Indulcitorii artificiali: zaharina, aspartamul, sucraloza

Actualizat: 19 Octombrie 2017
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Indulcitorii artificiali sunt substante chimice sau compusi naturali care asigura alimentelor gustul dulce fara a transmite organismului un numar ridicat de calorii. Deoarece inlocuitorii au gust mai intens decat zaharul este suficient sa utilizati o cantitate mica pentru a obtine acelasi rezultat.

Produsele alimentare care au in compozitie indulcitori artificiali au mai putine calorii decat cele cu zahar, din aceasta cauza deseori sunt recomandate in timpul dietelor pentru slabit sau pentru mentinerea greutatii corporale.

Pacientii cu diabet zaharat pot utiliza indulcitori artificiali, deoarece acestia asigura alimentelor gustul dulce, fara sa creasca nivelul zaharului din sange. Totodata, este bine de stiut ca unele alimente (prajituri, biscuiti, ciocolata), pe a caror eticheta apare informatia "fara zahar", pot contine indulcitori precum sorbitol sau manitol, care contin un numar mare de calorii, favorizand cresterea in greutate si nivelul de zahar din sange.

In cazul in care optati pentru folosirea indulcitorilor artificiali se recomanda sa nu depasiti doza zilnica admisa pentru a nu fi afectata starea generala de sanatate.

Indulcitor artificial Cantitatea admisa, zilnic
Poate fi utilizat la gatit?
Aspartam 50 mg / kg Nu
Zaharina 5 mg / kg Da
Acesulfam K (E 950) 15 mg / kg Da
Sucraloza 5 mg / kg Da

* Cantitatea admisa pentru consum in cazul unei persoane care nu depaseste 68 kg

Tipuri de indulcitori sintetici

Consumul ridicat de zahar dauneaza sanatatii, deoarece contine un numar ridicat de calorii; fapt care conduce la cresterea in greutate, apoi la supraponderabilitate si obezitate. Indulcitorii artificiali sunt inlocuitori ai zaharului si contin un numar redus de calorii. Principalele surse de zahar sunt dulciurile (bomboanele, prajiturile) si bauturile din fructe. Limitarea consumului acestor alimente este cea mai buna solutie pentru controlarea aportului de zahar.

Majoritatea alimentelor contin unul din urmatorii indulcitori naturali sau artificiali:

• Zahar brun;
• Zahar nerafinat;
• Sirop de porumb;
Dextroza;
Fructoza;
Zaharina;
• Sirop concentrat de fructe;
Glucoza;
Miere;
Maltaza;
• Melasa;
• Zahar invertit;
Lactoza;
• Sirop de malt;
• Sucroza (zaharoza);
Aspartam;
• Sirop de porumb cu un continut inalt de fructoza (HFC).

Zaharina

Care sunt efectele pozitive?
Zaharina este cunoscuta de peste 100 de ani si este considerata unul dintre cei mai siguri indulcitori artificiali, deoarece a fost supusa la numeroase studii clinice si nu au fost identificare efecte negative majore. Aceasta nu contine un numar mare de calorii, nu creste nivelul de zahar din sange si este de 200 pana la 700 ori mai dulce decat zaharoza.

Au fost realizate peste 30 de studii, atat pe subiecti umani, cat si de laborator, pentru a se stabili care sunt efectele consumului de zaharina asupra organismului uman, iar rezultatele nu au evidentiat efecte negative.

Care sunt efectele negative?

Potentialul risc cancerigen al zaharinei a fost eliminat, dar cu toate acestea acest indulcitor articifial ar trebui consumat cu precautie. Unii specialisti considera ca s-a oferit consumatorilor (mai ales femeilor insarcinate si copiilor) un fals sentiment de siguranta si securitate fata de pericolul de a dezvolta cancer in urma utilizarii zaharinei.

Desi este un agent cancerigen slab, consumul zaharinei reprezinta un risc pentru orice persoana!

Un alt aspect negativ legat de folosirea zaharinei este posibilitatea de a declansa reactii alergice. Alergiile sunt provocate de sulfonamide si pot include dureri de cap, dificultati de respiratie, eruptii cutanate si diaree.

Inca se fac cercetari privind relatia dintre consumul de zaharina si manifestari de tipul iritabilitatii si distrofiei musculare.

Aspartamul

Care sunt efectele pozitive?
Aspartamul a fost descoperit in 1965 si in 1981 a fost aprobat in peste 100 tari pentru consumul in masa (in cereale, guma de mestecat, gelatina, budinca, etc.). Desi se vehicula ca aceasta substanta favorizeaza aparitia cancerului, dementei, tulburarilor de comportament sau caderea parului, studiile de specialitate au demonstrat ca aceste presupuneri nu sunt fondate stiintific.

Care sunt efectele negative?

Aspartamul este unul din cei mai controversati indulcitori.
Se considera ca este vinovat pentru declansarea urmatoarelor afectiuni:

Dureri de cap - Potrivit studiilor, ingestia de aspartam de catre subiecti umani creste riscul aparitiei durerilor de cap.

Depresia - Un studiu, care isi propusese sa analizeze efectul consumului de aspartam asupra a 40 de persoane care sufereau de depresie, a fost intrerupt brusc ca urmare a severitatii reactiilor manifestate de catre primii 13 pacienti supusi testarilor. Astfel, cercetatorii au conchis ca pacientii cu tulburari de dispozitie sunt sensibili si reactioneaza negativ la aceasta substanta.

Cancer - In perioada 1991 - 2004 au fost realizate mail multe studii pentru a se stabili daca exista o legatura intre consumul indulcitorilor cu un continut scazut de calorii si aparitia a diferite tipuri de cancer (esofagian, faringian, de colon, rectal, laringian, mamar, ovarian, de prostata). Potrivit rezultatelor, zaharina sau alti indulcitori artificiali (in principal aspartamul) nu cresc riscul de aparitie al cancerului.

Cresterea apetitului alimentar - Un studiu, realizat pe un esantion de 14 persoane care urmau o dieta de slabit, a analizat efectele bauturilor indulcite cu aspartam si zaharoza asupra apetitului alimentar. Potrivit rezultatelor, desi contin nu numar mic de calorii, consumul acestor bauturi stimuleaza apetitul alimentar.

Sucraloza

Care sunt efectele pozitive?
Sucraloza este unul din cei mai noi indulcitori de pe piata. Conform studiilor, consumul acestei substante nu determina probleme ale aparatului reproducator, tulburari neurologice, cancer si nu prezinta vreun risc pentru sanatate.

Care sunt efectele negative?
Controversele in jurul acestui indulcitor artificial pornesc de la faptul ca sucraloza a fost descoperita in timpul procesului de creare a unui insecticid. Sucraloza contine un numar ridicat de calorii, dar pentru ca este de 600 de ori mai dulce decat zaharul sunt necesare cantitati foarte mici pentru a obtine gustul dulce, dorit.

Clorul este considerat a fi cea mai periculoasa componenta a sucralozei. Acesta este o substanta cancerigena utilizata ca dezinfectant si este prezent in compozitia gazelor toxice, pesticidelor si a materialelor plastice.

Digestia si absorbtia sucralozei la oameni nu au fost suficient studiate. Efectele adverse asociate consumului de sucraloza ar fi: tulburari gastrointestinale (balonare, diaree, greata, flatulenta), iritatii ale pielii (eruptii cutanate, prurit, urticarie), respiratie suieratoare (weezing), tuse, secretii nazale, dureri in piept, palpitatii, anxietate, depresie, mancarimi ale ochilor.

Siguranta privind consumul de indulcitori

Cu toate ca nu exista dovezi stiintifice care sa ateste acest fapt, se considera ca indulcitorii artificiali cresc riscul de aparitie pentru o multime de afectiuni, inclusiv cancer.

Consumul acestor substante a fost aprobat la nivel mondial, deoarece s-a considerat ca sunt suficienti de siguri pentru populatie.

Este de reprosat faptul ca in anumite situatii trebuia sa se faca anumite specificatii; de exemplu, o informatie deloc de neglijat este aceea ca utilizarea aspartamului trebuie interzisa in cazul bolnavilor de fenilcetonurie.

Combinarea indulcitorilor artificial influenteaza sanatatea

Majoritatea alimentelor contin mai multe tipuri de indulcitori. Combinarea acestora are urmatoarele avantaje:

• gust - zaharina are un gust amar daca nu este insotita de alte substante; astfel, folosirea altor indulcitori atenueaza acest inconvenient.

• cost - folosirea combinata a indulcitorilor artificiali care dau gust dulce bauturilor si alimentelor este mai convenabila financiar.

• flexibilitate - indulcitorii fara calorii sunt o optiune pentru persoanele care doresc sa slabeasca.

Combinarea indulcitorilor artificiali nu a fost suficient cercetata si analizata, din aceasta cauza inca nu se stie cu exactitate ce se intampla cu substantele chimice odata ce intra in compozitia produselor alimentare, care este efectul acestora si cum are loc procesul de metabolizare.


Citeste si despre:

Dieta Atkins: ghid pentru incepatori Cum sa alegeti pasta de dinti potrivita Factori de risc in dezvoltarea cancerului Trucuri pentru a pacali foamea Cum alegem o pasta buna de dinti? Ce afectiuni pot fi detectate cu ajutorul unui RMN cerebral 10 mituri despre dieta bolnavilor de diabet Informatii esentiale despre biopsia hepatica Este sanatoasa guma de mestecat? Zaharul si hiperactivitatea Migrena juvenila