6 alternative savuroase la sucurile carbogazoase

Actualizat: 23 Ianuarie 2014
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Sucurile carbogazoase se numara printre factorii principali de ingrasare in prezent, de vreme ce sunt consumate in mod regulat de copii si adulti deopotriva.

Din fericire, exista multe alternative savuroase la sucurile dulci si acidulate care predispun obezitatii si diabetului de tip II.

Pericolele sucurilor carbogazoase

In ultimele doua decenii au fost publicate sute de studii care au evidentiat pericolele sucurilor carbogazoase pentru sanatate. Cele mai recente cercetari vorbesc despre asocierea dintre consumul acestor bauturi dulci si riscul crescut de a dezvolta numeroase afectiuni, printre care se numara obezitatea, bolile renale, hipertensiunea arteriala si chiar anumite tipuri de cancer.

- Afectiunile renale. Un studiu desfasurat de Harvard Medical School pe o perioada de 11 ani si pe un esantion de peste 3000 de femei a descoperit ca sucurile carbogazoase dietetice dubleza riscul instalarii bolilor de rinichi. Functionalitatea aparatului renal a inceput sa fie deficitara dupa ce participantele au inceput sa consume peste 2 pahare de suc dietetic pe zi.

- Tulburarile metabolice. O cercetare efectuata de Universitatea din Minnesota, SUA, pe un esantion de 10.000 de adulti, arata ca persoanele care consuma doar o doza de suc carbogazos pe zi isi cresc predispozitia la dezvoltarea sindromului metabolic cu pana la 34%.

- Tulburarile de greutate. Un studiu derulat de Centrul Stiintific de Sanatate al Universitatii din Texas a demonstrat ca sucurile acidulate consumate in mod regulat cresc alarmant riscul supraponderabilitatii doua doze de suc carbogazos consumate zilnic pot creste dimensiunea taliei cu pana la 500%. Indulcitorii din sucuri afecteaza capacitatea corpului de a-si metaboliza eficient caloriile si stimuleaza nevoia de dulce.

- Degenerarea celulara. Cercetatorii Universitatii din Sheffield, U.K., au descoperit ca substantele din compozitia sucurilor acidulate pot afecta ADN-ul celular, provocand o serie intreaga de boli, de la astm si alergii diverse, pana la cancer.

- Afectiunile dentare. Acidul din bauturile carbogazoase afecteaza smaltul dintilor, crescand riscul aparitiei cariilor si al pierderii dintilor.

- Problemele reproductive. Sucurile acidulate la cutie furnizeaza organismului substanta chimica periculoasa numita bisfenol-A, cu numeroase efecte secundare. Printre acestea se afla si dezechilibrele endocrine, care pot conduce la aparitia problemelor de reproducere.

Bauturi delicioase care inlocuiesc sucurile acidulate

Cea mai usoara de a evita consumul de sucuri acidulate si de a-l abandona in totalitate in cele din urma este sa alegeti bauturi delicioase, ca alternative sanatoase.

1. Apa aromatizata

Rafturile magazinelor ofera tot mai multe sortimente de apa aromatizata, dar care contin si ele zahar sau indulcitori artificiali. Prin urmare, este recomandat sa preparati acasa aceasta bautura savuroasa, adaugand intr-un pahar de apa minerala rece (sau plata) felii din fructele sau legumele favorite (lamai, portocale, pepene rosu, castravete etc.).

O alta varianta este sa adaugati in formele de gheata bucati mici de fructe, peste care sa turnati apa si sa lasati totul la congelat. Veti obtine cubulete aromate perfecte pentru o bautura naturala apetisanta, colorata si plina de vitamine.

2. Ceaiul verde

Ceaiul verde aduce nenumarate beneficii pentru sanatate, spun oamenii de stiinta, care au descoperit ca este util in reducerea riscului de cancer, boli cardiace, hipertensiune, calculi renali sau carii. Mai mult decat atat, ceaiul verde nu are calorii si furnizeaza din plin antioxidanti.

Aveti multe varietati de ceai verde din care puteti alege, de la cel simplu, pana la cel aromat cu lamaie sau menta. Indulciti aceasta bautura sanatoasa cu o lingurita de miere si veti invata, treptat, sa ii apreciati gustul deosebit.

3. Sifonul cu sirop natural

Persoanele atrase de gustul bauturilor acidulate isi pot satisface in continuare papilele gustative cu o bautura ce imita sucurile carbogazoase, dar care este mult mai sanatoasa. Siropul natural din fructe, precum cel de merisoare, struguri, afine sau rodii, poate fi combinat cu sifon pentru obtinerea unei bauturi apetisante.

Siropul natural din fructe, fara zahar adaugat, poate fi chiar benefic organismului. Siropul de merisoare va protejeaza de infectiile tractului urinar si de pietrele la rinichi, siropul de rodii este o sursa excelenta de vitaminele C si B, iar siropul din struguri contine antioxidanti care va protejeaza creierul si vasele de sange.

4. Limonada indulcita cu stevie

Preparati o limonada delicioasa din apa proaspata, suc de lamaie si stevie, o planta cu gust dulce lipsita de carbohidrati si calorii. Gasiti acest indulcitor natural in toate magazinele naturiste, sub forma de pudra care se dizolva usor in bauturi.

5. Apa tonica si felii de lamaie verde

Apa tonica este utilizata, in general, la prepararea cocktailurilor alcoolice. Daca achizitionati o apa tonica dietetica (fara indulcitori si conservanti) si o aromatizati cu felii proaspete de lamaie verde, obtineti o bautura delicioasa, cel putin la fel de apetisanta ca un suc carbogazos obisnuit.

6. Sucul de legume

Investiti intr-un blender si pregatiti acasa sucuri delicioase din legume (morcovi, sfecla rosie etc.), pentru o bautura plina de vitamine si minerale. Il puteti amesteca si cu suc de citrice sau alte fructe pentru un gust mai bun si o consistenta optima. Daca va plac bauturile cu gust intens, adaugati si un praf de piper negru sau o lingurita de sos iute.

6. Bauturile din soia

Bauturile din soia au un gust dulce natural si sunt disponibile in magazine in diverse varietati, cu aroma de vanilie sau de migdale. Pot fi consumate oricand in locul unui suc carbogazos si sunt ideale pentru persoanele cu intoleranta la lactoza.

Studiile arata ca bauturile din soia pot reduce riscul dezvoltarii bolilor cardiace si a osteoporozei. Alegeti variante degresate si neindulcite, fortificate cu calciu si vitamina D, pentru a beneficia din plin de calitatile lor nutritionale.


Citeste si despre:

Alimente si bauturi de consumat si de evitat pe timp de canicula Bauturile carbogazoase: 15 motive pentru a renunta la ele Cum iti influenteaza sanatatea consumul de bauturi carbogazoase Durerile de cap aparute in urma consumului de alimente si bauturi reci Bauturi extrem de periculoase pentru ficatul tau. Evita-le! 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre scarlatina Dinti patati? Iata ce alimente si bauturi ar trebui evitate Adevarul despre bauturile dietetice carbogazoase Cele mai sanatoase bauturi indicate in pierderea in greutate Bauturile dietetice sunt periculoase pentru rinichi Bauturile energizante: plusuri si minusuri