Dr. Corello Mirela
Medic Specialist in nutritie si siguranta alimentatiei
Mentinerea nivelului de glicemie in limite normale este cea mai importanta provocare pentru diabetici.
Exista numeroase cauze ascunse ale oscilatiilor glicemiei, unele dintre ele fiind obiceiuri zilnice banale, fara un potential periculos evident.
Cunoasterea tuturor factorilor care pot cauza fluctuatii ale nivelului de glicemie in sange ajuta la detinerea unui control deplin asupra diabetului, dar si la prevenirea complicatiilor asociate cu aceasta boala cronica foarte raspandita la nivel mondial.
Alcoolul contine o cantitate substantiala de carbohidrati si poate determina cresterea brusca a glicemiei. Este recomandat sa nu beti pe stomacul gol, ci impreuna cu alimente, si sa verificati nivelul glicemiei.
Multi diabetici isi indulcesc bauturile cu zaharina si aleg produse alimentare asa-zis dietetice (fara zahar), crezand ca indulcitorii artificiali nu le afecteaza nivelul glicemiei.
Noile constatari stiintifice contrazic, insa, aceasta convingere. Bauturile si produsele alimentare care nu contin zahar furnizeaza totusi carbohidrati din amidon, grasimi si fibre, ceea ce se reflecta direct in oscilatiile glicemiei.
Ar trebui sa acordati atentie si alcoolilor din zahar, asa cum sunt sorbitolul si xilitolul.
Aceste doua substante confera un gust dulce alimentelor in schimbul unui aport redus de calorii, insa au un impact la fel de mare asupra nivelului de glicemie.
Proteinele pot afecta si ele nivelul zaharului in sange, dar intr-o masura mai mica i mai lent decat carbohidraii.
Cand aveti o masa bogata in proteine si cu carbohidrati foarte putini, ficatul transforma proteinele in glucoza (un proces cunoscut sub numele de gluconeogeneza).
Proteina este transformata in glucoza insa, mai putin eficient decat carbohidratii si prin urmare, orice efect al proteinelor asupra nivelului de glucoza din sange are tendina sa apara la cateva ore dupa masa.
Lupta dusa de sistemul imunitar cu un agent patogen infectios produce, printre altele, si cresterea nivelului de glicemie.
Pentru prevenirea acestui fenomen, este important consumul sporit de lichide.
In plus, anumite medicamente administrate pentru infectii virale sau bacteriene (antibioticele, anticongestionantele etc.) pot afecta si ele nivelul glicemiei in sange.
Sentimentele de nefericire si frustrare au un impact negativ asupra glicemiei.
Stresul profesional stimuleaza secretia unor hormoni care cresc nivelul glicemiei intr-o masura semnificativa.
Acest fenomen este mai raspandit in randul pacientilor cu diabet de tip 2 si mai rar in cazul celor cu diabet de tip 1.
In acest caz, se recomanda tehnicile de relaxare (exercitiile de respiratie, meditatia sau yoga) si exercitiile fizice pentru detensionare si combatere a stresului.
Desi par inofensivi la prima vedere, covrigii de patiserie determina cresterea periculoasa a nivelului de glicemie. Acest lucru se petrece din pricina continutului lor ridicat de carbohidrati si calorii.
Chiar si painea alba are un indice glicemic mai mic decat covrigii si alte produse de patiserie populare (placinte, merdenele, strudel etc.).
Aceste bauturi sunt concepute pentru o hidratare rapida si restabilirea echilibrului electrolitic in organism, continand la fel de multe calorii precum sucurile acidulate obisnuite.
Un program sportiv care dureaza mai putin de o ora si nu presupune depunerea unui efort fizic considerabil nu justifica in niciun fel consumul de bauturi pentru sportivi.
Discutati cu medicul curant despre cantitatea de calorii, carbohidrati si minerale din astfel de bauturi, sigura pentru dumneavoastra.
O alta cauza posibila a cresterii bruste a nivelului de glicemie este consumul de fructe uscate, in special in portii generoase.
Doar doua linguri de stafide, merisoare uscate sau cirese deshidratate contin tot atatea calorii dintr-un fruct intreg, proaspat. Trei curmale contin aproximativ 15 grame de carbohidrati.
Categoria de medicamente a corticosteroizilor (de exemplu, prednisonul) este asociata cu cresterea brusca a nivelului de glicemie in sange si chiar cu declansarea diabetului de tip 2, in randul pacientilor cu o vulnerabilitate in acest sens.
Steroizii sunt prescrisi de regula pentru tratarea eruptiilor cutanate, a artritei, astmului etc.
Diureticele folosite pentru tratarea hipertensiunii arteriale pot cauza si ele fluctuatii periculoase ale glicemiei. Unele antidepresive pot creste sau, dimpotriva, scade nivelul glicemiei in sange.
Decongestionantele pe baza de pseudoefedrina sau fenilefrina si alte medicamente de raceala care au in compozitie alcool sau zaharuri sunt alti factori ascunsi ai fluctuatiilor de glicemie.
Nivelul de glicemie poate creste dupa consumul unei singure cafele, chiar si a celei negre, fara zahar sau lapte adaugate. De vina pentru acest fenomen este cofeina, care se regaseste in cantitati semnificative si in ceaiul negru, ceaiul verde sau in bauturi energizante.
Insa cum organismul fiecarei persoane reactioneaza diferit, este recomandat sa verificati valoarea glicemiei dupa ce consumati un aliment ce are in compozitie cofeina. In mod ironic, antioxidantii si alte substante din cafea ajuta la prevenirea diabetului de tip 2 in cazul persoanelor fara probleme de sanatate.
Alimentele care contin bacterii benefice, asa cum sunt diversele tipuri de iaurt, pot imbunatati digestia si pot contribui la un mai bun control al glicemiei.
Insa unele iaurturi care contin zahar adaugat, fructe si arome, sunt bogate in carbohidrati si pot determina cresteri ale glicemiei.
Cea mai sigura varianta este cea a iaurtului simplu, degresat si fara agenti de indulcire.
A omite micul dejun
Intr-un studiu pe 22 de pacienti care nu au luat micul dejun, s-a constat o crestere mai mare a glicemiei dupa masa de pranz si cina, fata de zilele in care au luat micul dejun.
Saritul peste masa de dimineata, creste nivelul glucozei in sange, postprandial, raspunsul insulinic fiind afectat.
Acest studiu arata o influenta pe termen lung a micului dejun asupra reglarii glucozei, care persista pe tot parcursul zilei.
Consumul de alimente dimineata, ar putea fi o strategie de succes pentru reducerea glicemiei postprandiale in diabetul de tip 2.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.