Metabolism

Totalitate a reactiilor biochimice care se produc in sanul organismului.
Metabolismul cuprinde doua mari procese:
- Anabolismul este totalitatea reactiilor chimice care conduc la o sinteza sau la o fabricare, el necesita, in general, un consum de energie.
- catabolismul este totalitatea reactiilor care conduc la o degradare; el antreneaza, in general, o eliberare de energie.
Termenul "metabolism" poate de asemenea sa fie intrebuintat intr-un sens mai restrans: metabolismul lipidelor, al sodiului etc. metabolismul energetic este totalitatea reactiilor metabolice ale organismului: in cursul unui lant de reactii foarte lung si complex, denumit ciclul Krebs, energia provenind de la nutrimente (proteine, glucide, lipide) este mai intai transformata si stocata (anabolism) sub forma de adenozintrifosfat (A.T.P.), molecula prezenta in celule. Aceasta energie este apoi eliberata prin degradarea (catabolism) A.T.P.-ului pentru a acoperi cheltuielile energetice; crestere, activitate fizica, cheltuieli de intretinere si de reparatie, metabolismul bazal (energia necesara pentru a mentine temperatura corpului, ritmul cardiac, functionarea plamanului si alte functiuni de baza) etc.

Citeste si despre:

Stimularea metabolismului Metabolismul si greutatea corporala Factori declansatori care pot schimba metabolismul Factori declansatori care incetinesc metabolismul Cum sa va imbunatatiti starea de spirit si metabolismul 9 factori importanti care va pot influenta metabolismul Consumul de apa ajuta sau nu la accelerarea metabolismului Turele de noapte si impactul lor negativ asupra metabolismului 8 cele mai raspandite mituri despre metabolism 5 greseli care iti pot incetini metabolismul
Cere sfatul medicului ×