Consumul de bauturi dulci a crescut la nivel mondial extrem de mult in ultimele decenii. Cercetatorii francezi afirma ca aceste bauturi, inclusiv cele din fructe sau cele carbogazoase, pot creste semnificativ riscul de cancer. Oamenii de stiinta au realizat un studiu pe o durata de 5 ani, care a inclus peste 100.000 de persoane, sustinand ca riscul de cancer apare in urma impactului pe care aceste bauturi il au asupra nivelurilor de zahar din sange.
Cu toate acestea, cercetarile acestea nu au adus rezultate si dovezi definitive, iar expertii au solicitat mai multe studii amanuntite.
Se considera ca bauturile dulci incriminate sunt cele care contin o cantitate de zahar mai mare de 5%. In studiile realizate au fost incluse diverse sucuri de fructe (chiar si fara adaos de zahar), bauturi racoritoare, milkshake-uri indulcite, bauturi energizante, dar si ceaiuri si cafele ce au fost indulcite cu zahar.
Studiile realizate au concluzionat ca un consum zilnic de cel putin 100 de mililitri de bauturi dulci ar putea creste riscul de a dezvolta cancer chiar si cu 18%. In plus, s-a constatat ca pentru fiecare 1.000 de persoane incluse in studiu s-au asociat aproximativ 22-26 de tipuri de cancer. Trebuie retinut faptul ca acest studiu a fost realizat pe o durata de 5 ani.
In cadrul cercetarilor au fost descoperite 2.193 de cazuri de cancer, 693 dintre acestea fiind cancere mamare, 291 reprezentand cancere de prostata, iar 166 cancere colorectale. Astfel, se presupune o veritabila legatura cauzala intre aportul de bauturi dulci si dezvoltarea cancerului. Totusi, se considera ca mai este nevoie de realizarea altor cercetari suplimentare.
De asemenea, in cadrul studiilor au fost urmarite si efectele bauturilor dietetice, acestea fiind indulcite cu indulcitori artificiali ce nu contin calorii. In acest caz s-a constatat ca nu exista legatura directa intre aceste bauturi si bolile oncologice.
Totusi, bauturile indulcite artificial sunt asociate cu o incidenta mai mare de hipertensiune arteriala, obezitate si diabet zaharat de tip 2.
In plus, unii indulcitori artificiali sunt suspectati ca ar putea creste intoleranta la glucoza prin modificari aduse microbiotei intestinale.
Studiul realizat de cercetatorii francezi nu reprezinta o dovada definitiva, deoarece modul in care a fost conceput localizeaza anumite tipare, dar nu le poate explica exact. In urma studiului s-a demonstrat ca persoanele care au consumat cantitati mari de bauturi dulci (aproximativ 185 de mililitri pe zi) au asociat mai multe cazuri de cancer decat persoanele care au baut cantitati mai mici (mai putin de 30 de mililitri pe zi).
Explicatia acestor lucruri ar putea consta in faptul ca bauturile dulci cresc riscul de cancer. Totusi, in mod alternativ, persoanele care consuma bauturi dulci in cantitati mai mari ar putea avea asociate si alte comportamente nesanatoase, de exemplu consumul crescut de sare si calorii si lipsa unui nivel minim de activitate fizica zilnica. Astfel, s-ar putea spune ca acesti factori sunt mai importanti in dezvoltarea cancerului, iar bauturile dulci ar putea fi irelevante.
Deoarece acest studiu nu ofera un raspuns cert si definitiv despre legatura dintre continutul de zahar din bauturi si cancer, mai sunt necesare alte studii de specialitate. Totusi, aceste rezultate se pot adauga imaginii de ansamblu pe care o are zaharul asupra organismului, subliniind faptul ca aportul de zahar ar trebui redus in alimentatia zilnica a unei persoane.
Obezitatea este o cauza majora a dezvoltarii unor anumite tipuri de cancer, iar consumul excesiv de bauturi dulci creste semnificativ sansele ca o persoana sa castige in greutate. Daca acest lucru scapa de sub control, excesul de greutate va duce la supraponderabilitate si obezitate. Astfel, consumul de bauturi dulci poate fi corelat cu dezvoltarea diferitelor tipuri de cancer prin intermediul obezitatii.
Conform altor cercetari de specialitate, se estimeaza ca obezitatea produce mai multe cazuri de cancer decat fumatul. Printre cele mai frecvente tipuri de cancer corelate cu obezitatea se regasesc:
- cancerul tiroidian;
- cancerul esofagian;
- cancerul mamar;
- cancerul renal;
- cancerul pancreatic;
- cancerul colorectal;
- cancerul ovarian;
- cancerul uterin;
- cancerul gastric;
- cancerul hepatic;
- mielomul multiplu.
In urma studiului realizat de cercetatorii francezi s-a afirmat ca nu au existat diferente semnificative intre grupurile de studiu in ceea ce priveste greutatea corporala sau incidenta diabetului. Totusi, se considera ca legatura dintre cancer si bauturile dulci este puternic determinata de continutul de zahar din acestea si nivelul glicemiei.
In plus, se sugereaza ca unele substante chimice din bauturile incluse in studiu, cum ar fi cele care ofera culori atragatoare, ar putea fi de vina.
Chiar daca legatura exacta dintre bauturile dulci si cancer nu a fost pe deplin demonstrata, se cunoaste faptul ca bauturile dulci si zaharul pot produce diferite alte afectiuni de sanatate.
Unele dintre aceste afectiuni, precum obezitatea, sunt considerate a fi factori de risc importanti in aparitia cancerului. Pentru a evita aceste efecte nedorite, populatia trebuie sa fie educata si sa constientizeze riscul asociat si sa reduca in mod semnificativ consumul de zahar, chiar si in cazul bauturilor consumate zilnic, precum cafeaua.
Pentru a evita efectele produse de bauturile dulci, unele state, precum Marea Britanie, au introdus taxe suplimentare pe bauturile cu continut ridicat de zahar. Restrictiile de comercializare si cresterea preturilor pentru aceste produse ar putea reprezenta o metoda eficienta in profilaxia obezitatii, diabetului si chiar a cancerului. Cu toate acestea, mare parte din companiile ce produc bauturi racoritoare afirma ca acestea pot fi consumate in siguranta ca parte a unei diete echilibrate, dar pun la dispozitia clientilor chiar si bauturi cu niveluri reduse sau absente de zahar si calorii.
Bauturile dulci sunt cunoscute ca fiind asociate cu un risc crescut de boli cardiovasculare, supraponderabilitate, obezitate si diabet. Cu toate acestea, cercetatorii doresc sa demonstreze ca aceste bauturi dulci sunt in stransa legatura si cu aparitia unor numeroase tipuri de cancer. Pentru acest lucru au fost realizate cercetari de specialitate, iar datele obtinute ar putea indica legatura dintre bauturile cu zahar si bolile oncologice.
Oamenii de stiinta considera ca lipsesc numeroase informatii cu privire la acest subiect, astfel incat mai sunt necesare studii suplimentare. Totusi, consumul de bauturi dulci ar putea reprezenta un factor de risc modificabil pentru prevenirea cancerului si a altor boli, astfel incat se recomanda in continuare evitarea pe cat mai mult posibil a zaharului si a acestor bauturi. Pentru acest lucru, anumite state au introdus chiar scumpiri ale produselor de acest tip, astfel incat consumul lor sa fie descurajat intr-o masura mult mai mare.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.