Aminoacizii – o baza solida pentru o viata sanatoasa

Actualizat: 20 Aprilie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Livia Claudia Todireasa
Consultant medical:

Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie

Generalitati


Aminoacizii fac parte din viata noastra zilnica - ne ajuta sa diminuam nivelul de stres, sa dormim mai bine, sa ne simtim energici si de asemenea sa combatem efectele negative pe care le pot avea unele boli asupra organismului nostru.

Sunt de fapt cei mai importanti nutrienti din corp, de multe ori mentionati ca “elemente care ne formeaza viata”. Acest lucru se datoreaza faptului ca aminoacizii stau la baza formarii tuturor proteinelor.

75% din corp (excluzand apa) este alcatuit din proteine – neluand in considerare apa si grasimea, proteinele reprezinta trei sferturi din ceea ce ramane.

Fibra musculara, membranele celulare, enzimele care ajuta creierul sa functioneze sunt formate din proteine. Deoarece proteinele joaca un rol atat de important in organismul nostru este esential sa le intelegem functia elementelor cheie, si anume aminoacizii.

Functiile de baza ale aminoacizilor

Corpul nostru are nevoie de mii de proteine complexe pentru a functiona in orice moment. Pentru a satisface cererea organismului, acesta sintetizeaza proteine noi din aminoacizi singluari liberi.

Ca si elemente de formare a proteinelor, aminoacizii au cateva functii de baza:

- reprezinta o mare parte din tesuturile, celulele si muschii din organism;
- sustin dezvoltarea si vindecarea tesuturilor si a celulelor;
- imbunatatesc circulatia sanguina;
- produc enzime pentru o digestie optima;
- sintetizeaza hormoni esentiali in reproducere;
- contribuie la furnizarea energiei.

Daca dieta noastra nu aduce o cantitate suficienta de aminoacizi in organism, acesta isi va furniza singur proteinele necesare pentru functionare. Deoarece corpul nu poate stoca aminoacizi va distruge propriile structuri de proteine, din sange si tesuturile musculare pentru a intampina nevoile de aminoacizi. Cei mai multi dintre noi, credem ca aducem o cantitate mare de aminoacizi din alimentatie, dar in realitate nu este asa.

Aminoacizii sustin vitaminele si mineralele pentru a functiona corect si eficient in organismul nostru. Daca aminoacizii lipsesc, asimilarea si utilizarea altor nutrienti vor avea de suferit.

Daca aportul oricaruia dintre aminoacizi este prea mic pentru a indeplini nevoile corpului, niciunul dintre ceilalti aminoacizi nu pot fi folositi pentru dezvoltarea si mentinerea sanatatii tesuturilor. Este foarte important ca aminoacizii necesari sa provina atat din alimentatie cat si din administrarea de suplimente nutritionale.

Toti aminoacizii sunt esentiali pentru o sanatate optima. Lipsa chiar si a unui aminoacid poate duce la aparitia anumitor afectiuni. Cateva dintre efectele unei diete deficitare in aminoacizi includ nivel scazut de energie, insomnii, oboseala cronica, afectiuni digestive, caderea parului, aparitia afectiunilor dermatologice, dar si schimbari de natura psihologica precum nervozitate, depresie, anxietate, schimbari de dispozitie, iritabilitate, scaderea capacitatii de concentrare.

Alte posibile simptome aparute in urma deficitului de aminoacizi sunt obezitate, malnutritie, circulatie sanguina deficitara.
Toate aceste efecte pot fi devastatoare pentru sanatatea si bunastarea noastra, administrarea de suplimente pe baza de aminoacizi devinind extrem de importanta.

Suplimentele pe baza de aminoacizi ofera noi strategii medicale impotriva multor afectiuni si simptome, incepand cu stresul si ajungand la probleme ca artrita sau cele ale ficatului.


Citeste si despre:

Interviu cu Prof. Asoc. Dr. Nicolae Calomfirescu, Presedintele Asociatiei pentru Medicina Sexualitatii din Romania Fenilcetonuria (PKU) L-arginina Arginina: beneficii si riscuri Glutamatul de sodiu utilizat ca adaos alimentar - un pericol pentru sanatate Influenta nutritiei asupra sanatatii mentale Alimente recomandate pentru un somn linistit Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Dieta pentru ridicarea nivelului de energie si imbunatatirii starii de spirit Top 20 afectiuni ciudate si misterioase Proteinele in dieta vegana 10 vitamine importante pentru sanatatea barbatilor Metode naturale pentru a creste in inaltime Suplimente alimentare utilizate pentru scaderea colesterolului Rosiile: un aliat important in dietele de slabit si mentinerea sanatatii