Lupta dintre carnea alba si cea rosie a fost castigata de pui, deoarece detine cheia longevitatii. Mai exact, potrivit cercetatorilor consumul regulat de carne de pui reduce riscul decesului din diferite cauze: cancer, afectiuni cardiovasculare etc.
Studiul realizat, poate unul din cele mai mari realizate vreodata, a implicat mai mult de o jumatate de milion de oameni din SUA. Obiceiurile culinare ale acestora au fost studiate timp de 10 ani, iar in dezvoltarea concluziilor s-a tinut cont si de alti factori – fumatul si activitatea fizica. In timpul studiului 47,976 barbati si 23,276 femei au murit.
In mod normal, 11% din decesele in randul barbatilor si 16% din decesele in randul femeilor ar fi putut fi prevenite daca acestea ar reduce consumul de carne rosie, au conchis cercetatorii de la Institutul National pentru Cancer. „Studiile viitoare ar trebuie sa analizeze legatura dintre subtipurile de carne si cauzele specifice ale mortalitatii”, a declarat autorul studiului Dr. Rashmi Sinha.
Beneficiile carnii se afla in stransa legatura si modul de pregatire. Astfel, compusii care cauzeaza cancerul sunt formati in momentul in care carnea este gatita la temperaturi ridiciate. Totodata, carnea contine o cantitate ridicata de grasimi saturate ce favorizeaza aparitia cancerului mamar si intestinal, sau creste nivelul colesterolului.
Si cu toate acestea consumul de carne ofera si beneficii: proteine, vitamine si minerale (fier, seleniu, zinc si complexul de vitamine B).