Un mar pe zi tine departe 5 tipuri de cancer

Actualizat: 30 Ianuarie 2023
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Merele au reputatia ca ar tine doctorul departe. Multe studii recente au demonstrat ca un singur mar este un luptator de seama impotriva cancerului si poate reduce riscul dezvoltarii mai multor forme ale acestei boli, inclusiv ale sanului si pulmonare.

1. Cancerul de prostata - Cercetatorii de la clinica Mayo au constatat ca quercetina, un tip de flavonoida continuta de mere, poate ajuta la prevenirea si tratarea cancerului de prostata. Un studiu de laborator a constatat ca quercetina previne sau reduce cresterea celulelor umane specifice cancerului de prostata prin blocarea actiunii hormonilor androgeni. Quercetina ar putea fi un tratament non-hormonal pentru prevenirea sau tratarea cancerului de prostata.

2. Cancerul de san - Un studiu realizat pe sobolani la Cornell University a descoperit ca extractul de mere proaspete incetineste cresterea tumorilor cancerului de san. Sobolanii au fost expusi la un agent cancerigen care dezvolta cancerul mamar si hraniti cu echivalentul uman de la unul la sase mere, in fiecare zi, timp de 24 de saptamani. Tumorile au evoluat la 81% la subiectii care nu au consumat mere. In cazul sobolanilor care au consumat unul, trei sau sase mere, tumorile au fost reduse cu 17, 39 si respectiv 44%. Practic, nu s-a constatat ca animalele tratate aveau mai putine tumori, ci ca aceste tumori erau mai mici, mai putin maligne si au crescut intr-un ritm mai lent comparativ cu tumorile sobolanilor care nu erau tratati.

3. Cancerul pulmonar - In urma unor cercetari realizate la Brigham and Women’s Hospital and Harvard Medical School asupra unui lot de 125.000 americani, s-a descoperit ca un mar consumat in fiecare zi reduce riscul declansarii cancerului pulmonar la nefumatori cu 20%. Un studiu finlandez a confirmat aceste rezultate, iar un altul a descoperit ca oamenii care mananca mere si ceapa (doua alimente bogate in quercetina) pot preveni cu pana la 40-50% declansarea cancerului pulmonar.

4. Cancerul de colon - Mai multe studii recente au descoperit o legatura intre mere si riscul de cancer colorectal. Persoanele care consuma un mar pe zi reduc riscul aparitiei cancerului de colon cu 35%, iar cei care mananca mai mult de un mar, diminueaza aceasta probabilitate cu pana la 63%. In plus, rezultatele unor cercetari germane subliniaza ca merele pot creste producerea unui compus numit butirat, care protejeaza organismul impotriva cancerului de colon.

5.Cancerul hepatic - Riscul de cancer la ficat a scazut in cazul soarecilor hraniti cu un extract din coaja merelor cu pana la 57%. Chiar daca nutrientii in lupta cancerului contin substante existente in coaja de mere, si pulpa merelor contine aceste substante in cantitati semnificative. Un alt studiu a descoperit ca tratarea celulelor specifice cancerului hepatic cu 50 miligrame (jumatate de lingurita) de extract de mere provenit din merele necuratate de coaja inhiba cresterea celulelor canceroase ale ficatului cu 57%. Extractul derivat din pulpa merelor scade nivelul celulelor canceroase cu doar 40%.


Citeste si despre:

Cancerul endometrial Durerea asociata cancerului Cancerul vaginal 10 sfaturi utile in prevenirea cancerului Cancer cerebral - cauze, simptome, tratament Pestele si fructele de mare Tipurile si stadializarea cancerului ovarian Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Ce afectiuni pot fi detectate cu ajutorul unui RMN cerebral Cum sa ramanem sanatosi pe timpul verii? 6 reguli de care trebuie sa tinem cont cu totii Merele - beneficii uimitoare pentru sanatate Alimente care iti pot schimba viata Expunerea copiilor la fumul de tigara Cele mai bune alimente pentru iarna Sfaturi pentru alegerea corecta a lotiunii solare Tratamente naturiste pentru afectiunile prostatei (marirea in volum a prostatei, cancerul de prostata si inflamatia prostatei)