Fructe si legume de iarna. Conditii de depozitare si moduri de preparare

Actualizat: 22 Decembrie 2011
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Alimentatia din sezonul de iarna a fost intotdeauna mai saracacioasa in legume si fructe proaspete, si nu pentru ca nu exista oferta, ci din cauza obiceiurilor de a se consuma mai multe conserve, carne grasa si mancare gatita.

Exista insa o multime de fructe si legume care se gasesc toata iarna in galantare si care sunt valoroase din punct de vedere nutritional pentru sanatate.

Merisor - afine rosii

Merisorul este un fruct de padure frecvent intalnit in lunile octombrie-noiembrie si are o multime de proprietati nutritionale unice pentru organism. O jumatate de cana de afine rosii proaspete contine
- 2 g de fibre (majoritatea insolubile);
- 9% din DZR (doza zilnica recomandata) de vitamina C.

Depozitare. Afinele atent selectionate se pun in pungi de plastic si se tin in frigider pana la 7 zile. Pentru o depozitare pe termen mai lung se baga la congelator.

Mod de preparare. Merisorul se consuma in stare naturala, proaspata, ca orice alt fruct. Insa cel mai adesea este adaugat in placinte, gemuri sau prajituri.

Din afine rosii se mai fac si sosuri sau siropuri. Retetele cu afine rosii necesita un adaos considerabil de zahar, pentru a echilibra gustul acru al fructelor.

Fasole verde

Fasolea verde este o leguma care se gaseste in piete si magazine tot anul. O cana de fasole verde contine
- 4 grame de fibre (solubile si insolubile);
- 11% din DZR de acid folic, vitamina A si vitamina B; - 24% din DZR de vitamina C.

Depozitare. Fasolea verde se poate tine in punga de plastic in frigider pana la 4 zile, fara a fi spalata in prealabil, sau se poate congela pe termen mai lung.

Mod de preparare. Din fasolea verde se consuma pastaile, care sunt bine spalate si carora li se rup capetele inainte de gatire.

Se gateste fiarta, pe gratar sau la aburi. Se fac salate, tocanite si alte mancaruri. Secretul consta in gatirea ei pana la punctul in care se inmoaie, dar ramane usor crocanta.

Kiwi

Kiwi este un fruct care se gaseste in magazine din octombrie pana in martie si care ofera o multime de beneficii sanatatii. Un singur fruct de kiwi contine
- 3 grame de fibre (majoritatea insolubile);
- 76% din DZR de vitamina C.

Depozitare. Fructul este copt si gata sa fie mancat cand este usor moale in urma unei presiuni usoare exercitate de deget. Daca este foarte moale, este prea copt si nu mai este bun de mancat.

Fructele de kiwi care nu sunt destul de coapte se lasa la temepratura camerei sau sa tin in sertarul de jos al frigiderului timp de 3-5 zile, pana cand se mai coc putin si sunt gata sa fie consumate.

Mod de preparare. Kiwi este un fruct care se poate consuma cu tot cu coaja. Insa majoritatea persoanelor il consuma fara aceasta, ca gustare.

Un alt mod de consumare fara coaja este sa fie taiat in jumatate si apoi sa se scoata continutul cu ajutorul unei lingurite. Fructul se mai poate adauga si la serbet sau cocktail-uri de baut. Poate fi adaugat in torturi si prajituri sau salate.

Portocale

Portocalele sunt considerate fructele iernii si se gasesc din decembrie pana in aprilie in magazine. O portocala medie, cu diagonala de 5.5 cm contine
- 3.5 g fibre (solubile si insolubile);
- 11% din DZR de vitamina B1 si acid folic;
- 107% din DZR de vitamina C.

Depozitare. Portocalele rezista destul de mult timp la temperatura camerei, dar daca sunt tinute in frigider, rezista si pana la 3 saptamani.

Mod de preparare. Portocalele pot fi utilizate in mai multe moduri si se pot folosi aproape toate partile ei, inclusiv coaja. Insa cel mai adesea sunt consumate fara coaja, proaspete sau sub forma de suc.

Coaja de protocale este pusa adesea in prajituri sau bauturi. Continutul se poate folosi ca gustare, suc sau se poate pune in deserturi. Se mai pot prepara sosuri sau gemuri.

Pere

Chiar daca sunt mai mult fructe tomnatice, unele tipuri de pere se gasesc si in lunile de iarna. Un astfel de exemplu este para D'Anjou, iar o singura bucata contine
- 5 g fibre (majoritatea insolubile);
- 11 % din doza zilnica recomandata de vitamina C.

Depozitare. Perele se pot tine si la temperatura camerei, dar din cauza ca se coc foarte repede, se prefera depozitarea lor in frigider, care are rolul de a stopa coacerea. In cazul in care nu sunt suficient de coapte, se lasa la temperatura camerei cateva zile. Se considera coapte atunci cand sunt putin moi.

Mod de preparare. Se consuma cu coaja sau decojite, dupa preferinte. Se mananca ca simple gustari sau in combinatie cu branzeturi speciale. Pot fi facute gem sau pot fi introduse in diferite tipuri de deserturi.

Timpul de coacere si necesarul de zahar sunt mai mici decat la mere, deoarece sunt mai dulci si se inmoaie mai repede.

Rodie

Rodia este unul dintre cele mai hranitoare fructe ale perioadei de toamna-iarna (octombrie-decembrie). O singura rodie contine
- 1 g de fibre (majoritatea insolubile);
- 12% din DZR de vitamina B6, C si potasiu.

Depozitare. Rodia se poate tine la temperatura camerei timp de o saptamana sau doua, in cazul in care o tii la frigider.

Mod de preparare. Rodiile sunt unele dintre fructele care se curata destul de greu si au tendinta sa faca multa mizerie in jur. Pentru a evita acest lucru se pune rodia intr-un bol cu apa si se taie in sferturi (sub apa) si abia apoi se curata usor. Semintele vor pluti.

Sucul se bea se pune in deserturi sau se bea ca atare. Semintele se folosesc in salate, dar si in alte preparate cu carne sau prajituri.

Gutuie

Gutuia este un frcut tomnatic, apare prin septembrie si inca mai poate fi gasita pe tarabe in luna decembrie. O gutuie contine:
- 2 g de fibre (majoritatea insolubile);
- 18% din DZR de vitamina C.

Depozitare. Se poate tine la temperatura camerei cam o saptamana, dar rezista mai mult la frigider, se pastreaza pana la 3 saptamani.

Mod de preparare. Se spala bine, se curata de coaja si se consuma cruda, ca gustare sau se foloseste la gemuri sau deserturi.

Mandarine

Mandarina este un fruct iernatic, prezent pe galantare din decembrie pana in februarie, iar o bucata de aproape 6 cm diametru contine
- 2.3 g fibre (majoritatea solubile);
- 13% din DZR de vitamina A;
- 40% din DZR de vitamina C.

Depozitare. Mandarinele se pot tine la temperatura camerei cam o saptamana, dar pentru o deppozitare de lunga durata, se prefera frigiderul, care le ajuta sa reziste pana la 2 saptamani.

Mod de preparare. Madarinele se decojesc inainte de consum si se mananca crude, facute suc sau folosite in deserturi. Ele sunt mai putin acide decat alte citrice.


Citeste si despre:

Fructele cu coaja lemnoasa si sanatatea inimii Sunt sanatoase fructele uscate? Fructe si legume care ard grasimile Fructele - surse excelente de antioxidanti Fructe goji Ce afectiuni poti detecta prin testarea genetica si cand este bine sa o faci Beneficiile fructelor si legumelor de vara Cele mai sanatoase fructe si legume de toamna Conceptii gresite despre legume si slabire Beneficiile sucurilor de legume pentru sanatate Profitati de vara - imbogatiti-va dieta cu legume proaspete!