, nuci, goji sau merisoare.

2. Consuma carbohidrati la masa de pranz

Un pranz sanatos, echilibrat, poate fi compus din 150 de grame de orez, cartofi sau alte alimente cu continut ridicat de carbohodrati si 200 de grame de carne.

Nu face greseala sa elimini grasimile sau carbohidratii din alimentatie in ideea ca vei slabi. Organismul isi va face depozite de grasimi din alte elemente, el avand o capacitate fantastica de autoaparare si reglare.

Pe de alta parte, risti sa depui mai multe kilograme decat ai dat jos, odata ce ai revenit la mancatul normal. Este efectul “yoyo” al tuturor curelor de slabire bazate pe reducerea drastica a aportului de grasimi sau glucide.

3. Ia cina inainte de ora 7

Seara trebuie sa mananci usor, in special proteine si fibre. Poti consuma carne la gratar cu salata, sau legume cu branza gatite in aburi sau la cuptor. Daca tii la silueta, evita pastele fainoase la masa de seara sau alte mancaruri bogate in carbohidrati.

4. Ia doua gustari pe zi

Intre mesele principale, e bine sa consumi fructe proaspete sau iaurt. Acestea te vor ajuta sa nu mai mananci seara si sa arzi mai multe calorii in timpul somnului.

5. Bea apa

Hidratarea este esentiala. Apa elimina toxinele din corp, ajutandu-te sa combati eficient celulita. Bea minim doi litri de apa pe zi si evita sucurile sau ceaiurile din comert. Acestea contin foarte mult zahar si predispun la multe afectiuni, cum ar fi diabetul, obezitatea sau bolile de inima.

6. Fa miscare

Nu trebuie sa faci sport de performanta, ca sa te mentii sanatos. E suficient sa mergi pe jos 30 de minute pe zi, daca nu esti amator de sala de forta sau fitness. Mersul cu rolele ori bicicleta sau voleiul cu prietenii sunt la fel de bune ca si mersul la sala.

7. Dormi suficient

Somnul slabeste. Organismul tau arde calorii chiar si atunci cand dormi. Odihneste-te suficient pentru a te pastra in forma. Un adult are nevoie de 7-8 ore de somn pe noapte pentru a nu dezvota oboseala cronica.


Citeste si despre:

Cardioversia - procedura de corectare a aritmiilor Cancerul de buze poate fi invins Obezitatea la copii si sportul Cauzele obezitatii la barbati Obezitatea la copii Ce afectiuni pot fi detectate cu ajutorul unui RMN cerebral Obezitatea – ghid medical Obezitatea – cauze, afectiuni si tratament Obezitatea: tratament fara reteta ! Combaterea obezitatii prin sport Boli asociate cu obezitatea