Cum iti influenteaza sanatatea consumul de bauturi carbogazoase

Actualizat: 18 Aprilie 2017
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Bauturile carbogazoase se afla pe locul doi ca nivel de consum dupa apa. Acestea au un continut ridicat de zaharuri, consumul crescut sporind riscul diabetului de tip 1 si cel de tip 2, riscul de obezitate, de boli de inima si de alte afectiuni cronice.

Fiecare doza de suc acidulat contine intre 15 si 18 lingurite de zahar si peste 240 de calorii. In societatea moderna, acest aport crescut de energie este dublat de lipsa activitatii fizice.

Din cauza stilului de viata sedentar, energia furnizata de bauturile carbogazoase nu este necesara, drept pentru care este stocata in organism sub forma de grasime. Este si motivul pentru care tari precum Marea Britanie, Franta sau Statele Unite au interzis sau au limitat drastic consumul de bauturi racoritoare in scoli.

Riscurile consumului de sucuri indulcite

Diabet zaharat

Studiile clinice au demonstrat faptul ca persoanele care consuma in mod regulat bauturi dulci, mai exact una-doua doze pe zi, prezinta un risc cu 26% mai mare de a dezvolta diabet zahar de tip 2 decat cei care beau rar sau deloc astfel de sucuri.

Alimentele cu un indice glicemic ridicat, cum ar fi produsele care contin zahar sau bauturile racoritoare indulcite sunt digerate mai repede decat alimentele cu indice glicemic redus, cauzand o crestere rapida a nivelului de zahar din sange.

Concentratiile mai mari de glucoza din sange provenite de la un aport mare de carbohidrati care se digera rapid inseamna implicit o crestere a nivelului de insulina, hormonul produs de pancreas pentru a regla nivelul zaharului din sange.

Pe termen lung, solicitarea mare de insulina provoaca epuizare pancreatica, aceasta putand duce la intoleranta la glucoza.

Boli de inima

De asemenea, cei care beau zilnic o doza de suc indulcit prezinta un risc cu 20% mai mare de a suferi un atac de cord decat cei care nu consuma bauturi dulci. Unul dintre motive este dat de faptul ca persoanele mari amatoare de bauturi carbogazoase sunt, de obicei, supraponderale.

Acest lucru reprezinta un factor de risc pentru hipertensiunea arteriala. Mai mult, consumul bauturilor carbogazoase, in special cele pe baza de cofeina, provoaca batai neregulate ale inimii.

Boli renale

Litiaza renala este una dintre afectiunile la care sunt predispuse persoanele care beau regulat bauturi carbogazoase. Aceste bauturi racoritoare provoaca aciditate si dezechilibre minerale radicale. Studiile au aratat ca inclusiv persoanele care consuma bauturi dietetice sunt predispuse unui risc dublu de declin al functiei renale.

Afectiuni osoase

Bauturile carbogazoase contin un nivel ridicat de fosfat. Acesta accelereaza procesul de imbatranire, cantitatile mari alterand pielea si muschii. De asemenea, consumul crescut de bauturi racoritoare afecteaza si oasele, crescand riscul de osteoporoza. Acidul fosforic impiedica absorbtia calciului in organism, vital pentru sanatatea oaselor.

Carii

Acidul din bauturile carbogazoase cauzeaza carii. Teste de laborator ale aciditatii din bauturile carbogazoase arata ca nivelul acesteia poate deteriora smaltul. Nivelul pH-ului din bauturile carbogazoase poate ajunge si pana la 2.5, comparativ cu 7 cat este pH-ul normal al apei.


Citeste si despre:

Bauturile carbogazoase: 15 motive pentru a renunta la ele Durerile de cap aparute in urma consumului de alimente si bauturi reci 6 alternative savuroase la sucurile carbogazoase Bauturi extrem de periculoase pentru ficatul tau. Evita-le! Dinti patati? Iata ce alimente si bauturi ar trebui evitate Adevarul despre bauturile dietetice carbogazoase Cele mai sanatoase bauturi indicate in pierderea in greutate O noua era a ingrijirii seniorilor: Confort, demnitate si respect Cum poti sa ai grija de sanatatea ta si a celor dragi? Bauturile dietetice sunt periculoase pentru rinichi Bauturile energizante: plusuri si minusuri Alimente si bauturi care pateaza dintii Adevarul despre consumul de bauturi dulci si riscul de cancer Legatura dintre bauturile indulcite si cresterea in greutate Alimente si bauturi de consumat si de evitat pe timp de canicula Sedentarismul este foarte periculos
Cere sfatul medicului ×