Alimentul care creste periculos riscul de cancer

Actualizat: 18 Aprilie 2017
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Anumite alimente sporesc riscul aparitiei cancerului. S-a vorbit pana acum despre carnea procesata, despre floricelele de porumb si despre alimentele ambalate in conserve metalice ca favorizand riscul de cancer, insa recent oamenii de stiinta au mai facut o descoperire menita sa dea fiori.

Aripioarele de pui prajite, un preparat delicios, preferat de foarte multe persoane, favorizeaza declansarea nodulilor la san.

Organizatia Mondiala a Sanatatii a clasificat carnea procesata – inclusiv sunca, salamul, carnatii si hot-dogul – ca facand parte din grupa 1 de risc cancerigen, ceea ce inseamna ca exista dovezi puternice ale faptului ca procesarea carnii cauzeaza cancer.

De asemenea, carnea rosie, precum cea de vita, de miel sau de porc a fost pusa adesea in legatura cu cresterea numarului cazurilor de cancer.

Recent, cercetatorii au descoperit faptul ca nu trebuie exagerat nici consumul de carne alba, de pasare – pui, curcan, gasca, rata, etc. Promovata decenii intregi drept o carne sanatoasa, consumul de carne de pui a crescut foarte mult in ultimii 30 de ani.

Beneficiile carnii albe sunt de necontestat. Contine proteine de calitate si vitamine esentiale si este, in acelasi timp, mult mai slaba decat cea rosie. Totusi, oamenii de stiinta sunt de parere ca depinde foarte mult felul in care este preparata. Intrucat studiile au aratat ca, atunci cand este prajita in ulei, devine nociva.

Tipuri de cancer pe care le favorizeaza

In urma celui mai recent studiu privind dieta si riscul de cancer, realizat de Fred Hutchinson Cancer Research Center, din cadrul Universitatii de Stat din Washington, specialistii au concluzionat faptul ca un consum crescut de carne de pui prajita, in special aripioarele prajite in ulei, creste riscul de cancer ovarian si favorizeaza dezvoltarea nodulilor la san din cauza nivelului crescut de estrogeni.

Expunerea carnii la temperaturi crescute ii schimba compozitia chimica.

Mai mult, reziduurile hormonale ca urmare a injectarii carnii pot predispune la declansarea cancerului de prostata.

Uleiul incins genereaza compusi potential cancerigeni. O alta analiza publicata in revista de specialitate Nutrition and Cancer sugereaza faptul ca aminele heterociclice si hidrocarburile aromatice, degajate in urma contactului dintre carnea de pui sau peste si uleiul incins pot favoriza riscul aparitiei cancerului.

In plus, cei mai multi oameni obisnuiesc sa consume aripioarele de pui prajite impreuna cu o portie de cartofi prajiti, care contin grasimi trans, adica uleiuri vegetale modificate cu substante chimice.

Din meniu nu lipsesc adesea nici bauturile racoritoare acidulate. Combinatia dintre toate cele trei produse este, potrivit specialistilor, total nerecomandata.

Si alte studii anterioare au indicat faptul ca produsele alimentare preparate in ulei incins favorizeaza aparitia cancerului de san, de pancreas, plamani, cap, gat si esofag.

Cresterea, in ultimele decenii, a numarului de restaurante tip fast-food ii ingrijoreaza pe specialisti care prognozeaza si o sporire implicita a cazurilor de cancer.


Citeste si despre:

Poluarea atmosferica si riscul dezvoltarii cancerului Cele mai consumate alimente cancerigene Relatia intre alimentatie si cancer Cum puteti sa preveniti cancerul Legatura dintre alimentatie si cancer Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Factorii care declanseaza pirozisul (arsurile retrosternale) Interactiunea alimentelor cu medicamentele Ficatul si caile biliare - riscul unei patologii hepatice Alimente bogate in antioxidanti Alimentele organice mai bune pentru sanatate