Antiviral

Medicament utilizat in tratamentul bolilor virale. Antiviralele sunt destinate distrugerii virusurilor sau cel putin impiedicarii multiplicarii lor. Majoritatea antiviralelor actioneaza inhiband sinteza materialului genetic al virusului, adica a ADN-ului sau a ARN-ului. Ele sunt administrate pe cale orala sau injectabila, unele fiind mai mult disponibile pentru uz local (boli cutanate sau oculare). Se intampla adesea ca un antiviral sa nu prezinte interes in tratamentul infectiilor curente, desi prescrierea sa devine justificata si eficace pentru bolile grave. Aparitia unor noi medicamente, antiproteazele si utilizarea simultana a trei antivirale in tratarea SIDA permite rezultate care dau sperante.

Efecte nedorite
- Efectele nedorite ale antiviralelor sunt provocate in parte de faptul ca ele altereaza, o data cu virusul, si celulele-gazda ale acestuia. In particular, acesta este cazul zidovudinei, ale carei efecte indezirabile sunt de natura hematologica (atingerea globulelor rosii si a globulelor albe). Astfel, multe substante sunt active in laborator, dar sunt inutilizabile din cauza toxicitatii lor.

Citeste si despre:

Includerea in tratamentul antiviral pentru hepatitele cronice 8 remedii antivirale naturale in lupta cu bolile, tulburarile de memorie si cancerul Alimente cu proprietati antivirale si antibacteriene Ghid pentru tratarea gripei Beneficii si efecte adverse ale uleiului de ricin Echinaceea - beneficii pentru sanatate Vitamina C - de ajutor impotriva COVID-19 sau poate face mai mult rau?