Vaz sau vedere

Functie prin care imaginile captate de catre ochi sunt transmise pe caile optice (celule retiniene si ganglionare, nerv optic, chiasma optica) la creier.

Mecanism - Razele luminoase traverseaza diferite medii transparente ale ochiului: corneea, umoarea apoasa, cristalinul, vitroasa, inainte de a ajunge la retina. Corneea asigura cea mai mare parte a puterii de refractie, destinata sa faca sa convearga aceste raze pe retina. Cristalinul are si el un rol refringent. Pe retina, celulele fotoreceptoare (conurile si bastonasele) transforma influxul luminos in influx nervos, care este analizat de catre creier (lobul occipital) dupa trecerea lui prin caile optice (nervii optici, chiasma optica, corpii geniculati, radiatiile optice).

Diferite tipuri de vedere - Vederea permite sa se distinga trei feluri de elemente: formele, reliefurile si, in fine, culorile.
- Vederea formelor este posibila multumita puterii convergente a sistemului optic. Imaginea, pe retina, este redusa si inversata. Vederea precisa a formelor, ori acuitatea vizuala este maxima in apropierea polului posterior al ochiului, care corespunde, pe retina, maculei: in fapt, aceasta contine in principal conuri. Tot ceea ce este perceput prin vederea periferica constituie campul vizual.
- Vederea reliefurilor si a distantelor, ori vederea stereoscopica, este posibila datorita integrarii de catre creier a doua imagini usor diferite, furnizate de fiecare ochi.
- Vederea culorilor, aflata sub dominatia conurilor, este mai intensa in zona centrala a retinei si mai putin buna la periferie.

Examene - Vederea formelor este evaluata prin teste de acuitate vizuala, de departe si de aproape si prin explorarea campului vizual. Electroretinografia exploreaza functionarea celulelor fotoreceptoare ale retinei (conuri si bastonase); inregistrarea potentialelor evocate vizuale evalueaza transmisia influxului nervos in lungimea cailor optice. Testele ortoptice permit estimarea vederii binoculare.

Citeste si despre:

Ce este si cum se manifesta oscilopsia sau vederea oscilanta?

Rezolvarea unor probleme comune de sanatate a vederii

Pierderea vederii este strans legata de depresie

Cum afecteaza hiperglicemia vederea in diabet

Semne care anunta instalarea problemelor de vedere

Leucocitoza sau numarul crescut de globule albe

11 alimente pentru mentinerea sanatatii ochilor

Semne de alarma in timpul sarcinii - cand este cazul sa te ingrijorezi si ce este normal

PROIECT HOTARARE pentru aprobarea Contractului-cadru 2009

Alegeri alimentare sanatoase