Fosfor

Element chimic prezent In organism sub forma de fosfat. fosforul (P) este adus prin alimentatie, apoi absorbit prin intestin. El este gasit, in principal, in oase, sub forma minerala, si in sange, asociat cu substante organice. Fosforul este, de asemenea, prezent in toate celulele si participa la activitatile lor. Principalele surse alimentare de fosfor sunt cerealele, carnurile, pestii si ouale. Aportul alimentar zilnic este suficient in mod normal sa acopere nevoile organismului. Fosforemia (nivelul de fosfor din sange) creste in caz de insuficienta renala, de insuficienta a glandelor paratiroide, de intoxicatie cu vitamina D, si se micsoreaza in caz de hipersecretie a paratiroidelor si de carenta In vitamina D.

Carenta si aport excesiv
- O carenta in fosfor poate fi consecinta unui regim alimentar dezechilibrat, unei cresteri ale necesitatilor (crestere, sarcina, alaptare), unei malabsorbtii digestive sau unei utilizari abuzive de medicamente antiacide pe baza de hidroxid de aluminiu. Ea se traduce in cazurile cele mai grave printr-o demineralizare osoasa, prin tulburari respiratorii, cardiace, si/sau neurologice. In compensatie pot fi prescrise saruri cu fosfor.
- Un aport excesiv in fosfor poate fi urmarea unei intoxicatii prin saruri cu fosfor sau a unui regim disociat bogat in fosfor si sarac in calciu (alimentatie pe baza de orez, de peste si de fainuri necernute, caracteristica tarilor asiatice). El poate provoca o hipocalcemie severa (nivel sangvin de calciu foarte scazut).

Citeste si despre:

Analiza mineralelor sau ionograma (sodiu, clor, calciu, fosfor, potasiu, fier, magneziu, plumb, iod) Cand devine fosforul periculos pentru sanatate Beneficiile fosforului pentru sanatate Otetul de mere: remediu natural pentru o viata mai sanatoasa! Vitamine necesare Telina: beneficii asupra sanatatii Analize biochimice (analiza zaharului din sange - glicemia si din urina - glicozuria) Analize biochimice - analiza proteinelor sanguine (proteine totale, proteinograma, probe hepatice, fibrinogen) Ce nu stiati despre lapte Beneficiile vitaminei D pentru sanatate