Top 8 surse ascunse de sare

Actualizat: 12 Martie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Dupa diagnosticul de insuficienta cardiaca, reducerea aportului de sare din dieta este una dintre primele recomandari ale medicului.

Sarea contribuie la retentia de lichide, iar valorile prea mari de sodiu pot agrava afectiunile cardiovasculare. Din acest motiv, medicii recomanda ca persoanele care sufera de insuficienta cardiaca sa nu consume mai mult de 1500-2000 de mg de sodiu pe zi.

Cum poate fi facut acest lucru? Un prim pas ar fi sa se urmeze regulile de baza ale unei diete alimentare cu un nivel scazut de sare. Se va gati fara sare si se vor folosi diverse arome cum ar fi usturoiul, citricele si mirodeniile. Cu toate acestea, in cazul multor oameni, nivelul de sodiu nu scade, iar de vina este in special sarea ascunsa in diverse produse alimentare.

Surse ascunse de sare

In urma studiilor s-a constatat ca exista o serie de alimente care ofera unei persoane chiar si pana la 40% din doza zilnica recomandata de sodiu.

Printre acestea se numara:
- painea proaspata si painea prajita (7.4%)
- mezelurile si carnea conservata (5.1%)
- pizza (4.9%)
- carnea de pasare proaspata si cea prelucrata (4.5%)
- supele (4.3%)
- sanwichurile (4%)
- branza (3.8%)
- pastele (3.3%)
- preparatele din carne (3.2%)
- snacksurile, chipsurile, inclusiv covrigei, floricele de porumb, foietaje (3.1%).

1. Branza si produsele lactate

Sarea este folosita pentru fabricarea si conservarea branzeturilor. Branzeturile picante, cum ar fi branza albastra, gorgonzola, ceddar, parmezanul, branza feta si roquefort sunt bogate in sare si contin intre 350 si 500 mg per portie.

Sosurile de branza contin de multe ori in jur de 500 mg per portie. Laptele are 120 mg de sodiu/jumatate de cana. In cazul laptelui batut si a ciocolatei instant, nivelul de sodiu ajunge la 150 mg. O jumatate de cana de branza de vaci cu un continut scazut de grasime are de doua ori mai multa sare (360 mg) decat o punga de chipsuri de cartofi.

2. Supe, fripturi, conserve si legume

Consumatorii aleg produsele conservate care au gust bun, iar printre acestea se numara mai ales cele care contin un nivel ridicat de sare. Diverse tipuri de supe cu arome diferite, au in compozitie intre 700-1300 mg sare.

In supa frantuzeasca cu ceapa, sarea se gaseste intr-un procent destul de mare (pana la 1300 mg/portie). Tocana de vita si conservele cu chili au intre 1000-1200 mg/portie, iar supa de legume contine intre 800-1000 mg/portie. Este important de stiut ca o portie inseamna doar o jumatate de cana, mai putin decat consuma majoritatea persoanelor la o masa.

O ultima supriza ar fi continutul anumitor tipuri de conserve: o cutie de fasole are 440 mg de sodiu, iar conservele de rosii pot avea pana la 600 mg de sodiu per jumatate de cana.

3. Cerealele pentru micul dejun


Cantitatea de sare a cerealelor pentru micul dejun cumparate de la magazin variaza de la 250-300 mg/portie, desi multe persoane mananca mai mult de o portie la prima masa din zi.

Este recomandat sa se achizitioneze mai ales cerealele integrale sau cele amestecate cu fructe uscate. Chiar si fulgii de ovaz instant contin aproximativ 350 mg per trei sferturi de cana, in functie de aroma.

4. Produsele de patiserie si brutarie

O chifla s-a putea sa nu fie prea sarata, dar ar putea contine intre 500-700 mg de sodiu, in functie de dimensiune si aroma, in timp ce o bucata de paine integrala de grau contine 340 mg de sodiu. Produsele de brutarie care contin faina alba nu sunt cu mult mai nocive decat cele preparate cu grau integral.

O felie de paine integrala contine 132 mg de sodiu si un sandwich contine cantitatea dubla. Produsele dulci coapte pot fi o sursa de sare ascunsa. O gogoasa contine aproaximativ 300 mg de sodiu si o briosa cu afine in jur de 250 mg.

5. Carnea si delicatesele din carne afumate si uscate

Trei grame de salam (o portie foarte mica) contine 600-900 mg de sodiu, un hot dog are 600-800 mg, in timp ce 650 mg de bacon contin 100 mg de sare. O bucata de pastrama din carne de vita are mai mult de 400 de mg de sodiu, iar doua felii de salami 600 mg.

Exista in comert si mezeluri care au un continut scazut de sare dar trebuie citite informatiile de pe eticheta cu atentie intrucat valoarea de sodiu poate fi exprimata per portie si nu procentual.

6. Produsele etichetate ca avand un continut scazut de sare sau mai putin sodiu

Cuvantul cel mai important este "redus" care se refera la valorile reduse ale sodiului (cu cel putin 25% mai putin fata de varianta obisnuita a aceluiasi produs). Problema este ca daca produsul original avea un continut ridicat de sodiu, nici macar un procent cu 25% mai mic de sare nu va transforma alimentul intr-unul cu un continut scazut de sodiu.

7. Fastfood, inclusiv alegerile sanatoase

Cartofii prajiti nu sunt cea mai bun a alegere pentru cei care incearca sa evite sarea si asta nu este o surpiza pentru nimeni, insa chiar si cei care aleg o masa sanatoasa compusa din salate sau sandwichuri pot da gres folosind sosuri si dressinguri cu continut ridicat de sare.

O salata cu carne de pui, consumata intr-un fastfood ajunge si la 1000 de miligrame de sodiu in timp ce un sandwich cu carne de pui la gratar contine aproximativ 1200 mg de sodiu. O portie mare de cartofi prajiti din fastfood poate avea pana la 350 mg de sodiu, iar hamburgerii pot fi un pericol in ce priveste continutul de sare din cauza cantitatii de branza din compozitia lor (aproximativ 1500 mg de sodiu - destul de mult pentru o persoana care trebuie sa urmeze un regim hiposodat).

8. Dulciuri sarate

Majoritatea oamenilor nu asociaza de obicei, dulciurile cu sodiul. De fapt, se gandesc la lucruri opuse, dar multe deserturi sunt bogate in sodiu, de multe ori din cauza conservantilor. Budincile si umpluturile placintelor cu crema pot contine chiar si 285 mg de sodiu pe portie.

O bucata de turta dulce poate sa aiba chiar si 240 mg de sodiu, una de tort intre 250 si 300 mg, iar o felie de placinta cu fructe 180 de grame.

La o tava de prajituri preparate in casa se adauga, de exemplu, o lingurita de praf de copt care contine 488 mg de sodiu si o lingurita de bicarbonat de sodiu ce poate sa depaseasca chiar si 1259 mg de sodiu. Desigur, nu este foarte mult daca se ia in considerare faptul ca aceasta cantitate de sodiu este calculata la o tava intreaga de prajitura.


Citeste si despre:

Reducerea aportului de sare din organism Sarea in alimentatie Capsunile: surse naturale de antioxidanti Adevarul despre sare si sodiu Metode de a reduce cantitatea de sare din alimentatie Bananele: surse naturale de slabit Cele mai bune surse alimentare de potasiu Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Diareea la copiii mai mici de 11 ani Alimentatia corecta in bolile hepatice Ce trebuie sa stiti despre bolile de inima, sodiu si zahar 10 remedii naturale pentru combaterea retentiei de apa Fructele oleaginoase 4 retete cu peste sanatoase si usor de preparat Bicarbonatul de sodiu pentru frumusete si sanatate