Controlul glucozei din sange in diabetul zaharat de tip 2

Actualizat: 06 Noiembrie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Nimic nu este mai important pentru mentinerea sub control a nivelului glucozei din sange, decat o dieta echilibrata, un stil de viata activ si respectarea tratamentului medicamentos recomandat de medic.

Exista mai multe moduri prin care pot fi reduse valorile de zahar din sange - aspect vital pentru persoanele care sufera de diabet zaharat de tip 2.

Formati-va obiceiuri alimentare sanatoase

Nu sariti peste mese, in special peste micul-dejun, deoarece acest lucru poate duce la cresterea valorilor de glucoza in sange. Cand nu mancati sau nu va odihniti suficient, organismul se alimenteaza cu energie din glucoza eliberata de ficat.

La persoanele cu diabet zaharat de tip 2, ficatul nu functioneaza la capacitatea optima, iar din cauza excesului de glucoza din sange acesta va fi suprasolicitat. Cand consumati carbohidrati, acestia semnaleaza ficatului sa opreasca eliberarea de glucoza in fluxul sanguin. Daca nu mancati in mod regulat, rezultatul poate fi supraalimentarea si cresterea in greutate.

Cei care iau medicamente pentru diabet zaharat, care stimuleaza productia de insulina, cum ar fi medicamentele sulfonilureice sau utilieaza insulina administrata injectabil, risca sa reduca prea mult nivelul de glucoza din sange, atunci cand sar peste mese.

Faceti exercitii fizice pentru a imbunatati energia si somnul

Nu trebuie sa renuntati la exercitii fizice, daca doriti sa va odihniti mai bine. Inactivitatea poate reduce calitatea somnului, iar odihna neadecvata va poate priva de energia necesara pentru efectuarea exercitiilor fizice.

30 de minute pe zi de miscare sunt suficiente pentru a va mentine tonusul muscular. Plimbarile si urcatul scarilor sunt cele mai eficiente si cele mai la indemana exercitii pe care le puteti face.

Discutati cu medicul dumneavoastra pentru ajustarea medicatiei

Dublarea medicatiei nu inseamna automat un control mai bun al nivelului de zahar din sange. Experimentarea de doze mari de medicamente poate fi periculoasa, deoarece glucoza din sange poate scadea foarte mult. Daca nivelul glucozei din sange este in mod constant ridicat, discutati cu medicul sau farmacistul pentru a ajusta dozajul sau puterea medicamentelor.

Cand valorile de zahar din sange cresc ca urmare a dietei pe care o urmati, trebuie sa faceti schimbari in planul nutritional. Indiferent de caz, este exclus sa va modificati tratamentul medicamentos fara a consulta mai intai medicul.

Hidratati-va corespunzator

Este foarte important sa beti multe lichide fara calorii, in special apa, atunci cand nivelul de glucoza din sange este mai mare. Pentru ca zaharul din sange poate provoca urinare excesiva, beti multa apa pentru a preveni deshidratarea. Acest lucru nu va determina insa, scaderea cantitatii de zahar din sange, dar ajuta la mentinerea valorilor acestuia.

Consumati batoane pentru diabetici si shake-uri ca inlocuitori ai meselor

Exista batoane si shake-uri produse special pentru persoanele cu diabet zaharat si care va pot ajuta sa mentineti sub control nivelul de zahar din sange atunci cand nu sunteti acasa. Aceste produse contin o cantitate prestabilita de carbohidrati si pot inlocui masa de pranz.

Puneti-le in poseta sau in sertarul de la birou, astfel ca veti avea intodeauna la indemana o gustare potrivita atunci cand va aflati blocati in trafic sau nu puteti face pauza pentru masa de pranz. Atentie totusi, nu consumati astfel de produse, in plus fata de mesele obisnuite, deoarece atat greutatea corporala cat si nivelul de glucoza pot creste.


Citeste si despre:

Controlul glucozei din sange in diabetul zaharat de tip 1 Tratamentul si ingrijirea persoanelor cu diabet zaharat de tip 2 Consecintele diabetului zaharat de tip 2 la copii Diabetul zaharat de tip 2 si sindromul ovarelor polichistice Protectia cardiovasculara a pacientului cu diabet zaharat de tip 2 Diabetul zaharat non-insulino-dependent (DZ de tip II) la copii Complicatiile cronice ale diabetului zaharat non-insulino-dependent Cei mai importanti medici din Romania in imagistica sanului prezenti la Bucuresti cu ultimele noutati in domeniu Colicile la sugari: sfaturi practice pentru parinti Diabetul zaharat non-insulino-dependent recent diagnosticat Diabetul zaharat tip 2 (non-insulino-dependent) Teste de laborator utile in monitorizarea diabetului zaharat Diabetul zaharat tip 1 (insulino-dependent) Diabetul zaharat gestational (de sarcina) Mituri despre diabetul zaharat Diabetul zaharat tip 2 secundar acromegaliei