Alimente surprinzator de bogate in zahar

Actualizat: 02 Octombrie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


In medie, fiecare om consuma mai mult de 50 de kilograme de zahar pe an.

Chiar daca nu consuma cateva prajituri pe zi, multi oameni mananca fara sa constientizeze, alimente care au in compozitie cantitati destul de mari de zahar.

Problema este ca unele dintre alimentele care contin zahar, nu sunt atat de dulci pe cat s-ar crede.

Papilele gustative pot fi pacalite cu usurinta. De aceea, este important sa cunoasteti care sunt alimentele bogate in zahar.

Alimentele imbogatite cu zahar

Cand cititi intr-un supermarket eticheta produselor alimentare, cu siguranta ca nu veti fi surprinsi daca veti constata ca zaharul este prezent in produse cum ar fi torturile, inghetata, prajiturile sau bauturile racoritoare.

V-ar putea, insa soca sa descoperiti ca in sticla cu sos de paste sau sos pentru gratar s-au adaugat 12 grame de zahar.

Cereale

Cerealele pot fi o modalitate destul de buna de a va incepe ziua, mai ales ca acestea contin si fibre.

Totusi, este foarte important ca in cutia cu cereale sa nu existe prea mult zahar. Unele cutii cu cereale contin chiar si peste 13 grame de zahar per portie, in timp ce altele au mai putin de 6 grame.

Briose

In prezent, briosele pentru micul dejun, sunt disponibile in comert sub diverse combinatii.

Dintre acestea, unele pot fi preparate cu faina rafinata si mult zahar. Acest lucru le face nocive pentru sanatate, chiar daca au in compozitie nuci si stafide.

Asigurati-va ca briosa pe care doriti sa o consumati dimineata nu este foarte dulce si nu are mai mult de cateva zeci de calorii.

Iaurturi cu arome de fructe

Desi ambalajul iaurturilor pare sa indice ca acestea sunt sanatoase, ca urmare a combinatiei delicioase de iaurt si fructe, nu va lasati pacaliti!

Cele mai multe tipuri contin 8-10 lingurite de zahar per cutie, intrucat fructele au nevoie de cantitati mai mari de zahar pentru a se mentine conservate in interiorul iaurtului.

Ketchup

La fiecare lingura de ketchup se adauga o lingurita de zahar.

De aceea, ketchup-ul este unul dintre cele mai bogate alimente in zahar, chiar daca pe eticheta acestuia sunt prezente ingrediente cum ar fi: sirop de porumb, glucoza, fructoza, zaharoza, maltoza, galactoza, suc de mere sau de struguri concentrat.

Sucuri concentrate sau nectaruri de fructe

Sucurile concentrate sau nectarurile de fructe sunt o sursa importanta de zahar care nu estompeaza apetitul alimentar.

Chiar daca eticheta anunta faptul ca acestea contin 100% suc de fructe si zaharuri naturale, nu uitati ca sucurile concentrate de fructe sunt foarte bogate in zahar.

De exemplu, aproximativ 300 ml de suc de mere ar putea avea in compozitie pana la 32 grame de zahar.

In loc de un pahar de suc concentrat sau nectar de fructe, alegeti sa mancati fructele intregi care contin si fibre sau macar beti suc de fructe proaspete care contine mai putin zahar.

Limonada

Lamaile sunt o sursa minunata de antioxidanti si vitamina C.

Limonada
este o bautura racoritoare, indiferent de anotimp.

Cand contine insa prea mult zahar, beneficiile sale vor fi anulate de cantitatea de zaharat adaugata, pentru ca bautura sa fie indulcita.

Cea mai sanatoasa este limonada preparata la domiciliu in care veti putea controla cantitatea de zaharuri pe care o folositi.

Guma de mestecat

Doar o bucata de guma de mestecat contine, de obicei, o jumatate de lingurita de zahar.

Chiar daca nu pare mult, daca mestecati cateva bucati de guma de mestecat, intr-o zi puteti ajunge sa asimilati chiar si 5 lingurite de zahar (echivalentul a 75 de calorii). Acest lucru este daunator atat pentru dintii, cat si pentru silueta dumneavoastra. Doar din consumul frecvent al gumei de mestecat puteti acumula aproximativ 1.5-2 kg in plus, pe an.

Conservele de fructe si legume

Chiar daca fructele si legumele sunt sanatoase, nu acelasi lucru se poate spune si despre fructele sau legumele conservate.

O cutie de piersici sau pere conservate poate contine minim 100 de calorii, din cauza celor 6 lingurite de zahar adaugate la fiecare cutie.

Daca fructele proaspete le considerati prea scumpe, incercati sa achizitionati, mai degraba, fructe congelate sau conservate, dar fara adaos de zahar.

In cazul in care optiunea cea mai gustoasa vi se pare conserva de fructe, inainte de a consuma fructele, puneti-le intr-o strecuratoare si clatiti-le cu apa. Astfel, veti reusi sa eliminati o mare parte din zaharul adaugat.

De asemenea, decat sa consumati fasole dintr-o conserva care poate contine chiar si 5-6 lingurite de zahar per portie, mai bine preparati mancarea acasa.

Fructele uscate

Fructele uscate pot reprezenta o gustare sanatoasa.

Totusi, nu exagerati.

Cinci sau sase bucati de curmale pot avea pana la 32 de grame de zahar.

Nu este indicat sa renuntati complet la fructele uscate care sunt bogate in vitamine, minerale si fibre, ci doar sa le includeti cu moderatie in dieta dumneavoastra.

Dulceata si gem

Delicioase intinse pe painea prajita, dulceata si gemul sunt adesea pline cu zahar. Procentul de zahar adaugat din compozitia acestora poate fi de 55-60%.

Batoanele pentru slabit sau batoanele energizante

Aceste produse alimentare au rolul de a inlocui unele mese ale zilei. Sunt concepute pentru a oferi organismului suportul necesar in timpul unei perioade in care doriti sa slabiti, intrucat majoritatea au in compozitie proteine.

Daca nu le consumati cu atentie, puteti sa va ingrasati, deoarece unele dintre acestea pot contine intre 14-20 g de zahar.

Painea

Exista o diferenta uriasa intre painea ambalata pe care o cumparati din magazine si cea pe care o achizitionati de la brutarie sau o preparati dumneavoastra.

O felie de paine ambalata poate avea in compozitie pana la trei grame de zahar, in timp ce painea de la bruatarie sau pe care o faceti acasa, are doar un varf de cutit de zahar, pentru a activa drojdia.

Laptele

Specialistii recomanda in mod constant ca toti oamenii - indiferent de varsta - sa consume lapte, pentru a acoperi doza zilnica de calciu, necesara organismului.

Cu siguranta ca nu stiati, dar un pahar de 250 ml de lapte contine aproximativ 12 grame de zahar.

De aceea, pentru a oferi corpului calciul de care are nevoie, puteti sa consumati mai degraba broccoli sau spanac si, sa limitati consumul laptelui la o ceasca mica pe zi.


Citeste si despre:

Moduri surprinzatoare de a scadea colesterolul Simptome surprinzatoare ale diabetului Gustari rapide indicate in diabetul zaharat de tip 2 Alimente usoare de vara Top 9 lucruri surprinzator de bune Ce afectiuni pot fi detectate cu ajutorul unui RMN cerebral 8 beneficii surprinzatoare ale gumei de mestecat Dovleacul, beneficii si retete sanatoase Dieta pentru prevenirea si tratarea candidozei Terapia Mayr sau tehnica de intinerire a corpului, mintii si spiritului Afectiuni cutanate in diabetul zaharat