Oricine poate fi diagnosticat la un moment dat in cursul vietii cu cancer. Acesta este un gand de care majoritatea oamenilor se tem, dar prevalenta sinistra a acestei boli si inabilitatea oamenilor de a gasi o cale sa scape de ea o fac dificil de ignorat. Totusi, exista metode de a reduce riscul dezvoltarii cancerului.
Studiile au confirmat in mod repetat legatura puternica dintre riscul aparitiei cancerului si dieta.
De fapt, medicii considera acum ca pana la 30 % dintre cancerele ce apar in tarile in curs de dezvoltare pot fi evitate printr-o nutritie mai buna. Desi nu exista o dieta anume, care sa previna sau sa trateze cancerul, medicii considera ca exista un mod sanatos de hranire, care poate ajuta la prevenirea aparitiei anumitor tipuri de cancer. Se considera acum ca aproape unul din trei cancere este legat de modul de alimentatie.
In ultimii ani s-au facut mai multe cercetari despre alimentatie si cancer, iar mesajul principal a fost ca persoanele care consuma o cantitate mai mare de fructe si legume au un risc mai scazut de a dezvolta anumite tipuri de cancer, cum ar fi: cancer pulmonar, de colon, de san, de col uterin, bucal, gastric, de trahee, al vezicii urinare, pancreasului si ovarelor
Cercetatorii australieni, spre exemplu, au descoperit ca femeile care consuma cantitati mari de fibre au un risc mai mic de a face cancer de san, comparativ cu femeile care consuma putine fibre
De asemenea, persoanele vegetariene tind sa aiba mai rar cancer decat ceilalti oameni. Acest lucru nu inseamna ca ar trebui evitata carnea – o cantitate mica de carne slaba poate face parte dintr-o dieta sanatoasa. In cazul vegetarienilor, faptul ca mananca o cantitate mare de fructe si legume ii ajuta sa se protejeze de aceasta boala.
Mentinerea unei greutati corporale sanatoase poate fi de folos, deoarece excesul de grasime expune persoana la un risc crescut de a dezvolta anumite cancere cum ar fi cancerul de san, cancerul uterin si cel de colon. Consumul alimentelor grase poate contribui la aparitia cancerului de colon si al celui de prostata la barbati.
1. Exercitiul fizic - activitatea fizica reduce riscul aparitiei cancerului de san, dar nu se stie inca prin ce mecanism.
2. Dieta sa contina o varietate mare de alimente. Motivul pentru acest lucru este faptul ca nutritionistii cred ca organismul are nevoie de mai multe substante ce se gasesc in alimente diferite pentru a lupta impotriva cancerului. Se recomanda consumul a cel putin cinci portii de fructe si legume in fiecare zi.
3. Evitarea supraponderabilitatii prin combinarea unei diete sanatoase cu activitatea fizica regulata. Reducerea grasimilor din dieta prin consumul de peste, carne de pui fara piele si alt tip de carne slaba, reducerea consumului de alimente prajite, gustari grase, carnati, mezeluri, placinte si alte produse de patiserie.
Consumarea de gustari nesanatoase cum ar fi chipsurile din cartofi, biscuitii, prajiturile, dulciurile cu multe grasimi sa se faca in momente speciale, nu ca gustare zilnica.
4. Controlul aportului de grasimi - exista evidente care arata ca dieta bogata in grasimi poate creste riscul de aparitie al cancerului de colon, san, prostata si uter. Dieta saraca in grasimi reduce acest risc si, in acelasi timp, ajuta la controlul greutatii si la reducerea riscului de infarct miocardic si accident vascular cerebral.
5. Folosirea grasimilor mono- si polinesaturate in alimentatie (provenite din uleiul de masline, canola, floarea-soarelui, arahide).
6. Folosirea produselor lactate semidegresate sau degresate pentru adulti si copii incepand de la varsta scolara. Copiii prescolari pot consuma lapte si iaurt cu continut normal de grasimi.
7. Reducerea consumului de alimente bogate in sare, cum ar fi muraturile si afumaturile – exista evidente ca ar fi factori de risc pentru unele tipuri de cancer.
8. Consumul moderat de alcool (nu mai mult de patru bauturi standard pe zi pentru barbati si nu mai mult de doua pentru femei si cel putin doua zile pe saptamana fara alcool). Alcoolul poate creste riscul de cancer bucal, de trahee, laringe si hepatic. Fumatul si consumul de alcool impreuna pot creste riscul de aparitie al cancerului.
9. Carnea ofera proteinele necesare, vitamine si minerale, in special fier si zinc. Acesti nutrienti sunt componentele importante pentru o dieta echilibrata care asigura starea de sanatate. Se recomanda consumul de carne de pasare, in special pui de gaina si curcan, la care se indeparteaza pielea si zonele de grasime vizibile inainte de a fi gatite.
De asemenea, mai pot fi consumate pestele proaspat si scoicile, pestele congelat fara sosuri adaugate, conservele de peste in apa, care sunt de preferat in locul celor in ulei.
De asemenea, e mai bine sa se consume mai frecvent leguminoase ca fasolea si mazarea, si mai rar nuci si seminte. Gustarea ideala este formata din fructe si legume proaspete sau congelate si mai rar produse de patiserie si alimente prajite.
10. Vitaminele si anumite legume crucifere. Dieta bogata in vitamina A, vitamina C si precursorul vitaminei A numit beta-caroten pot reduce riscul de aparitie al anumitor tipuri de cancer.
Dieta saraca in vitamina A poate creste riscul de aparitie al cancerului. Vegetalele din familia verzei (numite crucifere) pot reduce riscul de cancer. De asemenea, reprezinta o sursa importanta de fibre, vitamine si minerale. Cruciferele sunt: broccoli, varza de Bruxelles, varza alba, varza rosie, conopida, gulia.
11. Daca legumele sunt preparate termic prin fierbere, coacere in cuptor sau pe gratar se recomanda protejarea acestora de contactul cu fumul, flacara sau temperaturile foarte mari. Temperaturile mari pot determina aparitia unor produsi cancerigeni.
Pentru protejarea alimentelor se recomanda plasarea grill-ului la distanta de caldura, gatirea la temperaturi mai mici si invelirea alimentelor in folie de aluminiu.
Urmarea acestor sfaturi nu este o garantie a protectiei impotriva cancerului, dar pot imbunatati sansele de a ramane sanatos. De asemenea, urmarea sfaturilor de mai sus poate preveni aparitia altor boli cum sunt cele cardiovasculare si diabetul zaharat.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.