Parerea expertilor legata de cele mai noi tratamente impotriva celulitei
Probabil nimic nu este mai atragator decat o pereche de gropite care va pun in evidenta zambetul. Insa nu este la fel de dragut atunci cand gropitele isi fac aparitia pe coapse, fese, burtica sau brate. Problema in acest caz este celulita, pielea incretita sub care depozitele de grasime pot aparea chiar si la cele mai slabe dintre noi.
Dermatologii americani sustin ca acest aspect se datoreaza faptului ca afectiunea numita celulita nu este o disfunctie a tesutului adipos, ci este mai degraba o problema a pielii. Ea nu are nimic in comun cu greutatea sau cu numarul kilogramelor pierdute sau adaugate. Specialistii spun ca grasimea care cauzeaza celulita nu are nimic in comun cu grasimea care va face sa va cumparati haine cu cateva numere mai mari.
Acest ultim tip de grasime este localizata mai profund fata de piele, aproape de oase si este folosita de organism ca sursa de combustibil pentru a furniza energie. Celulita, pe de alta parte, este datorata celulelor grase care sunt situate aproape de piele. Ele nu pot fi folosite ca si combustibil pentru a genera energie, spun specialistii, asa ca dieta, exercitiile fizice, chiar si liposuctia nu vor ajuta.
Celulita este in mod categoric o problema a femeilor, care le vizeaza in primul rand pe cele trecute de 35 de ani. Desi medicii nu au reusit sa stabileasca pana in acest moment cauzele celulitei, multi spun ca hormonii si anatomia locala sunt esentiale in aparitia acestei afectiuni. Cea mai buna dovada pentru incidenta crescuta la femei este aceea ca este legata de schimbarile hormonale, dar de asemenea si anatomia unor structuri numite "septuri" - benzi fibroase de tesut conjunctiv care inconjoara celulele grase din piele in scopul mentinerii acestora la un loc.
La barbati, dispozitia septurilor este in diagonala, in timp ce la femei, acestea sunt dispuse pe verticala. In tinerete acest lucru nu are importanta, deoarece ambele tipuri de dispozitie sunt eficiente in mentinerea grasimii ancorate la straturile profunde ale pielii. Pe masura ce imbatranim, septurile elastice pot deveni tari si rigide si atunci ele se apropie si preseaza pe adipocitele responsabile de aparitia celulitei, care vor fi impinse prin spatiile formate de septurile rigide dand aspectul de „coaja de portocala”.
Atunci cand septurile au o dispozitie verticala, va rezulta un efect de "saltea", de „capitonaj”. Celulele cu grasime vor fi impinse in sus si vor crea acele adancituri pe care le recunoastem drept celulita.
Timp de cateva generatii, doctorii au sustinut ca celulita este ceva permanent - un ritual de trecere de la adolescenta spre conditia de femeie cu care trebuie sa invatam sa traim si impotriva careia nu avem ce sa facem.
Din fericire insa, in ultimii 20 de ani au aparut cateva optiuni terapeutice. In timp ce stiinta este inca sceptica, existand doar cateva studii care sustin efectele acestor metode, unii specialisti raporteaza rezultate semnificative, mai mult sau mai putin credibile.
Iata care sunt posibilitatile terapeutice
Cea mai usoara si mai putin costisitoare abordare este reprezentata de lotiuni si creme care pretind ca stimuleaza circulatia celulelor, topirea grasimii si ajuta la eliminarea lichidelor si toxinelor. Multi doctori nu sunt insa convinsi de eficienta lor, dar unii specialisti sunt de parere ca exista creme si lotiuni care sunt eficiente - acelea care au ca si ingrediente metilxantinele (o clasa de substante din care face parte si cafeina).
"Cremele cu cafeina sunt eficiente in a indeparta lichidele din spatiile dintre celule si induc lipoliza - arderea grasimilor din stratul situat imediat sub suprafata pielii" - spun specialistii. Intr-un studiu publicat in 1999, cercetatorii au descoperit ca acele creme care contin metilxantine au redus numarul de celule grase din piele, cu rezultate vizibile in aproximativ opt saptamani. Cu cat concentratia de metilxantine a fost mai mare, cu atat rezultatul cremei a fost mai bun.
Specialistii spun ca un sistem bun de transport transdermic, care sa conduca crema prin piele pana la nivelul celulelor, cum ar fi tehnologia cu lipozomi, este de asemenea important in asigurarea eficientei unei creme anticelulitice.
In timp ce dieta pentru pierderea in greutate nu prea ajuta, o dieta care "hraneste" pielea ar putea fi de folos, sustin specialistii. Ei afirma ca alimentele bogate in nutrienti cum ar fi lecitina, acizii grasi esentiali, aminoacizii si antioxidantii reduc inflamatia celulara, diminueaza volumul de lichide si imbunatatesc circulatia sangvina din piele. Toate acestea ajuta la consolidarea membranelor celulare si impiedica grasimea sa migreze spre suprafata.
Scopul dietei consta in stimularea productiei de colagen necesar pentru formarea stratului mijlociu al tesutului conjunctiv si in imbunatatirea circulatiei sagelui si a limfei. Alimentele recomandate includ ouale, soia, conopida si untul de arahide (pentru lecitina), semintele de in, uleiul de masline sau canola, alunele de pamant (pentru acizii grasi esentiali), fructele de padure, rodiile, boabele de goji (un tip de boabe gasite in Asia Centrala) si citricele precum portocalele si grapefruit-ul (pentru antioxidanti, polifenoli si aminoacizi).
Specialistii spun ca dieta poate fi de un real ajutor in celulita. Dar daca nu reusiti sa va tineti de dieta cu constiinciozitate, puteti adauga suplimente nutritive si un ser pe baza de plante care ajuta la arderea celulelor cu grasime. In cateva studii independente s-a observat ca o combinatie de dieta, suplimente, ser si cateva tratamente profesionale exfoliative au dus la o crestere cu 78% a fermitatii pielii si la reducerea cu 47% a vergeturilor in 12 saptamani. Primele rezultate au inceput sa fie observate dupa opt saptamani.
Specialistii afirma ca dieta combinata cu serul anticelulitic si suplimentele nutritive asigura rezultate bune, insa orice regim care va creste cantitatea de fructe si legume ingerate si va reduce mancarea de tip fast-food va ajuta pielea sa arate mai bine. O dieta sanatoasa va contribui de asemenea si la reducerea retentiei de lichide, imbunatatind astfel aspectul celulitei.
Aceasta metoda terapeutica se bazeaza pe folosirea energiei luminii pentru a topi celulita concomitent cu masajul pielii care va creste circulatia si drenajul vaselor limfatice. In acest scop au fost aprobate doua aparate.
1. Primul aparat, numit TriActive, se bazeaza pe lumina laser.
Cei care au testat aparatul afirma ca primul efect este cel de racire al pielii, astfel incat raza laser sa poata patrunde in profunzime fara a afecta stratul superficial, apoi se aplica o combinatie de aspiratie/suctiune mecanica si fascicule laser care vor actiona asupra celulitei. Dispozitivul este eficient deoarece creste circulatia la nivel celular, elimina lichidele si exercita presiune asupra celulelor adipoase, in timp ce aspiratia atenueaza benzile de septuri, diminuand aspectul de „coaja de portocala”.
Intr-un studiu prezentat in 2004 la reuniunea Academiei Europene de Dermatologie, aparatul cu laser TriActive a eliminate celulita la 83% dintre pacienti. Pana in prezent, s-a aratat ca rezultatele persista pana la trei luni de la interventie. TriActive este un dispozitiv nonmedical si este disponibil atat in cabinetele medicale, cat si in centrele de ingrijire a pielii.
2. Al doilea dispozitiv care se bazeaza pe lumina este VelaSmooth.
Acesta foloseste o combinatie de energie pe radiofrecventa si lumina infrarosie pentru a incalzi si apoi elibera celulita. In acelasi timp se realizeaza si un masaj al pielii, folosind aspiratia pentru a atenua si elibera benzile septale. Deoarece emite un nivel ridicat de energie, VelaSmooth este clasificat ca un dispozitiv medical, cu tratamente disponibile doar prin intermediul unui medic. In orice caz, coapsele superbe nu sunt ieftine si nici nu se obtin rapid. Toate aceste tratamente necesita sedinte repetate iar efectele dureaza doar cateva luni.
Procedura este cunoscuta sub numele de endermologie - un masaj mecanic profund care combina actiunea unor role cilindrice si aspiratia in scopul de a influenta tesutul conjunctiv al pielii, stimuland circulatia sangelui si drenajul limfatic, precum si stimularea dezvoltarii sistemului natural al organismului de eliminare a grasimii din celule.
In timp ce unii specialisti afirma ca procedura are un impact vizibil asupra celulitei, altii spun ca e doar ceva temporar. Scepticii sustin ca prin aceasta metoda nu se schimba nimic, cu exceptia infatisarii pentru urmatoarele cateva zile, si ca aceasta metoda este prea costisitoare. Specialistii in endermologie spun insa ca tratamentele de 14 pana la 20 de sedinte a cate 45 de minute fiecare vor da rezultate ce vor persista de la cateva luni la cativa ani.
Printre tratamentele cele mai controversate ale celulitei este mezoterapia. Dezvoltata in Franta anilor '50, aceasta combina un amestec de medicamente (medicamente folosite de obicei in alte scopuri) cu plante si vitamine. Scopul este de a desparti celulele adipoase si de a dizolva benzile rigide formate de septuri. "Cocktail-ul" de medicamente (care pot varia foarte mult printre practicieni) este administrat in serii de injectii rapide de-a lungul unei sedinte de 30 pana la 60 de minute. Practicienii spun ca de obicei este nevoie de 10 sedinte pentru rezultate optime.
In timp ce un numar de 5000 de medici din SUA ofera in prezent mezoterapie pentru celulita, un raport publicat recent in revista de Chirurgie Plastica si Reconstructiva avertizeaza medicii sa nu experimenteze acest tratament pana ce nu vor fi cunoscute mai multe detalii privitoare la actiunea sa. De asemenea, raportul pune sub semnul intrebarii siguranta injectarii medicamentelor sub forma de "cocktail-uri" si capacitatea lor de a dizolva celulita. O alta preocupare este legata de ceea ce se intampla cu grasimea care se topeste si daca aceasta va ajunge sa fie metabolizata in final de catre ficat.
Anumite pareri din lumea medicala sustin ca este uimitor ca medicii aleg, iar pacientii accepta, sa injecteze substante al caror mecanism exact de actiune nu este pe deplin cunoscut, doar pentru a reduce celulita. Cu toate acestea, unii practicieni raporteaza mari succese cu acest tratament, afirmand ca in maini experimentate este sigur si eficient, ca are o rata de succes de 90% si ca rezultatele se mentin pe termen lung.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.